Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

El programa ‘CaixaBank Escolta València’ forma a directors d’orquestra en un curs dirigit per Cristóbal Soler

[:vl]El ‘Curs de perfeccionament per als directors de joves orquestres de les societats musicals de la Comunitat Valenciana’, impulsat per CaixaBank com a part del programa ‘CaixaBank Escolta València’ amb el suport de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i l’Institut Valencià de Cultura (IVC), celebrarà aquest cap de setmana la segona edició del programa de manera telemàtica, després d’haver celebrat amb èxit la primera sessió de manera presencial en ‘L’Alqueria Julià – Casa de la Música’ a la fi d’abril.

CaixaBank DSC3510

A càrrec del director d’orquestra Cristóbal Soler, el curs està dirigit a professors d’orquestra o conjunt instrumental de les escoles de música de les Societats Musicals Federades, amb la finalitat de fomentar el teixit orquestral de la Comunitat Valenciana, en aquest cas, des de la formació dels directors d’aquesta mena de formacions de corda.

Es tracta de la primera ocasió en la qual el programa ‘CaixaBank Escolta València’ ofereix aquesta línia de formació a directors d’orquestra, una novetat dins d’aquesta iniciativa que l’entitat desenvolupa anualment amb l’objectiu de promocionar i donar suport a la música i el moviment associatiu musical a la Comunitat Valenciana, i que ha sigut replantejada enguany a fi d’adaptar-se a la nova realitat derivada de la pandèmia.

El curs compta amb un desenvolupament teoricopràctic al llarg de dos caps de setmana. Així, durant els dies 24 i 25 d’abril, els 20 alumnes participants van rebre formació i assessorament en aspectes clau com la preparació de la interpretació musical d’un concert, una audició o un concurs, basant-se fonamentalment en la motivació i optimització del temps.

Per als exercicis pràctics, s’ha comptat amb la participació d’un quintet de vent format per instrumentistes de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV, de la qual és director titular el mestre Cristóbal Soler, considerat com un dels directors d’orquestra més importants de la seua generació.

La formació conclourà aquest diumenge, 9 de maig, per videoconferència. En acabar el curs es farà lliurament d’un certificat acreditatiu per part de la FSMCV i una certificació emesa per part de la Conselleria d’Educació, com és habitual en els cursos organitzats pel Centre d’Estudis de FSMCV.

Curso direccion de orquestas 2

‘CaixaBank Escolta València’

El programa ‘CaixaBank Escolta València’ al qual l’entitat financera destina un milió d’euros anuals i que es desenvolupa conjuntament per la FSMCV i el IVC, impulsa enguany noves iniciatives amb la finalitat d’adaptar-se a la realitat derivada de la pandèmia. L’objectiu és mitigar l’impacte d’aquesta sobre el col·lectiu de societats musicals, conscients del greu impacte que està tenint sobre l’activitat musical, tant professional com amateur, i que està posant en risc la supervivència del teixit associatiu i musical de la regió.

Entre els projectes que, com a novetat, s’han inclòs enguany en el programa destaquen aquest curs de perfeccionament per als directors de joves orquestres, la primera convocatòria d’ajudes dirigida al sector musical de la Comunitat Valenciana, el ‘Festival d’orquestres’ i el ‘Cicle de concerts’, als quals se’ls suma el ‘I Festival d’Orquestres Juvenils´ o el cicle de concerts “Música a la Llum – Concerts a la Casa de la Música”.

Cristóbal Soler

Considerat un dels directors més importants de la seua generació, Cristóbal Soler ha desenvolupat una carrera reeixida amb un ampli repertori d’òpera i produccions simfòniques. Tot això és el fruit d’una formació sòlida i rigorosa a Viena, de la mà de grans directors com Harnoncourt, Sawallisch, Prêtre, Vladimir Fedoseyev o Mariss Jansons.

Soler ha rebut molts premis per ‘Don Giovanni’, ‘Le Nozze di Figaro’, ‘Cosi fan tutte’, de W.A. Mozart, ‘La Traviata’, ‘Rigoletto’, ‘Aida’, de G. Verdi, ‘L’elisir d’amore’, ‘Don Pasquale’, de G. Donizetti, ‘La sonámbula’ de Bellini, ‘Carmen’, de G. Bizet, ‘Le Roi d’Ys’ de E. Lalo, ‘Mireille’, de Ch. Gounod, ‘La Gran duquessa de Gerolstein’ de J. Offenbach, ‘Werther’ de J. Massenet.

El seu catàleg de sarsueles, així com el repertori simfònic del seu país, revela a Soler com un dels millors ambaixadors de l’actualitat de la música espanyola.

Alguns títols lírics espanyols han rebut esments i premis: Los Diamantes de la Corona’ de F. Barbieri (candidato a los Opera Premios Internacionales 2015), ‘El gato montés’ (Premio Lírico Teatro Campoamor a la Producción lírica española, 2013). Soler presta especial atención al patrimonio lírico olvidado con la recuperación de títulos como ‘Le Revenant’ y ‘Le Diable à Sevilla’ de J. M. Gomis; ‘Il burbero di buon cuore’ de V. Martín i Soler; de M. de Falla ‘Los amores de la Inés’ o ‘L’Indovina’ de S. Giner. De la misma forma, los proyectos educativos son parte de sus objetivos (estreno en España de ‘Pinocchio’, ópera de P. Valtinoni). Soler está muy preocupado por la creación de nuevos públicos y da permanente soporte a las nuevas generaciones de músicos. Soler està molt preocupat per la creació de nous públics i dona permanent suport a les noves generacions de músics.

CaixaBank DSC3606[:es]El ‘Curso de perfeccionamiento para los directores de jóvenes orquestas de las sociedades musicales de la Comunidad Valenciana’, impulsado por CaixaBank como parte del programa ‘CaixaBank Escolta València’ con el apoyo de la Federación de Sociedades Musicales de la Comunidad Valenciana (FSMCV) y el Institut Valencià de Cultura (IVC), celebrará este fin de semana la segunda edición del programa de forma telemática, después de haber celebrado con éxito la primera sesión de forma presencial en ‘La Alqueria Julià – Casa de la Música’ a finales de abril.

CaixaBank DSC3510

A cargo del director de orquesta Cristóbal Soler, el curso está dirigido a profesores de orquesta o conjunto instrumental de las escuelas de música de las Sociedades Musicales Federadas, con la finalidad de fomentar el tejido orquestal de la Comunitat Valenciana, en este caso, desde la formación de los directores de este tipo de formaciones de cuerda.

Se trata de la primera ocasión en la que el programa ‘CaixaBank Escolta València’ ofrece esta línea de formación a directores de orquesta, una novedad dentro de esta iniciativa que la entidad desarrolla anualmente con el objetivo de promocionar y apoyar la música y el movimiento asociativo musical en la Comunidad Valenciana, y que ha sido replanteada este año a fin de adaptarse a la nueva realidad derivada de la pandemia.

El curso cuenta con un desarrollo teórico-práctico a lo largo de dos fines de semana. Así, durante los días 24 y 25 de abril, los 20 alumnos participantes recibieron formación y asesoramiento en aspectos clave como la preparación de la interpretación musical de un concierto, una audición o un concurso, basándose fundamentalmente en la motivación y optimización del tiempo.

Para los ejercicios prácticos, se ha contado con la participación de un quinteto de viento formado por instrumentistas de la Joven Orquesta Sinfónica de la FSMCV, de la que es director titular el maestro Cristóbal Soler, considerado como uno de los directores de orquesta más importantes de su generación.

La formación concluirá este domingo, 9 de mayo, por videoconferencia. Al acabar el curso se hará entrega de un certificado acreditativo por parte de la FSMCV y una certificación emitida por parte de la Conselleria de Educación, como es habitual en los cursos organizados por el Centro de Estudios de FSMCV.

Curso direccion de orquestas

 

‘CaixaBank Escolta València’

El programa ‘CaixaBank Escolta València’ al que la entidad financiera destina un millón de euros anuales y que se desarrolla conjuntamente por la FSMCV y el IVC, impulsa este año nuevas iniciativas con la finalidad de adaptarse a la realidad derivada de la pandemia. El objetivo es mitigar el impacto de ésta sobre el colectivo de sociedades musicales, conscientes del grave impacto que está teniendo sobre la actividad musical, tanto profesional como amateur, y que está poniendo en riesgo la supervivencia del tejido asociativo y musical de la región.

Entre los proyectos que, como novedad, se han incluido este año en el programa destacan este curso de perfeccionamiento para los directores de jóvenes orquestas, la primera convocatoria de ayudas dirigida al sector musical de la Comunidad Valenciana, el ‘Festival de orquestas’ y el ‘Ciclo de conciertos’, a los que se les suma el ‘I Festival de Orquestas Juveniles´ o el ciclo de conciertos “Música a la Llum – Conciertos en la Casa de la Música”.

 

Cristóbal Soler

Considerado uno de los directores más importantes de su generación, Cristóbal Soler ha desarrollado una carrera exitosa con un amplio repertorio de ópera y producciones sinfónicas. Todo ello es el fruto de una formación sólida y rigurosa en Viena, de la mano de grandes directores como Harnoncourt, Sawallisch, Prêtre, Vladimir Fedoseyev o Mariss Jansons.

Soler ha recibido muchos premios por ‘Don Giovanni’, ‘Le Nozze di Figaro’, ‘Cosi fan tutte’, de W.A. Mozart, ‘La Traviata’, ‘Rigoletto’, ‘Aida’, de G. Verdi, ‘L’elisir d’amore’, ‘Don Pasquale’, de G. Donizetti, ‘La sonámbula’ de Bellini, ‘Carmen’, de G. Bizet, ‘Le Roi d’Ys’ de E. Lalo, ‘Mireille’, de Ch. Gounod, ‘La Gran duquessa de Gerolstein’ de J. Offenbach, ‘Werther’ de J. Massenet.

Su catálogo de zarzuelas, así como el repertorio sinfónico de su país, revela a Soler como uno de los mejores embajadores de la actualidad de la música española.

Algunos títulos líricos españoles han recibido menciones y premios: ‘Los Diamantes de la Corona’ de F. Barbieri (candidato a los Opera Premios Internacionales 2015), ‘El gato montés’ (Premio Lírico Teatro Campoamor a la Producción lírica española, 2013). Soler presta especial atención al patrimonio lírico olvidado con la recuperación de títulos como ‘Le Revenant’ y ‘Le Diable à Sevilla’ de J. M. Gomis; ‘Il burbero di buon cuore’ de V. Martín i Soler; de M. de Falla ‘Los amores de la Inés’ o ‘L’Indovina’ de S. Giner. De la misma forma, los proyectos educativos son parte de sus objetivos (estreno en España de ‘Pinocchio’, ópera de P. Valtinoni). Soler está muy preocupado por la creación de nuevos públicos y da permanente soporte a las nuevas generaciones de músicos.

CaixaBank DSC3606[:]

Compartir:

Últimas noticias

Categorías