Recursos i estratègies per a l'ensenyament del Llenguatge Musical. Formació en I-Musi per a professors

Finalitzat
Professorat de les escoles de música i dels centres autoritzats de les Societats Musicals de Federades a la FSMCV
8 hores
40
09/06/2021 23:59
12/06/2021 - 12/06/2021
Dissabte 12 de juny de 2021
9:00 h - 14:30 y 16:00 - 19:00 h
Colegio Gran Asociación
C/ Pare d'Orfens, 3 - Valencia
- 46003 ()

Objectiu

 1. Conèixer i reflexionar sobre el funcionament de la nostra professió per a millorar les nostres classes i el nivell dels nostres alumnes.
 2. Conèixer i analitzar diferents mètodes de Llenguatge Musical i centrar-nos com a proposta pedagògica en i-Musi.
 3. Conèixer recursos didàctics dinàmics per a la classe de Llenguatge Musical.
 4. Conèixer i analitzar la seqüenciació per classes de totes les unitats didàctiques dels 4 nivells de llenguatge musical, a més de l'estructura i els continguts d'aquestes.
 5. Conèixer les idees de Paul Rolland i Sinichi Suzuki sobre el triangle educatiu pare-professor-alumne i com poden ser adaptades al procés d'aprenentatge del Llenguatge Musical.

Contingut

09:00h / BENVINGUDA I PRESENTACIÓ

09:30h / CANÇÓ D'INTERIORITZACIÓ

 • Importància en la metodologia
 • Vivència dels recursos
 • Dictat de la cançó d'interiorització
 • Visualització d'aquest apartat per alumnes
 • Anàlisis i comentaris sobre l'apartat treballat

10:30h / RITME

 • Interiorització de les figures rítmica utilitzant vocables
 • Diferents tipus de lectures rítmiques: Independència de mans, lectura vertical i horitzontal...
 • Vivència dels recursos
 • Visualització d'aquest apartat per vídeos d'alumnes
 • Anàlisis i comentaris sobre l'apartat treballat

11:00h / AGILITAT DE NOTES

 • Vivència dels recursos
 • Visualització d'aquest apartat per vídeos d'alumnes
 • Anàlisis i comentaris sobre l'apartat treballat

11:15h / LECTURA RÍTMICA RECITADA

 • Vivència dels recursos a través de les emocions
 • Visualització d'aquest apartat per vídeos d'alumnes
 • Anàlisis i comentaris sobre l'apartat treballat.

11:30h / PAUSA

12:00h / ENTONACIÓ:

 • Ordenaments, Invencions, Melodies a 2 veus, Lectura relativa
 • Utilitats dels ordenaments
 • Esquemes harmònics bàsics d'improvisacions
 • Vivència dels recursos
 • Visualització d'aquest apartat per vídeos d'alumnes
 • Anàlisis i comentaris sobre l'apartat treballat

14:30h / PAUSA - MENJAR

16:00h / PLATAFORMA INTERACTIVA

 • Funcionament de la plataforma interactiva (usuari alumne, pares i professor)
 • Eines del professor: seguiment, paquets d'exercicis, confecció de butlletins de notes…
 • Comentaris sobre la implantació de la plataforma
 • Llibreria del professor

17:00h / LECTURES MELÒDIQUES I CANÇONS ESTRELA

 • Vivència dels recursos de les unitats didàctiques 1-2-3 (nivell 1,2,3 i 4)
 • Visualització d'aquest apartat per vídeos d'alumnes
 • Anàlisis i comentaris sobre l'apartat treballat

17:30h / IDEARI DE LES ESCOLES DE MÚSICA I CONSERVATORIS DEL SEGLE XXI; L'EFICÀCIA DEL TRIANGLE EDUCATIU

 • Tots els xiquets tenen talent per a la música
 • Metodologia musique integral
 • La doblegue vessant formativa
 • Sistema d'aprenentatge del triangulo educatiu

19:00h / CONCLUSIONS / PRECS I PREGUNTES

Professorat

LLUIS MUÑOZ ORTIZ

Soci i director del projecte AD LIBITUM, disposa d'una experiència de 27 anys en el món de la docència i direcció de projectes musicals.

Director de l'escola de Música AD LIBITUM ESCOLA DE MÚSICA a Ontinyent. Professor de trompeta, llenguatge musical, cor, iniciació musical i membre de l'equip directiu en la xarxa d'escoles de música AD LIBITUM Ontinyent, Associacio Unió Musical de Bocairent, Banda Artístic Cultural de Montaverner, Palomar, Aulameda València, Amics de la música de Favara, Ateneu musical La Lira de Corbera, Associació Cercle d’Art Leopoldo Magenti d’Almussafes i de les escoles integrades en els centres educatius dels col·legis Gran Associació, Patronat de la Joventut obrera de Benimaclet, Pio XII i Esclaves de València.

AD LIBITUM Escola de música és un centre que integra l'ensenyament musical incloent a diverses escoles en una xarxa interactiva, organitzant per a totes elles el conjunt de les variables del seu sistema (equip directiu, funcions, processos, etc.). Aquest procés de racionalització dels recursos (humans i materials) permet millorar l'eficiència de la gestió, aconseguint d'aquesta manera enfortir cada dia la difícil sostenibilitat que caracteritza a les escoles de música, que funcionen de forma aïllada sense directrius comunes respecte a la seua gestió i a l'àmbit acadèmic.

És codirector de l'ACADÈMIA D'ALT RENDIMENT AD LIBITUM. En aquesta acadèmia els alumnes reben classes amb professorat de prestigi nacional i internacional al llarg del curs. Aquesta acadèmia disposa d'un programa de beques gràcies al projecte secundat per més de 30 empreses de la Comarca de la Vall d'Albaida.

Creador i impulsor de l'ORQUESTRA SIMFÒNICA CAIXA ONTINYENT, projecte formatiu que ofereix una temporada anual de concerts com a orquestra resident del Teatre Echegaray d'Ontinyent i que ha compartit escenari amb innombrables solistes i directors reconeguts a nivell nacional i internacional.

Fundador i president durant 15 anys de l’ASSOCIACIÓ CULTURAL “Tot per la música d’Ontinyent impulsant diferents agrupacions musicals com ara la Banda Simfónica d’Ontinyent, Banda Infantil i Jove de l'Associació.

Director de PROJECTES DE GESTIÓ CULTURAL tant a institucions com a entitats públiques i privades que li ha permès realitzar innombrables festivals, concursos o esdeveniments en pro de la divulgació de les manifestacions culturals al llarg de la Comunitat Valenciana. Cal destacar el Festival de Jazz d'Ontinyent (14 edicions), El Festival de Jazz de Torrevella (2 edició), el cicle de concerts al Monastir d'Alfauir (7 edicions) o el Certamen Internacional de Guitarra “Luis Milà” (17 edicions) en el qual al llarg d'aquests anys han passat músics provinents de tot l'estat espanyol i de més de 30 països d'Amèrica, Europa i Àsia.

Codirector dels CURSOS DE PERFECCIONAMENT “Colònies i cursos musicals AD LIBITUM”, iniciativa que en 2021 la seua vint-i-quatrena edició, atraient cada any a més de 600 alumnes procedents de tota Espanya i de l'estranger (han arribat a vegades des de països com França, Anglaterra, els EUA, el Japó, Malàisia, Itàlia o Gal·les). Al llarg de la història d'aquestes colònies i cursos, AD LIBITUM ha comptat amb professors com Massimo Paris (fundador de l'Acadèmia Musicale Italiana, AMIT), Vasko Vassilev (concertino de la Royal Opera House de Covent Garden, Londres), Olsi Leka (violoncel·lista principal de l'Orquestra Nacional de Bèlgica i professor del Royal Music Conservatory d'Antwerpen i assistent del Royal Conservatory of Brussels), Carlos Apellániz (Premi Nacional de Música en 2005), José Franch-Ballester (clarinetista internacional i soci del Lincoln Center de Nova York), Andrés Gomis (assidu de l'Orquestra Nacional d'Espanya i catedràtic del Conservatori Superior de Música de Salamanca), Rodolfo Epelde (trompa solista de l'Orquestra Nacional d'Espanya), Miquel Bernat (professor de l'Escola Superior de música de Porto i Escola Superior de Música de Catalunya, ESMUC), entre altres.

Impulsor i creador al costat d'un gran equip docent de la METODOLOGIA I-MUSI, instaurada en més de 130 escoles de música de tot el panorama nacional. Des de fa més de 20 anys estan treballant en aquest apassionant projecte que vol unificar sota una mateixa metodologia la formació integral dels estudiants. I-MUSI abasta des de la iniciació musical, el llenguatge musical, els instruments fins al conjunt instrumental.

I-MUSI es basa en tres pilars fonamentals: progressivitat, dinamisme i adaptació a les noves metodologies.

I-MUSI combina l'aplicació de la metodologia a l'aula de manera vivencial, amb una plataforma interactiva que ajuda als professors, alumnes i les seues famílies a formar part activa en el procés d'aprenentatge, complint amb la doble vessant de la metodologia; resultats acadèmics i motivacionals.

I-MUSI ha sigut reconegut pel Ministeri de Cultura i esport com un de les 10 millors projectes de modernització i innovació de les indústries culturals a nivell nacional.


PEDRO REIG BAS

El seu primer contacte amb la música va lligat de la mà de Toni Revert Bas i Lluís Muñoz Ortiz, a les classes de Iniciació Musical que va rebre al col·legi, com a activitat extraescolar, en la tant importantíssima etapa que comprèn les edats tempranes en les que es desperten les inquietuts i on descobreixes el que en un futur pot convertir-se en la teua passió, ofici o afició.

Va cursar el Grau Elemental a AD LIBITUM Escola de Música de la mà del seu professor de saxofò Germán Mollà i els seus professors de Llenguatge Musical: Lluís Muñoz, Toni Revert, Miguel Àngel Grau i Rosa Campos; continuà els estudis de Grau Professional, al Conservatori Professional d’Ontinyent i al final d’aquesta etapa, els dos últims nivells els cursà al Conservatori Professional de València.

Cal mencionar les diverses formacions “amateurs” de les que ha format part (inclús siguent fundador de moltes d’elles) al llarg de la seua formació musical, ja que han sigut un grandíssim estímul i motivació constant per tal de no “tirar la toalla” en alguns moments en que compaginar els estudis de l’educació sequndària obligatoria (ESO), Batxillerat, Universitat…i els estudis de la “música” no passaven pels millors moments: Banda Simfónica “Tot per la Música d’Ontinyent”, col·laboracions en l’Orquestra Simfònica ATRIVM, AD LIBITUM Big Band (de la mà de Francisco Blanco “Latino”, Iván Albuixec, Pau Ortolà, Miquel Asensio “El Roig”…), Orquestra N.C.N.R. i Orquestra Tekila (de la mà d’ Ismael Sanchis), grup d’SKA “L’home del SAK”, quintet de jazz (standards) CINC, duet de guitarra i saxo amb Lluís Mira, Intokables Big Band (de la mà de Carlos Ferri “Patilla”), Discjòquei & Sax Live de la mà de Fernando Esteve, diverses xarangues (Al-Sandré, Pakibeans-Band, El semáforo…), Musical “Gracias por tu amor” de “LOS BRINCOS” a Alcoi i diverses col·laboracions amb grups musicals d’Ontinyent com Músicos de Guardia o Penny Lane entre d’altres, a banda d’amenitzar i animar qualsevol festa local en qualsevol lloc i moment amb el seu saxo.

Al llarg dels anys 2005-2008 estudia l’especialitat de Magisteri Musical, a l’Escola Universitària de València “Ausiàs March”, on al 2008 es va diplomar.

Des del 2008 és mestre de Iniciació i Llenguatge Musical a la xarxa d’escoles musicals d’AD LIBITUM. Des del 2011 és Cap de Departament d’aquestes dúes assignatures. És a partir de gener de 2012 quan aprofundeix en la Pedagogia d’Edgar Willems (Professor i “Ivestigador Musical” belga del segle XX). La primera vegada que va escoltar parlar d’aquest pedagog va ser de la mà de Juli Hurtado (mestre de mestres de la Universitat de València). En setembre d’aquest any inicia els estudis d’aquesta pedagogia, a l’institut Joan Llongueres de Barcelona (mentre continúa impartitint la docència a AD LIBITUM). Pedagogia centrada en “l’Educació Auditiva” que envolta tot el procés d’impregnació i aprenentatge del llenguatge de la música des de les edats en que els xiquets inicien l’escoralització. Les tres professores i tutores al llarg dels 4 anys de formació varen ser, Mª Ángeles Pérez Lancho (Salamanca), Beatrice Chapuis (Lió) i Eulàlia Casso i Samsó (Barcelona). Al llarg d’aquests anys va assistir a diversos seminaris i congressos en Vic (Espanya), Lausanne (Suïssa) i Ljubljana (Eslovènia), on en aquest últim seminari a l’estiu de 2015 va obtenir el “Diploma Pedagògic d’Educació Musical Willems”.

Des del 2013 fins a avuí, és co-director, de la creació de la metodologia I-MUSI, amb els seus companys Lluís Muñoz i Toni Revert.

Condicions

CONDICIONS GENERALS:

 • Amb posterioritat al mateix es farà lliurament de certificat de participació per part de la FSMCV.
 • A més, els assistents al curs que siguen professors de centres autoritzats, conservatoris, escoles de música i centres d'ensenyament primari o secundària de la Comunitat Valenciana, o graduats que estiguen inscrits en alguna de les borses de treball de la Conselleria d'Educació, obtindran una certificació emesa per la Conselleria d'Educació.
 • La no assistència, com a mínim, al 85% de les hores presencials del curs no donaràn dret a l'obtenció de les certificacions corresponents.
 • Les places es concediran per rigorós ordre d'entrada de les sol·licituds en la FSMCV.


FORMA DE PAGAMENT:

 • La jornada es gratuïta
 • Una vegada finalitzat el termini d'inscripció es comunicarà als sol·licitants si han sigut admesos o no.

Organitza

El Centre d'Estudis de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana