Search
Close this search box.

‘El Litro’ y ‘Los Feos’ enlluernen i sorprenen a la seua ‘Mano a mano’ davant un auditori de Buñol amb un aforament quasi al complet

En un auditori a l’aire lliure de Bunyol amb quasi la totalitat del seu aforament venut, les bandes simfòniques del CIM “La Armónica” i la SM “L’Artística” han enlluernat i sorprés amb la seua música en la 48 edició del concert ‘Mano a mano’ que ambdues protagonitzen i que s’ha desenvolupat aquest cap de setmana en la citada localitat.

Bunyol, 21 d’agost de 2023. En un auditori a l’aire lliure del Passeig de Sant Lluís amb el seu aforament de 2.200 localitats quasi al complet, les bandes simfòniques del Centre Instructiu Musical “La Armónica” i de la Societat Musical “La Artística” han tornat a enlluernar i sorprendre melòmans i públic en general amb la interpretació dels seus respectius programes musicals durant la 48 edició del concert ‘Mano a mano’ que s’ha desenvolupat aquest passat dissabte a la nit.

La pròpia alcaldessa de la localitat i responsable de l’àrea de Bandes de Música, Virginia Sanz, destacava després del concert el “èxit rotund de participació; ha sigut molt sorprenent i l’auditori a més estava impecable, des de dalt fins baix, amb un aforament pròxim a les 2.200 entrades que posseeix i del qual s’han venut pràcticament totes”.

En similars termes es pronunciava la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Bunyol, Tamara Díaz, qui subratllava que s’ha gaudit “d’un vertader espectacle, amb un auditori completament ple on la gent s’ha divertit i s’ha emocionat. Només espere tornar a veure l’any vinent l’auditori igual i que les nostres bandes ens tornen a oferir el mateix espectacle, o millor, del que hem viscut hui”.

La banda del Centre Instructiu Musical “La Armónica” (coneguda popularment com “El Litro”) ha sigut enguany la primera a actuar, amb un programa titulat Cantos” que es va iniciar amb el Concert per a Orquestra, de Béla Bartók, amb transcripció per a banda de Simon Scheiwiller; i que es va tancar amb la Primera Sinfonía, Stones and sea, del propi Saül Gómez,qui al final del concert destacava “el vertader espectacle que suposa dirigir a aquests músics tan estupends que l’han donat tot i que s’han entregat al ‘Mano a mano’ i hui han fet tanta música. En un programa que era tot un repte —afegia Saül Gómez— perquè la de Béla Bartók era una de les obres més difícils que he dirigit i he pogut muntar”.

“Un doble repte a més tant com director com compositor, ja que per a mi era una gran responsabilitat perquè no sabia com reaccionarien els músics en triar una composició meua per a un ‘Mano a mano’ i estic molt agraït per l’esforç que han donat perquè isquera tan bé com siga possible, amb l’objectiu de portar un trosset de la mar Mediterrània a l’auditori de Bunyol”.

Unes paraules que eren completades per la presidenta de El Litro, Rosario Pardo, qui subratllava al final de l’actuació de la seua banda que era “emocionant estar en aquest auditori completament replet de persones i poder escoltar un repertori amb la qualitat del qual ha oferit El Litro: amb la qualitat del programa, la qualitat dels intèrprets i l’ànima que posen els nostres músics i que posem tots al voltant d’aquest concert perquè siga una cosa realment especial. Aquest concert és únic, ho diem sempre, i estic segura que els centenars de persones de fora que han vingut a veure’ns no estaran decebuts”, afegia Rosario Pardo, qui per descomptat destacava “l’espectacularitat de l’obra dirigida per Saül Gómez, tan evocadora i de la qual estàvem molt il·lusionats perquè els efectes que tenia els podíem potenciar moltíssim en un marc com és l’entorn tan especial del nostre magnífic auditori”.

La segona part del concert va estar protagonitzada per la banda simfònica de Societat Musical “La Artística” (“Los Feos”), que va posar en faristol un programa titulat Voces del mañana” que es va iniciar amb l’obra per encàrrec Arlequín, de Ernesto Aurignac; va continuar amb Taxi, de Enrique Hernandis; i es va tancar amb Second Symphony Voices, de James Stephenson. Totes elles conduïdes pel seu director titular, Mario Ortuño, qui no va ocultar al final del concert la seua “gran satisfacció en haver-nos arriscat amb l’obra de Ernesto Aurignac, un compositor relativament jove amb un gran punt de geni i amb el plaer de la possibilitat de comptar amb la participació del armonicista Antonio Serrano, un dels millors solistes d’harmònica del món; a més de l’obra de James Stephenson, una composició molt exigent en la qual hi havia tants elements que podien fallar. I també per descomptat l’obra Taxi, d’Enrique Hernandis, que ha servit de perfecte nexe d’unió entre ambdues”.

