Search
Close this search box.

El concert ‘Mano a mano’ de Bunyol torna renovat i amb tota la seua passió després de dos anys de pandèmia molt difícils per a les bandes

L’auditori a l’aire lliure del Passeig de Sant Lluís de Buñol tornarà a acollir el dissabte 20 d’agost l’extraordinari concert a càrrec de les dues bandes de música de la localitat: la Sociedad Musical “La Artística”iel Centro Instructivo Musical La Armónica”.

“La Artística” oferirà un repertori compost per Divertimento, deOliver Waespi;Els trois notes du Japan, de Toshio Mashima; i pel primer moviment de la Symphony núm. 3, de Gustav Mahler. Mentre queLa Armónica” estrenarà Lighfail, de Stephen Melillo; peça que s’unirà al pasdoble en honor al 75 aniversari de la festa de la societat, Paso al Litro, de Roque Baños; a més de la transcripció per a banda del poema simfònic Fiestas romanas, de Ottorino Respighi.

Després de dos anys d’espera, el concert més canviat de nom de la música de banda per fi torna. L’auditori a l’aire lliure del Passeig de Sant Lluís de Bunyol acollirà el pròxim 20 d’agost una de les cites musicals “més intenses i apassionades on molt generosament participen les dues societats musicals locals oferint un llenguatge musical molt elevat”, en paraules de l’alcaldessa de la localitat, Jonquera Carrascosa.

“Una cita intensa per la preparació i pel treball que comporta l’elecció i l’execució de les obres; i una cita apassionada no sols pels qui gaudeixen intensament de la música de les seues respectives bandes, sinó perquè a més és ací on venen molts músics, directors i compositors a conéixer què es cou en el món de la música de banda: les estrenes, les programacions noves i tota l’avantguarda”, com ha explicat Jonquera Carrascosa, qui ha subratllat que el “eslògan ‘Bunyol és música’ ens representa molt bé perquè encara que hi haja més pobles que també es reivindiquen en aquesta faceta, en el cas de Bunyol és una cosa àmpliament reconeguda i on no hi ha lloc a discussió”.

“Bunyol és un poble on la música no ha deixat de sonar ni durant la pandèmia”, tal com ha recordat l’alcaldessa; per a qui “un dels dies més tristos, que sens dubte ha quedat en l’imaginari col·lectiu de Bunyol, ha sigut el de l’anunci de la suspensió d’aquest concert, sense saber quan podríem tornar a gaudir d’ell a causa de la pandèmia”.

En similars termes ha qualificat aquesta cita musical la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Bunyol, Mireia Parla, qui ha recordat que es tracta “d’un dels concerts més importants i més esperats a tot el món bandístic”, a més de “ser a càrrec de dos de les màximes exponents del panorama bandístic de la Comunitat Valenciana, d’Espanya i del món sencer, totes dues societats guardonades en certàmens i mundials de bandes”.

El concert ‘Mano a mano’ 2022 comptarà a més en aquesta la seua 47 edició amb nous protagonistes com són els directors de totes dues societats musicals o la pròpia regidora de Cultura, Mireia Parla, qui durant la seua intervenció també ha volgut subratllar “l’espai envejable on es desenvolupa el concert; en un entorn immillorable com és l’auditori a l’aire lliure del Passeig de Sant Lluís on tothom que ve es queda fascinat per la seua grandesa i sobretot per la seua acústica”.

La primera banda a actuar enguany serà la de la SM “La Artística” i en segon lloc ho farà el CIM “La Armónica”. “Los Feos” arrancaran el seu concert amb la interpretació de Divertimento, d’Oliver Waespi, per a continuar amb Els trois notes du Japan, de Toshio Mashima; i tancaran la seua participació amb el primer moviment de la Symphony núm. 3, de *Gustaf Mahler.

Per part seua, el CIM “La Armónica”, “El Litro”, estrenarà l’obra Lighfail, de Stephen Melillo; peça que s’unirà al pasdoble en honor al 75 aniversari de la festa de la societat, Paso al Litro, compost per Roque Baños; i finalitzaran el concert amb la transcripció per a banda del poema simfònic Fiestas romanas, de Ottorino Respighi.

Per part seua, el director del CIM “La Armónica”, Saül Gómez, ha explicat que la intervenció de la banda de “El Litro” s’iniciarà “amb el pasdoble Paso al Litro, de Roque Baños, fantàstic i deliciós que amb una estètica clàssica amaga una gran dificultat”. El concert seguirà amb una obra “emblemàtica per a tots els ‘litreros’, la transcripció que en 1984 el volgut Roberto Forés va fer de Festes Romanes, de Ottorino Respighi, una peça molt volguda per a tota la família litrera. I acabarem amb l’estrena mundial de Lighfail, la quarta simfonia de Stefan Melillo, d’una dificultat tècnica altíssima, en els seus tres moviments i amb el compositor dels quals tindrem la sort de conviure aqueixos dies”.

El director de la SM “La Artística”, Mario Ortuño, ha explicat que s’ha buscat “un repertori variat, divertit i exigent per al músic; una proposta per a visualitzar com una banda d’aquestes característiques i d’aquest nivell pot escometre repertoris de temàtiques i èpoques completament diferents: Divertimento és una obra dividida en quatre parts, de claríssima influència nord-americana que arranca amb una fanfàrria i que segueix amb una part lenta per a acabar amb una part molt divertida”. La segona obra, Els trois notes du Japan, de Toshio Mashima, “es divideix en tres parts que són com tres xicotetes representacions d’aqueixes imatges icòniques del Japó”. I la tercera obra és “l’adaptació del primer moviment de la Symphony núm. 3, de Gustav Mahler, amb un subtítol molt interessant ‘Despierta Pan. Llega el Verano’, una oda a la naturalesa i a un despertar i un ressorgir que portem dos anys esperant”, en paraules de Mario Ortuño.

Com ja és tradició, la interpretació delHimno a Buñol, de Manuel Chillida i Guzmán Cárcel, i amb el qual es donarà per conclosa la vetlada musical serà conduïda pel President d’Honor d’enguany, el músic, director i compositor Rafael Pascual Vilaplana qui no ha ocultat la seua satisfacció i el seu honor “perquè l’Ajuntament i totes dues societats musicals hagen pensat en mil per a aquest reconeixement”. Rafael Pascual Vilaplana ha manifestat ser “de família de músics i conec el ‘Mano a mano’ des de molt xicotet; així que per als qui hem nascut amb la banda al nostre voltant el vindre cada any al ‘Mano mano’ ha sigut com un pelegrinatge anual que jo he fet per a veure què feien les dues bandes de Bunyol”.

El Palau dels Escala de la Diputació de València ha sigut l’escenari triat per a la presentació oficial de la 47 edició del concert ‘Mano a mano’, on la diputada de Benestar Social, Pilar Sarrión, en representació de la Diputació de València, ha volgut animar als directors de la Sociedad Musical “La Artística” i del Centro Instructivo Musical “La Armónica” a “continuar treballant amb les seues bandes per a delectar-nos a tots amb les seues interpretacions”.

Tant la presidenta de “La Armónica”, Rosario Pardo, com el president de “La Artística”, Francisco Blasco, han agraït el suport mostrat per l’Ajuntament i per la Diputació i han subratllat “l’especial que és aquest concert i més en aquesta edició, ja que venim de dos anys molt difícils per a la música de banda, on lògicament se’ns demanava l’allunyament i el distanciament que és tot el contrari al que els músics necessitem per a tocar, per a dirigir i per a continuar sent una família”, en paraules de Francisco Blasco. El president de “Los Feos” ha posat l’accent principalment que aquest ‘Mano a mano’ serà “el punt de partida per a oblidar dos anys tristos, difícils i durs; i per a tornar a caminar amb pas ferm per a continuar creixent com hem fet en les últimes dècades”.

Per la seua part la presidenta de “La Armónica” s’ha felicitat “per tornar a poder oferir un concert ‘Mano a mano’ com abans de la pandèmia, amb aqueix nivell no sols de qualitat sinó també de quantitat que el fa tan espectacular”. Rosario Pardo ha volgut agrair a més “el compromís de tots els músics, perquè treballar tots aquests anys ha sigut molt difícil: molt difícil l’assajar i els concerts han sigut molt estranys, amb poc públic i ells han continuat sent fidels a la seua societat”. La presidenta ha tancat la seua intervenció llegint el missatge que el compositor de Lighfool, Stefan Melillo, ha escrit per a aquesta presentació.

01PresentMaMpublico

Compartir:

Últimas noticias

Categorías