Madrid, 20 de gener de 2025
Javier Eguillor interpretarà Raise the roof, concert per a timbals i orquestra de Michael Daugherty (1954 Iowa, EUA) amb l’Orquestra Simfònica d’RTVE, dirigida per Nuno Coelho. El percussionista i timbal solista de l’Orquestra de València, que ha actuat amb prestigioses formacions nacionals i internacionals i directors com Zubin Mehta, Yehudi Menuhin, Gustavo Dudamel, Valeri Gergiev, Esa-Pekka Salonen, Colin Davis o Bernard Haitink, estrenarà a Espanya aquesta obra contemporània per a orquestra del reconegut compositor estatunidenc en el Teatre Monumental de Madrid el dijous 23 i divendres 24 de gener a les 19.30h.
Raise the roof [Levanta el techo], inspirada en meravelles arquitectòniques com la Catedral de Notre Dame de París o el Empire State Building de Nova York, és una de les obres més programades de Daugherty. L’autor, en aquest concert d’un sol moviment de dotze minuts de duració, situa als timbals en primer pla i incorpora una àmplia varietat de tècniques interpretatives esteses, com l’ús de pedals per a l’afinació melòdica, la col·locació dels platerets, tocar amb pals de maraca, raspalls de filferro o les mans nues. Això la converteix en una obra molt exigent per al solista que té l’oportunitat d’executar llargs passatges de molt complexa interpretació pels seus polirritmes i necessitats tècniques, la qual cosa l’obliga a una perfecta sincronització amb l’orquestra.
Javier Eguillor ha manifestat que “estic molt il·lusionat per actuar amb una formació del nivell de l’Orquestra Simfònica d’RTVE i el director Nuno Coelho, i poder compartir aquesta estrena amb el públic del Teatre Monumental en aquests dos concerts”. El solista internacional de Xixona (Alacant) subratlla que “Raise the roof és una obra molt completa amb diferents ritmes (pop, funk, guaguancó cubà, cant pla medieval…), colors, sonoritats…”, i destaca que “en la peça, Daugherty fa cantar al timbal, deixa de ser percusiu per a convertir-se en un instrument que construeix melodies com qualsevol instrument solista”.
El músic, que torna al Teatre Monumental en un concert simfònic cinc anys després, dedica bona part de la seua trajectòria artística a la investigació de la música de percussió el que el situa com un referent i pioner en el seu gènere en l’objectiu d’impulsar-la, donar-li protagonisme i situar-la al mateix nivell concertístic que altres instruments d’una orquestra.
Entusiasme i virtuosisme
La crítica valora de Eguillor la seua “perfecta afinació, tècnica forjada en el talent, el treball i la millor escola”, per portar als timbals al seu més alt escalafó solístic i pel seu “entusiasme, trufat de virtuosisme” que li permet transitar des de “la mètrica més severa a la subtilesa del so eteri”. La premsa especialitzada, subratlla “els seus inesgotables recursos tècnics” i les seues interpretacions “magistrals” amb els timbals, instrument que “domina amb tanta perícia i saber”, així com amb la bateria; i elogia la seua passió i generositat per obrir camí a la percussió “emulant d’alguna manera la labor pionera de Segòvia amb la guitarra”.
Daugherty, professor de composició de la University of Michigan School of Music i alumne de Pierre Boulez o Luciano Berio, és un dels autors nord-americans més rellevants dels últims anys. Raise the roof per a orquestra, publicat pel segell Naxos Rècords, va ser estrenada en 2003 pel percussionista Brian Jones amb el prestigiós director estonià Neeme Järvi al capdavant de l’Orquestra Simfònica de Detroit, que va encarregar l’obra al compositor per a la inauguració del Max M. Fisher Music Center a la ciutat nord-americana. La versió per a banda de música, estrenada en 2007 per la Banda de la Universitat de Michigan, dirigida per Michael Haithcock, va rebre el premi Ostwald de la American Bandmasters Association.
Gira per Sevilla, València i Bilbao
Eguillor és un gran coneixedor de Raise the roof perquè va realitzar una gira que el va portar a Sevilla, València i Bilbao, ciutats en les que va estrenar la versió per a banda simfònica en 2019. El percussionista va actuar a l’Auditori Teatre Virgen de los Reyes de Sevilla, en el Palau de les Arts i en el Palau Euskalduna de Bilbao amb les respectives bandes municipals, concerts en els que aquestes agrupacions van abordar per primera vegada un programa específic per a timbals. Amb anterioritat, va brindar també aquesta obra amb la Banda Simfònica Municipal de Madrid, dirigida per Rafael Sanz-Espert, en el Teatre Monumental en 2015.
El percussionista va recaptar el reconeixement del públic i de la crítica que va destacar “la molta expectació generada”, l’èxit de la gira i va exposar que “és un as en els timbals però també en la viva obstinació per aconseguir promocionar l’art al qual ha consagrat la seua vida i les seues il·lusions”, i va assenyalar que “va lluir la seua preparació tècnica, la seua poderosa naturalesa artística i els seus dots concertants” per a superar “sense sobresalts les dificultats per a bolcar-se en la recreació artística. Més que tocar els timbals, es fon amb ells per a convertir-se en part mateixa de les seues entranyes”.
Les actuacions que es duran a terme en el Teatre Monumental els dies 23 i 24 inclouen també en el seu programa la Simfonia número 10 en mi menor, opus 3 de Dmitri Xostakóvitx amb la que l’Orquestra Simfònica d’RTVE finalitzarà aquests concerts. L’estrena de l’obra, que s’inspira en la dictadura de Stalin al qual caricaturitza, va ser a càrrec de l’Orquestra Filharmònica de Leningrad, dirigida per Yevgueni Mravinski, en l’actual Sant Petersburg el 17 de desembre de 1953.
Coelho, director titular i artístic de l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries, ha estat al capdavant de rellevants orquestres d’Europa i Amèrica com la Netherlands Radio Philharmonic, la Hr-Sinfonieorchester de Frankfurt, la Sinfônica de São Paulo, Philharmonique du Luxembourg, la Nacional d’Espanya, Royal Concertgebouw, BBC Scottish Symphony, Filharmònica d’Hèlsinki, Staatsorchester Hannover, Philharmonique de Strasbourg, Simfònica de Galícia, Antwerp Symphony, Royal Liverpool Philharmonic, BBC Philharmonic, Symphoniker Hamburg, Simfònica de Castella i Lleó, Filharmònica de Los Angeles o la Simfònica de Barcelona. En l’àmbit de l’òpera, ha estat al capdavant de diverses produccions i va ser reconegut amb el Primer Premi en el Concurs Internacional de Direcció de Cadaqués en 2017.
Javier Eguillor
Javier Eguillor (Xixona, Alacant 1975), timbal solista de l’Orquestra de València, titular del Palau de la Música, ha treballat amb reconeguts directors com Zubin Mehta, Yehudi Menuhin, Gustavo Dudamel, Valeri Gergiev, Esa-Pekka Salonen, Colin Davis, Bernard Haitink, Guennadi Rozhdéstvenski, Carlo Maria Giulini o Vladímir Ashkenazi i prestigioses orquestres com la Filharmònica de Montecarlo, Orquestra Sant Petersburg, RTVE, Filharmònica d’Israel, Nacional d’Espanya, Bilbao, Pamplona, Tenerife… o les bandes municipals d’Alacant, Bilbao, Madrid o València.
El músic, amb centenars de milers de visualitzacions en Youtube i Facebook, és un dels solistes que més s’ha prodigat en la interpretació d’obres protagonitzades per la percussió amb les estrenes de composicions de Philip Glass, André Jolivet, Robert Jager, Michael Daugherty o l’enregistrament en directe del Concert per a timbals i Wind Ensemble de Ney Rosauro.
El percussionista col·labora amb orquestres com Dissonances, Bandart, Mahler Chamber, Orquestra del Festival de Evian… i és un dels impulsors de Liber Quartet, una agrupació amb la qual ha interpretat La consagració de la primavera de Ígor Stravinski i West Side Story de Leonard Bernstein i Stephen Sondheim, entre altres.
Eguillor destaca també tocant la bateria, actua amb grans músics del món del jazz i del pop i imparteix classes magistrals de timbal en els conservatoris superiors d’Espanya, França, Itàlia o l’Argentina, i en joves orquestres d’Espanya i Europa, on imparteix un innovador i atractiu aprenentatge del timbal enfocat cap a una emprenedoria de futur. Així mateix, ha rebut diverses distincions i premis com el Boixet d’Or del Consell Regulador del Torró de Xixona i el Premi Importante del Diario Información.
Nuno Coelho
Nuno Coelho (Porto) és director titular i artístic de l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries des de 2022. Marca el seu debut amb la Netherlands Radio Philharmonic, la Hr-Sinfonieorchester de Frankfurt, la Orquestra Sinfônica de São Paulo i la Orchestre Philharmonique Royal de Lieja, i el seu retorn a la Orchestre Philharmonique du Luxembourg i l’Orquestra Gulbenkian. Més endavant, tornarà a la Antwerp Symphony, la Tampere Philharmonic i l’Orquestra Nacional d’Espanya, i debutarà amb la Stavanger Symphony i la Minnesota Orchestra.
Els moments més destacats de les últimes temporades inclouen concerts amb orquestres com la Royal Concertgebouw Orchestra, BBC Scottish Symphony, Filharmònica d’Hèlsinki, Dresden Philharmonie, Staatsorchester Hannover, Philharmonique de Strasbourg, Simfònica de Galícia, Tampere Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra o la Orquestra Simfònica de Barcelona. En l’àmbit de l’òpera, Coelho ha dirigit produccions de La traviata, Hänsel und Gretel, Cavalleria rusticana, Rusalka i Manon. Al novembre de 2022 va dirigir la seua pròpia posada en escena de la reinterpretació de Don Giovanni per José Saramago en la Fundació Gulbenkian, havent dirigit prèviament la seua semi-posada en escena de Così fan tutte la temporada anterior.
Va guanyar el Primer Premi en el Concurs Internacional de Direcció de Cadaqués en 2017 i des de llavors ha dirigit a la Royal Liverpool Philharmonic, BBC Philharmonic, Symphoniker Hamburg, Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, Noord Nederlands Orkest i la Orchestra Teatre Regi Torino. Va ser Dudamel Fellow en la Filharmònica de Los Angeles entre 2018-19 i va reemplaçar a Bernard Haitink eixa mateixa temporada per fer el seu debut amb la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. Va estudiar direcció en la Universitat de les Arts de Zuric amb Johannes Schlaefli i va guanyar el Premi Neeme Järvi en el Festival Menuhin de Gstaad.
Orquestra i Cor de RTVE
L’Orquestra Simfònica i Cor de Ràdio Televisió Espanyola és una agrupació simfònic-coral dedicada a la interpretació i difusió de la cultura musical de qualitat, dins del marc de la Corporació RTVE. L’Orquestra, fundada el 27 de maig de 1965, celebrarà 60 anys d’història l’any pròxim als que se sumen els 70 de brillant trajectòria artística del Cor d’RTVE. Les dos formacions són ambaixadores d’excel·lència cultural i compleixen una funció audiovisual perquè tot quant interpreten es difon a través de RTVE (TVE, RNE i RTVE.es).
Desenvolupen una intensa activitat en l’enregistrament de sintonies de ràdio i televisió, així com de bandes sonores de sèries de TVE i de pel·lícules nacionals i internacionals. La seua presència és habitual en els principals festivals espanyols, la seua dimensió internacional es forja a través dels intercanvis amb la Unió Europea de Radiodifusió (UER) i amb les seues gires i actuacions a l’estranger; així mateix, ha rebut nombrosos guardons per la seua aportació a la cultura musical espanyola.