Goirigolzarri visita la Alqueria Julià, convertida en la ‘Casa de la Música’ de València i es reuneix amb la FSMCV

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha visitat la Alqueria Julià després de la finalització de les obres de l’edifici del segle XVII situat en el barri Nou Moles de València, convertida en la ‘Casa de la Música’ i que serà la nova seu de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).

L’entitat ha invertit 3,5 milions d’euros en els treballs de rehabilitació, recuperació i restauració d’un edifici emblemàtic per a la ciutat. La Alqueria Julià, que va albergar el Col·legi de Santa Bàrbara fins als anys 90 del segle passat, està dotada de l’equipament necessari per a convertir-se en un important centre musical de València, en el qual es desenvoluparà una potent activitat social i cultural.

Durant la visita a l’edifici, Goirigolzarri s’ha reunit amb la presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Daniela González; els vicepresidents artístic i executiu de la FSMCV, Manuel Muñoz i Roberto Escobar respectivament; i l’arquitecte de la rehabilitació de la Alqueria, Carlos Campos. També han acudit per part de l’entitat financera, la directora general adjunta de Comunicació i Relacions Externes, Amalia Blanco; i el director corporatiu de la Territorial a València i Castelló, Jaime Casas.

La presidenta de la FSMCV ha traslladat els problemes derivats de la crisi provocada pel Covid-19, els projectes de Bankia Escorta València que estan duent a terme i el que suposa per a la Federació poder comptar amb una sala d’assajos, la fonoteca, o una sala de partitures ja que la federació no tenia seu per a poder desplegar totes les seues activitats.

“És un orgull per a Bankia haver contribuït a la rehabilitació de la Alqueria Julia i que aquesta vaja a ser la ‘Casa de la Música’ i la seu de la Federació de Societats musicals de la Comunitat Valenciana, perquè la música forma part de l’ADN de la regió, de la seua cultura, i nosaltres estem molt compromesos amb el seu sosteniment i desenvolupament”. “A més, estem convençuts que es convertirà en un lloc de referència i un punt de trobada per a la cultura i l’art”, ha apuntat el president de Bankia.

La presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Daniela González, ha destacat “la importància de la renovada Alqueria com a nova seu administrativa. Treballarem incansablement per a dotar-la de contingut i que realment es convertisca en la casa de la música de tots els valencians.” Al seu torn, Daniela González manifestava el seu agraïment a Bankia. “Aquesta és una mostra més del compromís i el suport de Bankia amb el moviment de les societats musicals de la comunitat valenciana que, a través del programa Bankia Escorta València, s’ha convertit en una part integral del funcionament del nostre col·lectiu”, ha afegit.

L’immoble, cedit per Bankia a la FSMCV, està dotat d’una sala d’assajos amb capacitat per a unes 200 persones, biblioteca, videoteca, fonoteca, sala de partitures i diferents zones per a ús cultural i espai expositiu d’important valor arquitectònic.

Seu de la FSMCV

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), que compta amb més de 500 associacions musicals, tindrà en la Alqueria Julià la seua seu social i administrativa, i podrà desenvolupar en l’edifici la resta de la seua activitat cultural, com les que desenvolupar el seu Centre d’Estudis i les seues agrupacions musicals, així com les labors de formació i investigació, o la instal·lació de l’arxiu de la Federació.

La Alqueria Julià permetrà incorporar un edifici de gran interés al circuit turístic i cultural de València, la qual cosa redundarà en benefici del barri de Nou Moles i del conjunt de la ciutat. Els usos proposats per a la Alqueria suposaran una dinamització econòmica i cultural del barri, ja que el nivell d’activitat previst incrementarà les necessitats de serveis de tots aquells que la visiten.

L’edifici serà, a més, un espai privilegiat per a presentacions corporatives, cicles de concerts, entre altres de l’Orquestra Simfònica de Bankia (OSB), o qualsevol altra activitat cultural que es projecte en el futur.

Quasi 2.000 metres quadrats

La Alqueria Julià, propietat de Bankia, va ser declarada Monument Artístic Nacional en 1978 i Bé d’Interés Cultural en 2007, la qual cosa suposa la figura de més alta protecció per a un edifici a la ciutat de València. Està construïda en una parcel·la de 1.986 metres quadrats, amb una construcció de 692 metres quadrats distribuïts en dues plantes i una torrassa de 51 metres quadrats addicionals.

La resta l’ocupa un pati amb jardí que integra els fragments existents del mateix amb l’evocació de les seues preexistències, que ha sigut restaurat amb la col·laboració de la paisatgista María Teresa Santamaría. S’ha conservat l’arbratge que existia, plantant noves espècies arbòries, així com vegetació arbustiva i herbàcia, recreant amb un nou llenguatge els components originals, a partir de la documentació gràfica existent de 1932.

L’edifici pot considerar-se com un dels escassos exemplars conservats de Alqueria valenciana del segle XVII. A més del seu interés històric, la Alqueria conserva encara elements estètics de gran valor que s’han rehabilitat com a voltes, pintures, frescos, esgrafiats, pavimentació o azulejería.

El projecte de restauració ha permés ressaltar tots els elements de gran valor històric i artístic que encara es conserven en l’edifici. A més, s’ha realitzat el condicionament necessari per a dotar-lo de l’equipament que es requereix amb la finalitat d’adequar-lo a l’activitat social i cultural prevista.

L’arquitecte restaurador de l’edifici, Carlos Campos, i l’equip de C+G Tècnica, han destacat que “el treball de restauració ha sigut molt gratificant perquè, durant aquest, hem descobert, entre altres troballes, un espai voltat subterrani sota l’edifici, un mur del segle XV al jardí al costat d’una gran terrassa pavimentada amb taulells del segle XV en una extensió de quasi 16 metres, per la qual cosa hem hagut de modificar alguns aspectes del projecte, així com una sala amb decoració pompeiana o la balconería que estava oculta per finestres”.

La constructora Grup Cyrespa, amb seu a Castelló, ha sigut l’encarregada de l’obra. Es tracta d’una empresa dedicada a la rehabilitació, conservació i restauració del patrimoni artístic, en l’àmbit nacional i amb projecció a l’estranger que, entre altres obres, ha participat en la rehabilitació de les catedrals de València, Barcelona o Màlaga.

Descripció tècnica del projecte de rehabilitació

L’edifici alberga la seu administrativa de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) en la planta baixa, així com un espai museogràfic en la planta primera, amb usos educatius i culturals, i la corresponent posada en valor d’un element arquitectònic (edifici i jardins exteriors) de singular importància.

    • Planta baixa. Zona administrativa i seu de la FSMCV. Comptarà, a més, amb sales destinades a biblioteca i sala de partitures amb un arxiu adjacent, fonoteca i videoteca, el seu corresponent arxiu, i una aula multiusos de 40 metres quadrats.
    • L’entrada, en la zona central que travessa tota la planta i desemboca al jardí, és l’espai de recepció i expositiu per a la ‘Interpretació de la Alqueria’, destinat a les visites del públic en general.
    • Planta primera. Albergarà els espais amb les pintures i voltes més rellevants de l’edifici, plantejat com a espai expositiu i museogràfic que permeta la visita i comprensió de la seua arquitectura, i que estaran oberts al públic. Estarà dotada amb una sala de reunions i un espais multiusos, destinats a les activitats culturals pròpies de la Alqueria. En aquesta planta també se situa l’escala de caragol per la qual s’accedeix a la torrassa.
    • Torrassa. És un dels elements constructius més emblemàtics de la Alqueria Julià. S’accedeix a ell a través de l’escala de caragol. Donada la singularitat d’aquest element arquitectònic, es mantindrà com un espai de visita ocasional per a xicotets grups, per a contemplació de l’entorn i, en particular, de l’espai enjardinat.
    • Sala d’assajos. De nova construcció. Amb l’objectiu de respectar l’estructura original de la Alqueria, es projecta davall del jardí. S’accedeix a ell a través de la planta baixa i, de manera independent, pel propi jardí. Tots dos accessos desemboquen en un laberint vegetal que suggereix el que existia històricament. La sala d’assajos té una superfície de 200 metres quadrats i compta amb les condicions d’acústica adequades per a aquest ús.
    • El Jardí. Està dissenyat en funció de la recreació idealitzada dels components històrics d’aquest, a partir de la documentació existent, estructurant els recorreguts i espais lliures amb l’edifici.

La rehabilitació de la Alqueria Julià s’emmarca en la iniciativa ‘Bankia Escorta València’, posada en marxa en 2014 i que, a més, contempla, entre altres iniciatives, una convocatòria de beques per a estudiants de les escoles de música, el ‘Concurs Bankia d’Orquestres de la Comunitat Valenciana’, els ‘Premis Bankia al Talent musical’ i el projecte de recuperació de patrimoni ‘Música a la Llum’.