La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha rebut recentment la visita de diversos experts en música procedents de Costa Rica i del Brasil, amb la finalitat d’estudiar i exportar el model artístic i associatiu de les societats musicals de la Comunitat Valenciana.
De fet, les societats musicals, recentment declarades BIC (Bé d’Interés Cultural Immaterial) segons el Decret 68/2018 del Consell, són considerades com un fenomen artístic i social de referència a tot el món, ja que són un model d’èxit en totes les àrees, des de l’artístic fins a l’organització, gestió, certàmens, vida associativa o el voluntariat.
En els últims mesos, la FSMCV ha rebut la visita de Joao Guilherme Ripper, professor de la Universitat Federal de Rio de Janeiro (el Brasil), prolífic compositor i director d’orquestra, que compta amb una extensa obra per a banda (Brasiliana, Cervantinas per a soprano i banda) i per a orquestra.
Remigi Morant, vicepresident educatiu de la FSMCV, junt al professor brasiler Joao Guilherme Ripper.
L’interés de Joao Guilherme Rippe es deu al fet que en Rio de Janeiro hi ha més de cent societats musicals, moltes d’elles centenàries, a més de les més de cinc bandes professionals.
D’altra banda, procedent de la Universitat de Costa Rica ha arribat fins a la FSMCV, el professor i director Mauricio Araya Quesada, que a més de reunir-se amb directius i gestors culturals de la Federació, ha realitzat diverses visites a societats musicals per a conéixer el funcionament d’aquestes i de les seues escoles de música, com la Societat Poblats Marítims de València, a més de participar en trobades pedagògiques i els assajos de la unitats artístiques de la FSMCV, com és el cas de la Jove Orquestra Simfònica.
El professor Mauricio Araya va visitar les instal·lacions de la FSMCV en companyia de Nieves Pascual (Catedràtica de Composició del Conservatori Superior de Música JR de València) i de Jorge García, tècnic de CulturArts. També els van acompanyar Remigi Morant, vicepresident educatiu FMSCV, i Lourdes Chilet, gestora cultural FSMCV.
“Jo vaig ser director general de Bandes del Govern de Costa Rica i vaig entendre la importància de la gestió de les bandes per al desenvolupament artístic i cultural del país. A Costa Rica les bandes comunals treballen de manera independent i, en aquest sentit, la FSMCV és un model per al món. Ha d’existir en cada país una organització que estimule, motive i fomente la gestió de les bandes comunals, les quals, en la majoria dels casos, compleixen una funció social i cultural transcendental”, ha explicat Mauricio Araya.
Juntament amb això, ha afegit que “d’altra banda, estic realitzant projectes d’investigació sobre la importància de les bandes per al desenvolupament social i cultural de Costa Rica i la visita a la FSMCV m’ha donat l’oportunitat d’accés a documents i experiències d’importància per a aquestes investigacions”.
Finalment Araya ha destacat que el seu objectiu és realitzar una aliança de cooperació amb la FSMCV i diferents organitzacions de Costa Rica per a replicar al seu país alguns models d’èxit implantats en la Comunitat.
D’aquesta manera, la Federació s’ha convertit en una entitat d’assessorament, col·laboració i formació per a altres societats musicals internacionals que volen seguir el model d’èxit valencià. A més d’aquestes visites, la FSMCV té previst rebre el mes vinent de maig a experts procedents de Colòmbia, que també rebran assessorament per part d’aquesta entitat.
ALTRES ACCIONS D’INTERNACIONALITZACIÓ
La línia d’internacionalització és un dels eixos fonamentals de la FSMCV per als pròxims anys i, en aquest sentit, destaquen altres accions que s’han realitzat com la col·laboració i assessorament per a la millora del moviment bandístico de Colòmbia a través de la seua participació en el Concurs Nacional de Bandes de Música que se celebra a la ciutat de Paipa.
A banda, la FSMCV també participa cada any en The Midwest Clinic – International Band and Orchestra Conference, una de les cites més importants del món de la música de banda, punt de trobada de les principals institucions, centres educatius, fabricadors d’instruments, editorials i altres entitats d’aquest àmbit procedents de tots els continents.
Una altra de les accions internacionals duta a terme per la FSMCV l’any passat va ser la participació de la Jove Banda Simfònica, juntament amb Turisme Comunitat Valenciana, en un tour pel Sud de França per a promocionar la tradició musical com a valor turístic de la Comunitat.