El president de “Los Feos” Francisco Blasco, també va voler destacar que ha sigut “una nit molt, molt completa, amb una aposta per Aurignac amb la seua primera simfonia escrita per a banda, una obra increïble; seguir amb Taxi, de Enrique Hernandis, ha sigut la peça que faltaven al puzle perquè fora tot perfecte en una composició que ens ha portat de la primera a la segona obra: la Segunda sinfonía de James Stephenson, que el mateix compositor ens ha declarat que es va de Buñol com una altra persona després de veure l’ambient que hi ha ací i de la interpretació de la seua obra que hem fet hui. Quan això t’ho diu el compositor de l’obra, no pots estar més feliç”.

Suport institucional a la vetlada

El concert, que va ser presentat pel periodista Chimo Masmano, va finalitzar amb la interpretació del Himno a Buñol, de Manuel Chillida i Guzmán Cárcel, dirigit pel President d’Honor d’enguany, el músic i director nascut en Brunssum (Països Baixos) Björn Bus, que actualment dirigeix el certamen internacional World Music Contest de Kerkrade i qui no va ocultar el seu “orgull per haver sigut convidat per a ostentar un càrrec en un poble que m’ha donat una benvinguda molt càlida; en un poble en el qual he estat molt a gust al costat de les seues dues fortes bandes de música amb les quals he pogut gaudir de la música, del menjar i del lloc”, tal com va subratllar.

“Ha sigut un orgull tindre a Björn aquests dies. És meravellós, encantador, humil i ha sigut un honor. I repetirà segur perquè està encantat”, tal com destacava l’alcaldessa de Bunyol, Virginia Sanz, qui va confessar que per a ella havia sigut a més “un honor estar com a alcaldessa per primera vegada en aquest ‘Mano a mano’, del que m’ha encantat el programa tant de El Litro com de Los Feos”.

La secretària autonòmica de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Paula Añó, que també va assistir al concert, va subratllar al seu terme “la sort que tenen els xiquets de Bunyol que naixen envoltats de música i de cultura des de molt xicotets; i a més ho fan en societats musicals que els cuiden, els protegeixen i els ensenyen a viure en comunitat”. Paula Añó va convidar a més “a tots els valencians al fet que vengen a viure almenys una vegada en la seua vida aquest concert”.

També entre els responsables públics que no van voler perdre’s la vetlada es trobava el Diputat provincial de Bandes de Música, Ricardo Gabaldón; qui va destacar “l’autèntic luxe i plaer que suposa escoltar juntes a El Litro i Los Feos, dues bandes que tothom hauria d’escoltar en algun moment”.

“Bunyol és un referent respecte a la música de bandes —va afegir el diputat—. Han sigut tres hores de concert que s’han passat en un sospir i encara sort que no ens pregunta pel vencedor d’aquest espectacle perquè seria molt difícil donar un veredicte”, va remarcar Ricardo Gabaldón, qui també va voler “felicitar músics, corporació municipal i juntes directives perquè han fet un vertader espectacular programa musical”.

També la Presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Daniela González, va assistir al concert al qual va qualificar de “tot un “conciertazo” amb majúscules, en el qual he vist un lliurament i passió a parts iguals amb més de 300 músics en l’escenari i amb més de dos mil persones a l’auditori; impressionant”; paraules que van ser completades pel vicepresident de la FSMCV, Ricardo Sales, un assidu a aquest concert al qual va qualificar “de tota una hemorràgia de plaer poder vindre cada any a gaudir d’aquest gran espectacle”.

A més de directors, compositors i músics amics de totes dues societats musicals, al concert també van assistir els compositors de les obres que va interpretar “La Artística”, el diputat en les Corts Generals Carlos Gil; així com el coordinador d’Estratègies, Estudis i Projectes de l’Ajuntament de València, Manuel Tomás.

La programació del 48 concert “Mano a mano” de Bunyol així com més detalls sobre totes dues formacions musicals protagonistes o els seus directors pot consultar-se en la pàgina web conciertomanoamano.es.

MaM23 AlcaldesaBjornConc
MaM23 BjornBus
MaM23 Feos
MaM23 LaArmonica 1
MaM23 LaArtistica
MaM23 Litro
MaM23 Mario
MaM23 Saul

Compartir:

Últimas noticias

Categorías