Search
Close this search box.

Elda acollirà el segon concert monogràfic de ‘Música a la Llum’, amb peces de Miguel Asensi

La Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, sota la direcció de Lidón Valer, oferirà el segon concert monogràfic de ‘Música a la llum’ el 6 de desembre a les 18.00 hores al Teatro Castelar d’Elda, compost íntegrament per peces recuperades del compositor de Llíria Miguel Asensi. El concert compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Elda i de la Asociación Músico Cultural Eldense Santa Cecilia, i s’emmarca en els actes de commemoració del segon centenari de la societat musical.

El programa del concert consta de dues parts, la primera de les quals està integrada per quatre obres: ‘Vespres de festa’ (1945), ‘Cançons per al poble’ (1911), ‘Bruixes en l’horta’ (1927) i ‘Fox…terrier (A la vora del riu mare)’ (1919). A la segona part del concert, trobem les peces ‘La dansa de Xàtiva’ (1940), ‘Marcha fúnebre nº2’ (1906), ‘Suite levantina’ (1921), ‘El toc del caragol’ (1938) i ‘Malvarrosa (marcha valenciana)’ (1920).

Les obres que s’interpretaran al concert procedeixen dels arxius de l’Unió Musical de Llíria, Banda Primitiva de Llíria, Corporació Musical Primitiva d’Alcoi, Banda Municipal de València, Biblioteca Musical de Compositors Valencians de l’Ajuntament de València i de la col·lecció de partitures Retrobem la Nostra Música de la Diputació de València.

Com a part del programa pedagògic i artístic habitual de la Jove Banda Simfònica de la FSMCV, aquest concert ve precedit d’una trobada formativa amb un pla de treball que començarà aquest dissabte dia 3 fins al concert de dimarts dia 6 de desembre. Aquest any, a més, s’ha portat a terme l’enregistrament del que serà el 6è disc de la col·lecció “Música a la llum” interpretat per la Jove Banda Simfònica sota la batuta de la directora Lidón Valer i editat com a resultat discogràfic d’aquest projecte.

El programa ‘Música a la llum’, impulsat per CaixaBank i organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, sorgeix com a part del projecte CaixaBank Escolta València per col·laborar amb les societats musicals a la conservació, posada en valor i difusió de l’esplèndid patrimoni cultural custodiat en els seus arxius.

Miguel Asensi

L’any passat el primer concert monogràfic de ‘Música a la llum’ va presentar algunes de les obres per a banda menys conegudes de Salvador Giner, i aquesta vegada li arriba el torn a un dels seus deixebles predilectes, un compositor hui no tan famós però que va conèixer una extraordinària popularitat en la seua època: Miguel Asensi (1879-1945). Nascut a Llíria, el mestre Asensi es va dedicar amb especial interès a dos gèneres que també havia cultivat Giner: la música religiosa i la sarsuela i revista de temàtica valenciana. La decadència de tots dos gèneres explica en part l’oblit en el qual ha caigut la seua obra, malgrat la seua notable qualitat.

Miguel Asensi fou així mateix un creador molt lligat al món de les bandes de música. Membre primer de la Primitiva de Llíria, on va aprendre música amb el seu oncle Francisco Asensi, va intervindre després en la creació de la Unió Musical, a la qual es va vincular estretament. Encara que al llarg de la seua carrera es va dedicar sobretot a l’ensenyament, com a professor particular i en l’Institut Musical Giner, en l’última etapa de la seua vida va intensificar la relació amb les bandes i va ser director de l’Artística Manisense, de Manises, i de la banda d’Ontinyent, que després seria la Societat Unió Artística Musical Ontinyent. En totes elles va deixar música original i arranjaments amb la generositat que li caracteritzava.

La Jove Banda Simfònica de la FSMCV

La Jove Banda Simfònica de la FSMCV és una mostra del fenomen social, educatiu i cultural únic en el món que representen aquestes associacions. Fundada a l’any 2001, és una unitat artística d’alt rendiment integrada per una selecció de 80 músics de 18 a 28 anys, provinents de totes les comarques d’Alacant, Castelló i València. Renovat anualment, el càrrec de directora de la Jove Banda Simfònica l’ocupa durant l’any 2022 la directora Lidón Valer.

Des de la seua creació ha estat dirigida per prestigiosos directors i ha editat 12 discos. La Jove Banda Simfònica ha participat en el prestigiós certamen internacional World Music Contest (WMC) de Kerkrade (Holanda) convidada per l’organització, així com al Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, convidada en vàries ocasions. Així mateix, ha oferit concerts a l’àmbit internacional a països com Alemanya, Bèlgica o França.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías