Search
Close this search box.

El projecte Música a la Llum rescata l’obra ‘Horas y Caminos’ del compositor alacantí Rafael Rodríguez Albert

Música a la Llum il·lumina un nou tresor del patrimoni musical valencià. La iniciativa, impulsada per CaixaBank i organitzada per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, rescata la partitura completa de l’obra Horas y Caminos. Esbozo poemático musical, del compositor alacantí Rafael Rodríguez Albert.

Es tracta de la peça per a banda més ambiciosa de l’autor nascut en 1902. Va ser composta en 1973 per encàrrec de l’Institut d’Estudis Alacantins i estrenada el 24 de febrer de 1974 per la Banda Municipal d’Alacant, dirigida per Moisès Davia, en el Teatre Principal de la ciutat. L’obra està inspirada en temes alacantins, especialment en el Misteri d’Elx, i deu el seu nom a la novel·la Años y leguas, de Gabriel Miró..

3 RodriguezAlbert 1

Rodríguez Albert és considerat com un dels compositors valencians més destacats del segle XX, que va obtenir en diverses ocasions el Premi Nacional de Música. La seua obra abasta la música orquestral, de cambra, les obres per a piano o guitarra, la música coral i la música per a banda.

Horas y caminos va vore la llum en 1984. No obstant això, la partitura va aparèixer en forma de guió, i amb nombrosos errors, dificultant la seua interpretació. Ara, gràcies al treball dels tècnics del projecte Música a la Llum, revisant esborranys i manuscrits de l’arxiu personal de l’autor, es publica la partitura corregida de l’obra.

4 portada Horas y Caminos

El projecte Música a la Llum

El que no se sap que existix no es pot apreciar ni protegir. A vegades el patrimoni cultural de les societats musicals és desconegut fora d’elles. Per a corregir este problema, des de començaments de 2017 un equip d’experts duu a terme una labor de descripció del patrimoni cultural de les societats musicals, particularment el seu arxiu de partitures, i el posa a la disposició dels investigadors i aficionats a través del seu web musicaalallum.es, a més de divulgar-lo mitjançant concerts, discos i congressos. Este és un projecte impulsat per CaixaBank i coordinat per l’Institut Valencià de Cultura que compta amb la col·laboració dels responsables de les pròpies agrupacions federades i la FSMCV.

Fruit d’este treball, s’han recuperat obres de Salvador Giner, Ruperto Chapí o Manuel Palau perdudes o oblidades i s’han catalogat fons valuosos conservats en diferents societats musicals.

Ara, amb esta nova col·lecció de partitures que comença amb Rodríguez Albert, es pretén ampliar i potenciar la tasca de difusió de la música per a banda duta a terme des de Música a la Llum.

Horas y caminos s’ha editat en el segell FSMCV Edicions, creat per a la divulgació de les composicions musicals per a banda i orquestra simfònica per part de les societats musicals federades, i està a la venda per a tothom a través de l’editorial Piles. A més, les peces editades al segell estan disponibles de manera gratuïta per a totes les societats que formen part de la FSMCV a través de la plataforma de gestió digital que la Federació posa a la seua disposició.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías