Search
Close this search box.

La banda municipal de música de Bilbao oferirà una desena de concerts a l’aire lliure durant Aste Nagusia

  • El director, José R. Pascual-Vilaplana, i el subdirector, Iñaki Urkizu, s’alternaran a la batuta en els huit concerts que oferirà la Banda en el Quiosc de l’Arenal, del 20 al 27 d’agost, a les 12.00 hores.
  • Com a novetat, enguany la formació bilbaïna actuarà el diumenge 20 d’agost en Abandoibarra (23.30) juntament amb la cantant sevillana Tamara. Així mateix, la Banda oferirà un altre concert góspel el dimecres 23 d’agost, a les 23.30 en la Plaça Nova, en la qual comptarà amb la participació especial dels cors Messenger i Goizargi Gospel Choir.
  • Tornaran les col·laboracions especials amb la Banda Municipal de Txistularis, el grup de danses Beti Jai Alai i Gaiters de Pamplona.

(Bilbao, 4 d’agost de 2023). – Un any més, la Banda Municipal de Música de Bilbao no fallarà al seu fidel públic i portarà la seua passió per la música al Quiosc de l’Arenal durant la Aste Nagusia. La formació bilbaïna oferirà un total de 8 concerts tots els dies, a les 12.00 hores en aquest emblemàtic espai de la vila. Concerts per als quals l’agrupació ha triat un nodrit repertori que va des dels pasdobles i sarsueles passant pels clàssics fins a col·laboracions especials amb la sorpresa dels txistus i les gaites sobre l’escenari.

El director titular de la Banda, José R. Pascual-Vilaplana (20, 21, 22 i 23 d’agost), i el subdirector, Iñaki Urkizu (24, 25, 26 i 27 d’agost), s’alternaran a la batuta d’aquestes matinés a l’aire lliure amb les seues més de quaranta components.

La tradició d’incorporar col·laboracions especials en Aste Nagusia farà que la Banda Municipal de Música de Bilbao actue al costat de la Banda Municipal de Txistularis de Bilbao, el grup de danses de Basurto Beti Jai Alai, els Gaiters de Pamplona o els citats cors Messenger i Goizargi Gospel Choir.

Sota la direcció del mestre de Muro, José R. Pascual-Vilaplana i el subdirector beasaindarra, Iñaki Urkizu, els bilbaïns i bilbaïnes que s’acosten a l’Arenal podran gaudir d’un repertori més que variat amb diferents temàtiques: “MELODIES DE SEMPRE”, “DANSANT Al VENT”, “MÚSICA I FESTA”, “CLÀSSICS POPULARS”, “HOMENATGE A FRANCISCO ALONSO”, “MÚSICA LLATINA” i “COMPOSITORS DEL *BOCHO”.

Es tracta de programes que combinaran temes populars i festius i diversos estils com a composicions basques, jazz, música llatina, pasdoble, teatre musical, pop, bandes sonores,… totes peces musicals més que conegudes. Calen destacar les col·laboracions amb els Gaiters de Pamplona el divendres 25 d’agost i amb La Banda Municipal de Txistularis de Bilbao i el grup de danses Beti Jai Alai el dilluns dia 21, els qui sumaran la seua música i les seues danses als més de 40 intèrprets de la Banda.

A més dels tradicionals concerts del Quiosc, la programació d’enguany ofereix més novetats, ja que comptarà amb altres dos concerts especials. El primer d’ells serà el diumenge 20 d’agost, a les 23.30 en Abandoibarra. En aquesta ocasió la formació bilbaïna actuarà juntament amb cantant sevillana Tamara. Una cita en la qual el públic podrà gaudir de més d’una desena de temes populars de l’artista andalusa com “Si nos dejan”, “El gato que está triste y azul” o “Granada”, entre altres.

Així mateix, la Banda oferirà un concert góspel el dimecres 23 d’agost, a les 23.30 en la Plaça Nova. Titulat “Memoria del alma”, l’actuació comptarà amb la participació especial del Cor Messenger i Goizargi Gospel Choir. Tots dos cors estaran dirigits per Ramón Escalé. S’interpretaran temes com a “I Believe” de John P. *Kee, “Healed” de Donald Lawrence, “Yes Lord, yes” i “Satan, we’re gonna tear your kingdom down” de Shirley Caesar o “Hallelujah, Salvation and glory” de A. Jeffrey Lavalley, entre altres. En totes dues ocasions serà Pascual-Vilaplana qui guiarà a l’agrupació.

JOSÉ R. PASCUAL VILAPLANA

Muro (Alacant), 1971. Estudia en els Conservatoris d’Alcoi i València. Alumne de Direcció de Banda de Jan Cober i Eugene Corporon. Estudia Direcció d’Orquestra a Viena amb Karl Österreicher i Hans Graf. Actua com a director convidat a Alemanya, l’Argentina, Bèlgica, Colòmbia, Cuba, Eslovènia, França, Itàlia, Holanda, Portugal, Romania, Suïssa, l’Uruguai e USA tant en formacions orquestrals com bandístiques destacant: Banda Nacional de Cuba, Banda Nacional Juvenil d’Holanda, Banda de la Marina Real d’Holanda, SAF Wind Orchestra d’Eslovènia, O.S. del Vallés, O.S. de Múrcia, O.S. de Castella i Lleó, O.S. de Bilbao, O.F. de Gran Canària, O.S. de Bucarest, Aulos W.B. de Suïssa, Bandes Municipals d’Alacant, Barcelona, Madrid, Palma, Vitòria, Sta. Cruz de Tenerife, Banda i Orquestra del Conservatori S. d’Oviedo, B. del C.S. de Canàries, Banda de Musikene,…

Ha treballat amb solistes com Serguei Nakariakov, Pacho Flores, Asier Polo, José Franch-Ballester, Elisabete Matos, Estrella Morente, Manuel Blanco, Claudi Arimany, etc. Les seues composicions són interpretades i gravades assíduament per diferents bandes tant a nivell nacional com internacional (USA, Colòmbia, Israel, Corea, Itàlia, França, Suïssa…) i rep nombrosos encàrrecs d’importants festivals de l’Estat així com de solistes de prestigi com Luis González o Spanish Brass L.M. Té registrats vint-i-cinc CDs com a director de música bandística.

En 1997 gana el Primer Premi del Concurs de Direcció del WMC de Kerkrade (Holanda). En 2000 s’alça amb el Primer Premi del Concurs Internacional de Direcció de la EBBA a Birmingham (UK). En 2004 rep el Premi Euterpe en les categories de Direcció de Banda i de Composició. En 2010 rep el Premi Nacional de Música “I. Morales Neva” del Festival de Música de Castella- La Manxa.

Des de 2015 és director titular de la Banda Municipal de Bilbao i des de 2018 comparteix titularitat amb la Banda Municipal de Barcelona. És principal director convidat de la Banda Simfònica Portuguesa de Porto des de 2012.

IÑAKI URKIZU

Va començar a tocar la trompeta en la Banda municipal del seu poble natal a l’edat de huit anys, passant prompte a la Banda municipal de Tolosa on va exercir com a trompeta solista durant una dècada. Va cursar els estudis de trompeta en el Conservatori Superior de Sant Sebastià amb el professor Juan Manuel Gómez de Edeta. Ha exercit com a docent a les Escoles de Música de Beasain, Tolosa i “Arrasate Musical” de Mondragón.

Com a instrumentista ha col·laborat també amb moltes agrupacions d’Euskadi destacant l’Orquestra Simfònica de Bilbao, Orquestra Simfònica “Arrasate Musical”, la Banda Simfònica del Conservatori Juan Crisóstomo d’Arriaga, el Conjunt Barroc de Sant Sebastià, el quintet de metalls Lattor, el Llaurava Brass Taldea i la Gasteiz Big band, de la qual a més va ser director. Destaca també el treball desenvolupat com a solista, al costat dels organistes Benantzi Bilbao i Aitor Olea, en concerts d’òrgan i trompeta.

És coneguda en el món bandístic la seua faceta d’arranjadora i transcriptor i les seues obres són normalment incloses en els programes habituals de nombroses Bandes de Música. És autor d’una col·lecció d’obres de recopilació basades en la música basca a partir dels anys huitanta, de la qual ja estan editats els quatre primers números, “Jaialdia”, “Dantzaldia”, “Kantaldia” i “Betikoskorri”, aquesta última dedicada al popular grup de folk Oskorri. Ha realitzat també nombrosos arranjaments per a espectacles musicals com “Recordando a Nino Bravo” i “El Baúl de los 70” per al cantant Serafín Zubiri, entre altres.

Ha dirigit la Banda de Música de l’Ertzaintza des de l’any 1998 en la qual també va ocupar la plaça de trompeta solista. Sota la seua batuta s’ha gravat un CD al costat de l’Orfeó Bergarés amb obres de José Franco, Luis Aramburu, José Mª González Bastida i Juan Arzamendi, així com diversos CDs amb la Banda Municipal de Bilbao, un d’ells en col·laboració amb la Societat Coral de Bilbao en el seu 125 aniversari, en la qual estrena la seua obra “Kantuz Hari donen Herria” per a dos cors i Banda, i un altre dedicat a la sarsuela en col·laboració amb la Massa Coral de l’Eixample, la soprano Miren Urbieta, el tenor Vicenç Esteve i el baríton Fernando Latorre.

Ha sigut convidat a dirigir nombroses Bandes d’Euskadi, com la Banda Municipal de Barakaldo, la Banda de Música “Tavira” de Durango o la Banda Municipal de Vitòria-Gasteiz, entre altres. És membre de la SGAE i des de 2007 subdirector de la Banda Municipal de Bilbao.

Adjuntem programa:

Compartir:

Últimas noticias

Categorías