L’acte, organitzat per la Majordomia de Sant Nicolás de Bari, entitat fundada en 1478, amb la col·laboració de la Fundació Ciutat de Requena i de l’Ajuntament de Requena, tindrà lloc en el Teatre Principal el dissabte 26 a les 19h
Esta és la primera edició i els organitzadors han mostrat el seu interés a donar continuïtat a esta iniciativa entorn del patró de Requena que precedirà a les que tenen lloc durant la setmana del 6 de desembre, dia de Sant Nicolás
La Majordomia de Sant Nicolás de Bari de Requena guardonarà a la Universitat Catòlica de València (*UCV) Sant Vicent Màrtir amb la Medalla d’Or pel suport i col·laboració que li oferix i com a reconeixement a la seua labor pedagògica i docent
Luis Antonio Pérez Juan, directiu de la Majordomia de S. Nicolás: “Estem molt satisfets de dur a terme este concert amb l’Orquestra Filharmònica Fundació Ciutat de Requena i començar un projecte que desitgem reeditar cada any”
Ernesto Monzó, president de l’Orquestra Filharmònica Fundació Ciutat de Requena: “La col·laboració de l’orquestra en este acte vol enaltir i contribuir a la difusió de la labor de la Majordomia, dels seus guardonats, així com de les celebracions i festes patronals de Requena”
La UVC, una universitat privada i sense ànim de lucre situada a València, compta amb diferents seus, més de 11.000 estudiants, 18 Instituts d’Investigació, 926 professors, 8 facultats, més de 300 socis a tot el món, més de 700 estudiants estrangers i 4.200 convenis amb empreses per a impartir pràctiques
Requena (València), 16 d’octubre de 2024
L’Orquestra Filharmònica Fundació Ciutat de Requena, dirigida per Francisco Melero, oferirà el Concert Extraordinari de Sant Nicolás que tindrà lloc en el Teatre Principal de Requena el dissabte 26 d’octubre a les 19h. En l’acte, organitzat per la Majordomia de Sant Nicolás de Bari, entitat fundada en 1478, amb la col·laboració de la Fundació Ciutat de Requena i de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Requena, es guardonarà a la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir amb la Medalla d’Or de l’associació.
Esta és la primera edició en la qual se celebrarà este concert i els organitzadors han mostrat el seu interés a donar continuïtat a esta iniciativa entorn del patró de Requena que precedirà a les que tenen lloc durant la setmana del 6 de desembre, dia de Sant Nicolás.
Luis Antonio Pérez Juan, directiu de la Majordomia de Sant Nicolás, ha assenyalat que “estem molt satisfets de poder dur a terme este concert juntament amb l’Orquestra Filharmònica Fundació Ciutat de Requena i començar un projecte que desitgem reeditar cada any”. Pérez Juan destaca que “la Majordomia de Sant Nicolás de Bari de Requena té com a objectiu convertir-se en una associació de referència a la ciutat amb propostes de qualitat i excel·lència com este concert, que transcendisquen el local o comarcal i que se sumen a les nombroses activitats que realitzem”.
Ernesto Monzó, president de l’Orquestra Filharmònica Fundació Ciutat de Requena, assegura que “el nostre objectiu és treballar amb la Majordomia de Sant Nicolás de Bari perquè este concert extraordinari es convertisca en un esdeveniment musical que es consolide amb el temps”. Monzó subratlla que “la col·laboració de l’orquestra en este acte vol enaltir i contribuir a la difusió de la labor de la Majordomia, dels seus guardonats, així com de les celebracions i festes patronals de Requena”.
L’Orquestra Filharmònica Fundació Ciutat de Requena, dirigida per Francisco Melero, abordarà el Concert Extraordinari de Sant Nicolás després de l’èxit de l’XI Concert de la verema i el vi celebrat davant més de 900 persones que van omplir l’aforament del Pati d’Armes del Castell de Requena en el marc de la Fira i Festa de la Verema el 23 d’agost passat. Este esdeveniment musical, patrocinat per la Fundació Ciutat de Requena i Celler Sierra Nord, va ser protagonitzat per Ainhoa *Arteta, Montserrat Martí *Caballé i Luis Santana que van estrenar el programa Dos dives i un baríton amb una formació orquestral interpretant obres de reconegudes d’emblemàtiques òperes i sarsueles, i una versió de l’ària Nessum dorma de Giacomo Puccini per a baríton.
Les entrades per al Concert Extraordinari de Sant Nicolás es poden aconseguir anticipadament en www.orquestarequena.com, i en la Farmàcia Sant Nicolás, Vinoteca Portobello i Ceramis Home per 10 euros; el preu en taquilla el dia del concert són 12 euros. La iniciativa també compta amb la col·laboració de Finca Calderón de Sierra Nord, Portobello, Distribucions Fava Hernández, La Llauradora, Pintures i Servicis, Servicis Immobiliaris Vostra Casa, Gala (Engrape Juice & Wine), Revista Local Requena, Interface, Barraques Carrascal, Loire (Logística Integral Requenense), Candelo, Mapfre, Codelca, Pastisseria-Bombonería L’Esquer, Autocars Mapex, Àrea de Servici El Rebollar, Pneumàtics el Punt, Sumalpe, Grup Cobra, Ignis i Avaesen.
546 anys d’història
La Majordomia de Sant Nicolás de Bari es va fundar fa 546 anys després d’acordar i triar els veïns de Requena i el seu Consell al Sant Bisbe com a patró de la ciutat, tenint en compte l’enorme devoció que suscitava entre la població, així com els seus miracles i exemplaritat. Des de fa segles es ve commemorant la festivitat de Sant Nicolás el dia 6 de desembre, data de la seua defunció l’any 343, i conservant algunes de les seues tradicions en l’actualitat.
La funció principal de la Majordomia és la d’organitzar totes els actes en honor al Sant Patró, entre els quals cal destacar el Tridu a Sant Nicolás, la foguera de la Vespra, la tradicional Despertá del dia 6 amb recollida de pa beneït i la Missa Major, així com la tradicional Processó pels carrers de Requena amb el volteig de campanes de la seua antiga Parròquia.
Universitat Catòlica de València
La Universitat Catòlica de València (UCV) Sant Vicent Màrtir, fundada en 2003, serà guardonada amb la Medalla d’Or pel suport i col·laboració que ve oferint a la Majordomia de Sant Nicolás de Bari des de fa anys i com a reconeixement a la seua labor pedagògica i docent. A l’acte assistirà el reverend Vicente Ferrer Mateu, capellà major de la UCV i membre del consell de Govern.
La institució, una universitat privada i sense ànim de lucre, està situada a València i compta amb diferents seus, més de 11.000 estudiants, 18 Instituts d’Investigació, 926 membres del professorat, 8 facultats, més de 300 socis a tot el món, més de 700 estudiants estrangers cada any, 26 Programes de pregrau, més de 100 Programes de Postgrau, més de 4.200 convenis amb empreses per a impartir pràctiques, i 775 intercanvis internacionals d’estudiants cada curs.
Activitats tot l’any
L’activitat de la Majordomia de Sant Nicolás de Bari es manté durant tot l’any, té un grup de lectura que participa tots els dilluns en la Caminada de Sant Nicolás que llig al final dels oficis la seua Oració. Participa i col·labora amb la Comunitat Cristiana de Requena, la parròquia i en obres de caritat amb diversos donatius. Edita una revista anual de difusió gratuïta en la qual presenta els actes anuals a celebrar durant la festivitat, que s’han incrementat amb els anys amb la primera edició del Concert Extraordinari de Sant Nicolás, l’acte de Pregó anunciador de la festivitat, el nomenament de Majordom d’Honor, la Gran Caminada de Sant Nicolás, la trobada a Madrid amb els *requenenses, així com tastos, visites organitzades, trobades amb altres associacions i agermanaments.
Sant Nicolás (270-343) va ser un bisbe nascut a Turquia al qual se li atribuïxen nombrosos miracles i més de 2.000 esglésies estan dedicades a ell a tot el món. Conegut com a Sant Nicolás de Bari, perquè és a esta ciutat italiana on van ser traslladats les seues restes, és a més de patró de Requena, de mariners, comerciants, arquers, #xiquet, prestadors, solters… i estudiants en diverses ciutats i països de tota Europa.
Orquestra Filharmònica de Requena
L’Orquestra Filharmònica de Requena, que va debutar en el Temple de Santa María de Requena interpretant la Simfonia número 5 de Ludwig van Beethoven el 5 d’abril de 2007, ha oferit més de 100 concerts interpretant obres del gran repertori clàssic i contemporani de compositors espanyols i estrangers. Francisco Melero està des dels seus inicis al capdavant d’una formació que actua amb 96 músics i desenrotlla la seua activitat com a associació sense ànim de lucre amb quasi 300 socis.
L’orquestra i el seu director, que han sigut proposats per Federico Mayor Zaragoza, director general de la Unesco entre 1987 i 1999, per al nomenament de Músics per la Pau, també han col·laborat amb diversos grups corals. Entre els concerts realitzats, cal destacar els realitzats en el Palau de la Música de València, els Conciertos de la vendimia y el vino, els realitzats durant la Setmana de Música Sacra de Requena o aquells amb un interés social com els Concerts extraordinaris per la pau o els concerts solidaris a benefici de persones majors, de la Creu Roja i de familiars de malalts d’alzheimer. Des de la seua fundació té l’objectiu d’ampliar la formació de joves músics i estudiants de conservatoris en un entorn que ha atret a desenes d’intèrprets pel seu ambient acadèmic.