Search
Close this search box.

“La dansa de la mort” clausurarà l’edició de Early Music Morella amb més concerts i activitats de la seua història

El Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista posarà el fermall final amb Bassa Capella i una celebració festiva i coral amb 150 músics en la qual participen els Gaiters de Morella, professors i alumnes, el dijous 27 a les 12h i 19.30h, respectivament

El festival acull hui concerts de Marco García de Pau dirigint al Cor Early Music Morella a les 19.30h; i Pi de Vittorio & Toni Aparisi i Robert Cases amb el programa Il pelat delle done a les 22.30h

Bernabé Sangüesa, alcalde Morella: “Estem agraïts després que un altre any s’haja celebrat el Early Music Morella. Sempre és difícil finançar aquests esdeveniments que tenen tant d’impacte, atrauen a molts visitants i interessen al món de la música antiga i a morellanas i morellanos”

Carles Magraner, director artístic de Early Music Morella, fa un balanç molt positiu, “el festival ha incrementat el nombre de concerts i activitats i gana, any rere any, en projecció nacional i internacional entorn d’un gran patrimoni musical”

El festival també impulsa el seu vessant social amb concerts per a majors en la residència de la Tercera Edat Sant Joan Baptista i amb tallers didàctics i música per a xiquetes i xiquets

Early Music Morella, Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que
organitza l’Associació Cultural Menges, arriba a la seua recta final amb el concert que oferirà Marco García de Pau dirigint al Cor Early Music Morella a l’Església de Sant Joan; i el del músic i cantant Pi de Vittorio i el ballarí Toni Aparisi, acompanyats per Robert Cases (tiorba i llaüt), en el Teatre Municipal, hui dimecres a les 19.30h i 22.30h, respectivament. Demà dijous 27 hi haurà una actuació de Bassa capella en el Teatre Municipal a les 12h, i la clausura arribarà amb el multitudinari concert final de curs i l’espectacle La dansa de la mort [La danza de la muerte] en l’Arxiprestal de Santa María a les 19.30h.

Aquest esdeveniment cultural alberga nombrosos concerts, conferències i diverses activitats a càrrec de prestigioses formacions, músics i ponents; en el seu vessant educatiu promou l’accés a una formació d’excel·lència en música antiga a la ciutat castellonenca del 20 al 27 de juliol. La programació es desenvolupa sota el lema Feminae, amb el qual s’endinsa en l’univers femení i el de les compositores de l’Edat mitjana i el Renaixement.

El programa que brindarà García de Pau, Devotion to Our Lady [Devoción a Nuestra Señora], inclou una àmplia selecció d’obres mestres de compositores i compositors que tenen com a punt de partida la Música Sacra Renaixentista amb text en llatí i mostres de la música més sentida en llaor de la Verge, desembocant en l’estil policoral que dona pas al nou estil Barroc.

El músic i cantant Pi de Vittorio i el ballarí Toni Aparisi, acompanyats per Robert Cases (tiorba i llaüt), actuaran amb el programa Il pelat delle done, en el Teatre Municipal a les 22.30h, en el qual els artistes comparteixen el seu costat femení a través de la música popular, renaixentista i barroca. De Vittorio i Aparisi recorreran “situacions on la dona havia de lluitar per prendre les seues pròpies decisions, portar les regnes de la seua vida”, en un espectacle tragicòmic que mostrarà aquest univers infinit des de la música, el teatre i la dansa, disciplines amb les quals recrearan aquesta lluita que transcendeix
fins als nostres dies.

L’últim dia, el festival acollirà el concert de Bassa Capella, una audició d’alumnes que mostren en aquesta actuació parteix del treball realitzat i els avanços experimentats durant aquests dies del curs. A la vesprada, La dansa de la mort posarà el fermall final a la dotzena edició de Early Music Morella. Aquest espectacle, dirigit per Carles Magraner, és una celebració festiva i coral, amb cant gregorià, polifonia, percussió i dansa que compta amb la participació dels Gaiters de Morella, els professors i estudiants del curs i presa com a origen la idea que davant la mort tots som iguals.

A la Sala Capitular del Convent de Sant Francesc es troba aquesta pintura del segle XV que té un gran valor històric. En ella, apareixen representats diferents estaments de la societat que ballen al voltant de la mort, i és l’eix de la celebració d’aquest curs i festival a Morella que sempre tanca el festival i en el qual participaran uns 150 músics entre professors i alumnes. L’entrada per a aquests dos últims concerts del dia 27 és lliure fins a completar aforament.

Marc idoni

Bernabé Sangüesa, alcalde Morella, ha manifestat que “estem agraïts i contents després que un altre any s’haja celebrat el Early Music Morella. Sempre és difícil poder finançar tots aquests esdeveniments culturals que tenen tant d’impacte, atrauen a molts visitants, interessen a molta gent del món de la música antiga i ajuda al fet que morellanas i morellanos puguen conéixer i descobrir aquests repertoris”. L’edil assegura que el projecte “dona un ús molt especial i característic als espais monumentals i espectaculars que tenim a Morella i són un marc idoni per a aquestes músiques”, i espera incorporar per al festival, i per a la ciutadania, algun espai més en el futur, després de la seua restauració.

Carles Magraner, director artístic de Early Music Morella, fa un balanç molt positiu, “el festival ha incrementat el nombre de concerts i activitats i gana, any rere any, en projecció nacional i internacional entorn d’un gran patrimoni musical que aborden prestigioses formacions, intèrprets i cantants”. Magraner assegura que “en el vessant formatiu comptem amb el reconeixement i la satisfacció de centenars d’alumnes de nombroses nacionalitats que han passat per l’acadèmia en aquests dotze anys”.

Early Music Morella és una de les cites més importants de la música antiga en el panorama internacional. En aquest any ja han actuat Pablo Márquez, els grups emergents de música antiga Dulcedo Ardens, Entrebescant Ensemble i Rafael Arjona; Brigitte Lesne, Capella de Ministrers, el Bureo, una trobada de música i dansa tradicional; l’organista Atsuko Takano, Eliseo Parra, la Acadèmia CdM; Delia Agúndez, Eduardo Egüez, Aziz Samsaoui, i Kaveh Sarvarian.

Vessant social

El festival també impulsa el seu vessant social amb concerts per a majors i xiquets. En la
Residència de la Tercera Edat Sant Joan Baptista es va oferir una actuació que va suposar una experiència molt satisfactòria i emocionant per a les persones majors i els intèrprets. I xiquetes i xiquets gaudeixen d’uns tallers didàctics i de la música en una iniciativa que desenvolupa aquest projecte artístic i acadèmic d’excel·lència fins al dijous, dia en què participaran en el concert final. Així mateix, en aquests dies se celebren actuacions improvisades i informals per a gaudir de músiques tradicionals i renaixentistes, jam sessions, tallers de difusió de la música antiga, classes de ioga i visites guiades.

Early Music Morella, membre de VEM (València Early Music Festivals), REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), Mediterranew Musix i Festclásica, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), Turisme Comunitat Valenciana, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), La Seu dels Ports de la Universitat Jaume I.

01 Capella de Ministrers. Sixena 1375
03 Samsaoui. Sarvarian. Agundez Eguez 2991

Compartir:

Últimas noticias

Categorías