Search
Close this search box.

El XXII Premi Iturbi de Piano manté oberta la convocatòria fins al 3 de novembre

· El concurs internacional, de caràcter biennal i organitzat per la Diputació de València, tindrà lloc del 31 de maig al 9 de juny de 2023, amb Joaquín Achúcarro com a director artístic

· Està dirigit a intèrprets de qualsevol nacionalitat, nascuts a partir del 23 de juny de 1987, que hauran d’aportar documentació i un enregistrament d’entre 20 i 30 minuts que s’avaluarà en una fase de preselecció

· Gloria Tello, diputada del Premi Iturbi: “Es consoliden en esta edició els premis que es van incrementar en un 70% en l’anterior”, i anima “a pianistes de tot el món a participar en este prestigiós concurs”

· El primer premi està dotat amb 30.000 euros, el segon amb 20.000 i el tercer amb 10.000. Els finalistes rebran 5.000 euros i el premi especial al millor intèrpret de música espanyola 2.000

València, 14 d’octubre de 2022

El Premi Iturbi, Concurs Internacional de Piano de València, manté obert el termini d’inscripció fins al 3 de novembre per a la seua vint-i-dosena edició que tindrà lloc del 31 de maig al 9 de juny de 2023, baix la direcció artística de Joaquín Achúcarro. L’esdeveniment musical, de caràcter biennal i organitzat per la Diputació de València, és un referent en el món pianístic al que s’han presentat intèrprets dels cinc continents en les 21 edicions celebrades des de 1981 i que va ser impulsat per Joaquín Rodrigo (Sagunt, 1901 – Madrid, 1999).

La convocatòria de la pròxima edició, publicada en pianoiturbi.dival.es, està dirigida a pianistes de qualsevol nacionalitat, nascuts a partir del 23 de juny de 1987, que hauran d’aportar documentació i un enregistrament audiovisual d’entre 20 i 30 minuts que s’avaluarà en una fase de preselecció per un jurat compost per Ana María Guijarro (presidenta), Carles Marín i Ángel Sanzo (vocalies) i Josep Vidal (secretaria), cap del Servei de Cultura de la Diputación de València. Esta prova se celebrarà durant el mes de novembre i el llistat d’admesos es publicarà el 12 de desembre de 2022 en la web.

Superada la preselecció, la competició constarà de tres proves eliminatòries i la Gran Final. En la primera fase (recital) i en la segona (semifinal) els intèrprets seleccionats hauran de triar lliurement entre les següents obres: una de caràcter contrapuntístic, Preludis i fugues de El clavecí ben temprat de Johann Sebastian Bach, Preludis i fugues de Dmitri Xostakóvitx Ludus Tonalis de Paul Hindemith Preludis i fugues de Félix Mendelssohn, Bach-Ferruccio Busoni, Bach-Ferenc Liszt, etc.; una sonata de Ludwig van Beethoven; una sonata de Wolfgang Amadeus Mozart; dos obres curtes de Fryderyck Chopin, de les quals una ha de ser obligatòriament un nocturn; una peça de Goyescas d’Enrique Granados, una peça de la Suite Ibèria, Navarra, o La Vega de Isaac Albéniz, o la Fantasía Bética de Manuel de Falla. Els participants no podran repetir obres al llarg del concurs.

La primera fase comptarà amb els 20 intèrprets que superen la preselecció, la segona amb 10, la final amb 6 i la Gran Final amb 3. En les dos últimes proves, els concursants actuaran amb la Orquestra de València, formació titular del Palau de la Música. En la final, podran optar entre un dels cinc concerts per a piano i orquestra de Beethoven; i en la Gran Final, hauran d’abordar un concert per a piano i orquestra d’entre els designats per l’organització i de compositors com Chopin, Liszt, Robert Schumann, Johannes Brahms, Piotr Ilich Txaikovski, Serguei Rajmàninov, Joaquín Rodrigo i Manuel Palau, entre altres.

El concurs continuarà comptant amb la figura del compositor resident que en esta edició ostentarà el valencià Francisco Coll, encarregat d’escriure l’obra, Mare – homenatge a Joaquín Sorolla (2022), que serà interpretada de manera obligatòria per tots els músics que accedisquen a la segona fase.

Promoció, difusió y excel·lència

Gloria Tello, diputada del Premi Iturbi, ha manifestat que “el Premi Iturbi consolida en esta edició els premis en metàl·lic que es van incrementar en un 70% en l’anterior, i continuarà oferint als guanyadors recitals, concerts, gires… que impulsaran la seua promoció i difusió”. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música, ha indicat que “animem a pianistes de tot el món a participar en esta prestigiosa competició que, al llarg de la seua història, ha servit per a secundar i donar a conéixer a grans talents”; i ha posat en valor “un projecte que, amb el Festival de Piano, amb rellevants figures nacionals i internacionals, i el Cicle de Recitals Iturbi, amb els guanyadors del concurs, visibilitza i promou l’excel·lència”.

30.000 euros

Les dotacions es mantenen respecte al certamen precedent, el primer premi estarà dotat amb 30.000 euros, l’enregistrament d’un disc i diversos recitals i concerts; el segon amb 20.000 i el tercer amb 10.000. La resta de finalistes no seleccionats per a la Gran Final rebran 5.000 euros i el premi especial al millor intèrpret de música espanyola 2.000.

La Diputació de València organitzarà concerts a Espanya i a l’estranger durant l’any 2024 amb les persones guanyadores dels tres primers guardons i s’atorgaran altres premis especials finançats per entitats i empreses patrocinadores i col·laboradores. Així mateix, la Diputació de València concedirà als concursants una ajuda com aportació a les despeses de desplaçament i manutenció.

La gala de lliurament de premis tindrà lloc el 10 de juny de 2023, en el transcurs d’un recital en el qual participaran els tres pianistes de la Gran Final que interpretaran una obra, triada per la direcció, d’entre les que hagen oferit durant les diferents proves del concurs. Totes les actuacions es retransmetran en directe i es farà una reposició dels concerts que podran ser visualitzats a través de la web del certamen, la qual cosa impulsarà la difusió i internacionalització d’este esdeveniment musical que se celebra cada dos anys.

En l’anterior edició celebrada en 2021, el jurat, que va constatar la qualitat artística brindada en el concurs, va declarar desert el primer premi i va atorgar el segon premi a Alexei Sichev (Rússia) i el tercer a Salome Jordania (Geòrgia) i Ryutaro Suzuki (el Japó) ex aequo.

II Festival de Piano Iturbi

El Festival de Piano Iturbi arriba a la seua segona edició amb un programació que oferirà, del 28 d’octubre al 4 de novembre, 9 concerts en diferents escenaris de la ciutat de València (Palau de les Arts, Centre Cultural la Beneficència, L’Almodí i el Teatre Principal) amb intèrprets de referència en el pianisme nacional i internacional com Maria João Pires, Luis Fernando Pérez, Bartomeu Jaume, Xavier Torres, Alexei Sichev, Carlos Apellániz, Óscar Oliver, Yulianna Avdeeva, Carles Marín, Claudio Carbó, María Linares i Josep Colom, així com amb el director Manuel Hernández Silva, el clavecinista Diego Ares i el fortepianista Antonio Simón, entre altres prestigiosos músics i professors de la Orquestra de València.

La Diputació de València dóna continuïtat així a un festival, baix la direcció artística de Justo Romero, que va commemorar el 125 aniversari del naixement de José Iturbi en 2020 i que tindrà lloc els anys parells en el marc del concurs, que ho farà en els imparells. Així mateix, el Cicle de Recitals Iturbi brindarà enguany, del 6 de maig al 4 de novembre, un total de 15 concerts a Roma (2), Tolosa de Llenguadoc, València (6), i en ciutats i municipis valencians com Gandia, Chiva, Xàtiva, Sagunt, Ayora i Llíria, a càrrec dels guanyadors de l’anterior edició: Alexei Sichev, Salome Jordania, Ryutaro Suzuki i Zifan Ye.

01 Iturbi. Premiados © Contra Vent i Fusta
Iturbi. Premiados Contra Vent i Fusta.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías