Esgotades les places per al curs de direcció de Cristóbal Soler

El Centre d’Estudis de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), ha organitzat un nou curs dins de la programació anual habitual.
Curs de perfeccionament per als directors de les joves orquestres de les societats musicals de la Comunitat Valenciana

El curs, que està dirigit al professorat d’orquestra o conjunt instrumental de les escoles de música i dels centres autoritzats de les Societats Musicals Federades a la FSMCV, s’impartirà presencialment els dies 24 i 25 d’abril de 2021 en l’Alqueria Julià – Casa de la Música, seu de la FSMCV i el dia 8 de maig per videoconferència.

 

Preparació de la interpretació musical

El curs tindrà com a objectiu l’assessorar en la preparació de la interpretació musical d’un concert, una audició o un concurs basant-nos fonamentalment en la motivació i optimització del temps requerit.

 

Curs teòric i pràctic

En el curs es comptarà amb la participació d’un quintet de vent format per instrumentistes de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV, per a la complementació de les classes teòriques impartides pel Mestre Cristóbal Soler.

 

Destinat a:

Professorat d’orquestra o conjunt instrumental de les escoles de música i dels centres autoritzats de les Societats Musicals Federades a la FSMCV.

 

Certificació

Amb posterioritat al curs es farà lliurament de certificat acreditatiu per part de la FSMCV, i a més, els assistents al curs que siguen professors de centres autoritzats, conservatoris, escoles de música i centres d’ensenyament primari o secundari de la Comunitat Valenciana, o graduats que estiguen inscrits en alguna de les borses de treball de la Conselleria d’Educació, obtindran una certificació emesa per la Conselleria d’Educació.

 

Professorat

El professorat estarà format per Cristóbal Soler.

Considerat com un dels directors més importants de la seua generació, Cristóbal Soler ha desenvolupat una trajectòria en constant ascens, formada per un ampli repertori, tant en el camp simfònic com en el gènere líric. La crítica ha sigut unànime en destacar el seu carisma i profunditat interpretativa, a més d’una precisa i consolidada tècnica de direcció. Tot això, fruit d’una formació sòlida i rigorosa a Viena, estudiant el gran repertori centreeuropeu dels S. XIX i XX, de la mà de grans directors com Nikolaus Harnoncourt, Wolfgang 
Sawallisch, George Prêtre, Vladimir Fedoseyev o Mariss Jansons.

Durant les seues sis temporades com a director titular del Teatre de la Zarzuela de Madrid, ha dirigit noves produccions com El Gat Muntés (“Premi Líric Teatre Campoamor” a la producció lírica espanyola, 2013); Los Diamantes de la Corona (nominación en los “International Opera Awards 2015); el estreno en época moderna de Galanteos en Venecia (nominación en los Premios Max, 2016), además de un extenso catálogo de zarzuelas: El barberillo de Lavapiés, Pan y toros, Alma de Dios, El trust de los tenorios, Los claveles, La reina mora, Doña Francisquita, Luisa Fernanda, La Generala, La Revoltosa, La Verbena de la Paloma, Agua, azucarillos y aguardiente, El año pasado por agua, Los descamisados, Marina, El Dominó azul, La Dogaresa, La Gran Vía, Los Flamencos, La buena ventura, Katiuska, etc.

En el camp operístic ha dirigit dirigido Don Giovanni, Le Nozze di Figaro, Cosí fan tutte, La Traviata, Rigoletto, L´elisir d´amore, Don Pascuale, La Sonambula, Carmen, Aida, Le Roi d’Ýs, Mireille, La Grande Duchesse de Gerolstein, Werther… En tots dos gèneres, ha col·laborat amb directors d’escena com Graham Vick, Pier Luigi Pizzi, José Carlos Plaza,Emilio Sagi o Paco Mir, i en teatres com Maestranza de Sevilla, Teatre Campoamor d’Oviedo, Teatre de Opera de Sâo Carles de Lisboa, Festival de la Corunya, Palau de les Arts de València, etc.

Ha prestat especial interés a la recuperació del patrimoni líric inèdit, al capdavant d’estrenes mundials en època moderna d’òperes com Le Revenant i Le Diable à Seville, de J. M. Gomis, Il Burbero di Buon Cuore de V. Martin i Soler, Els amors de la Inés, de Falla, o L´*Indovina, de S. Giner.

Igualment, els projectes pedagògics formen part dels seus objectius (estrena a Espanya de Pinotxo, òpera de P. Valtinoni), preocupat per la creació de nous públics i el constant suport a les noves generacions de músics.

Cristóbal Soler, nascut en Alcásser (València), inicia els seus estudis de direcció d’orquestra amb el seu mestre i mentor, José Mª Cervera Collado, i serà el seu director assistent en nombroses produccions de teatres com el Gran Teatre Liceu de Barcelona, el Teatre de la Zarzuela, o l’Òpera de Karlsruhe. Després de finalitzar els seus estudis superiors de composició i direcció d’orquestra, cursa el Màster de Direcció d’Orquestra en la Universitat de Munic, amb les màximes qualificacions. Ha sigut director artístic musical i fundador de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (1995-2010), que va aconseguir el 1r Premi del Concurs Internacional de Joves Orquestres Simfòniques, celebrat a Viena en 1998.

Després de rebre una invitació oficial de Reiner Bischof, secretari general de la Wiener Symphoniker, es trasllada a viure a Viena, on va ser assistent, durant dues temporades, de grans mestres com els citats Sawallisch, Prêtre, Fedoseyev o Mariss Jansons. Posteriorment, és convidat personalment per Nikolaus Harnoncourt, durant la temporada 2003/04, a Viena, Graz, Berlín i Zurich.

Durant aquest període de formació integral a Centreeuropa, comença a ser convidat per les principals orquestres espanyoles: Orquestra i Cor d’RTVE (amb els qui ha iniciat una col·laboració juntament amb Patrimoni Nacional), OBC Nacional de Catalunya, Orquestra de València, Orquestra Simfònica de Galícia, Orquestra de la Comunitat de Madrid, Orquestra Simfònica de Bilbao, Real Orquestra Simfònica de Sevilla, Simfònica de Castella i Lleó, Simfònica de Navarra (Dtor. Associat i Principal convidat, 2013-16), Orquestra Ciutat de Granada, Extremadura, JONDE, etc, en el Palau de la Música de València, Auditori Nacional de Madrid, Palau de la Música de Catalunya o l’Auditori Baluard de Pamplona, Teatre Auditori de Conca, Auditori Manuel de Falla, etc.

Ha dirigit concerts amb l’Orquestra de Cambra de Lausanne (Victoria Hall, de Genève i Ix-li Metrópol, de Lausanne), a més de gires nacionals i internacionals, a Àustria (Sala Mozarteum, a Salzburg; Àustria Center, a Viena); França; Portugal (O. Simfònica Nacional, O. Metropolitana de Lisboa); Polònia; R. Checa; Eslovènia; Romania; Cuba; Veneçuela (O. Municipal de Caracas); Mèxic, el Brasil o l’Argentina.

Entre els seus enregistraments cal destacar Història del soldat, de Stravinski; la Guia d’orquestra per a joves, de Benjamin Britten; la Obertura1997, Abu Simbel de Llopis; Música Clàssica, de Chapí, a més d’obres de Falla, Granados, Turina, Esplá, Sarasate, etc. Recentment ha gravat amb la JONDE obres de José Luís Turina, José María Sánchez Verdú i Francisco Coll.

Cristóbal Soler és president fundador de AESDO, Associació Espanyola de Directors d’Orquestra, i, des de 2017, director artístic de la Setmana de Música Religiosa de Conca, distingida recentment amb la “Insígnia cultural de la Comunitat de Castella- La Manxa”, per l’Observatori de la Cultura. Així mateix, Cristóbal Soler ha sigut guardonat amb el Premi “Ciutat de Conca 2018”, per la seua labor com a director artístic de la SMR. En 2019 ha sigut nomenat director artístic i musical del Festival CullerArts i President del Concurs Internacional de Violí CullerArts.