La FSMCV i Turisme Comunitat Valenciana presenten l’àlbum ‘A què sona la nostra terra?’

Amparito Roca, Chimo, Rotllo i Canya o El Fallero són part d’una banda sonora genuïna, pròpia d’un moviment únic al món com és el de les societats musicals valencianes. Ara, este imaginari propi queda registrat en un àlbum interpretat per una de les formacions punteres del nostre territori amb una vocació divulgativa patent des del títol: ‘A què sona la nostra terra?’.

Es tracta d’un ambiciós projecte discogràfic impulsat per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i Turisme Comunitat Valenciana, que s’ha presentat hui a l’Alqueria Julià-Casa de la Música. El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i la presidenta de FSMCV, Daniela González, han explicat els detalls d’una iniciativa destinada a difondre el ric patrimoni d’una terra essencialment musical.

El disc conté 12 obres emblemàtiques que han sigut interpretades per la Jove Banda Simfònica de la FSMCV, baix la batuta del seu director titular durant la temporada 2020/2021, Rafa García Vidal.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat que les societats musicals són, en la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat «un recurs turístic de primer ordre», per això ha incidit en què des de la Generalitat «volem situar la música com a centre del que representa la Comunitat Valenciana, i per això impulsem una aliança amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana».

2 A que sona la nostra terra MACAlvo FSMCV
Daniela González (Presidenta de la FSMCV) i Francesc Colomer (Secretari Autonòmic de Turisme CV) /// Foto: Miguel Ángel Calvo

En este sentit, Colomer ha remarcat que Turisme CV treballa juntament amb la FSMCV per a «incorporar les societats musicals com a fenomen cultural», i ha explicat que esta estratègia «suposa rearmar la nostra marca i ens reforça com a destí».

«Amb este projecte discogràfic realitzem un recorregut sonor pel nostre territori, una terra reconeguda dins i fora de les nostres fronteres com una ‘Terra de Música’. Per això este projecte naix amb la finalitat de servir com a recurs per a continuar exportant el nostre patrimoni musical i cultural des d’una perspectiva turística, en el qual mostrem a través d’esta col·lecció discogràfica este tresor musical inabastable que representen les nostres societats musicals i l’excel·lència dels nostres músics que exportem a la resta del món», ha remarcat la presidenta de FSMCV, Daniela González, qui ha agraït el suport de Turisme CV al col·lectiu de les societats musicals.

‘Terra de Música’

El projecte discogràfic no és una acció aïllada. Forma part d’una estratègia desenvolupada per FSMCV i Turisme Comunitat Valenciana per a reforçar la posició del nostre territori com a destí cultural: la marca ‘Terra de Música’.

Dins d’esta línia es troba la marca col·lectiva ‘Músics amb Denominació d’Origen’, que vol identificar i visibilitzar el talent musical que exporten les societats musicals. El distintiu s’ofereix als músics que desenvolupen la seua activitat tant en l’àmbit nacional com internacional per a generar lligams i explorar futures accions d’internacionalització de la marca. «Són els nostres millors ambaixadors culturals», ha remarcat González.

El mateix títol de ‘Músics amb Denominació d’Origen’ articula una agenda de concerts a les comarques valencianes que fomenta el turisme nacional i autonòmic, visibilitzant localitats allunyades dels grans nuclis, com han exposat els representants de les dos institucions.

A més, ‘Terra de Música’ implica una tasca de promoció a fires internacionals especialitzades en turisme, on les societats musicals han comptat els últims exercicis amb un espai propi. Així ha sigut a Fitur i a la Mostra de Turisme de la Comunitat Valenciana, i també a The Midwest Clinic de Chicago, una de les convencions musicals més importants del món.

A més, els últims anys s’han dut a terme diferents campanyes que han relacionat la música amb altres territoris fonamentals del patrimoni cultural valencià, com la gastronomia. Campanyes comunicatives com ‘A què sap la nostra terra?’, han connectat cuiners internacionals com Ricard Camarena amb el moviment de les societats musicals.

Recurs turístic de primer ordre

Per totes estes iniciatives, la FSMCV compta amb els distintius Mediterranew Musix i Creaturisme en l’àmbit del turisme cultural, atorgats per Turisme Comunitat Valenciana. A estos segells suma la recent declaració com a recurs turístic de primer ordre a les societats musicals de la Comunitat, que ja han sigut declarades Bé d’Interés Cultural i Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a Espanya.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías