Search
Close this search box.

Aquest dissabte 9 de març ix a la venda el sisé disc-llibre de la col·lecció “Societats Musicals de la Comunitat Valenciana” amb Levante-EMV

El sisé lliurament de la col·lecció de disc-llibres que el diari Levante-EMV dedica a les Societats Musicals valencianes amb la col·laboració de la FSMCV i la Fundació SGAE arriba aquest dissabte 9 de març als punts de venda habituals.

Aquesta setmana ens delectarem amb interpretacions pertanyents a les bandes de la Societat Musical d’Alzira i l’Agrupació Artística Musical de Dénia, amb les quals gaudirem de peces com el pasdoble Roque Baños o l’obra Solera Fina. A més a més, en aquest sisé disc-llibre també comptarem amb l’actuació de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana dirigida en aquesta ocasió per José Martínez Colomina i Francesc Xavier Martínez Martínez.

Reserva-ho ja en el teu quiosc! El dissabte 9 de març fes-te amb el 6é volum de la col·lecció “Societats Musicals de la Comunitat Valenciana” amb el diari Levante-EMV per 5,95€.

Societat Musical d’Alzira

A l’octubre de 1968 i després de moltes converses entre un grup de músics que es reunien per a fer actuacions a Alzira es van decidir a formar una agrupació amb el nom de Societat Musical d’Alzira, denominant com a president d’eixe grup a Miguel Simó Ríos. Després de confeccionar-se els estatuts va ser denominat primer president Abel Barceló, mentre que després de registrar la nova agrupació es va nomenar com a president a Ricardo Bellver.

En pocs anys aquella agrupació que comença amb 32 socis i només 8 o 9 músics es va transformar en una gran societat que comença a obtindre premis en els certàmens de València.

En 1974 es va crear dins de la Societat l’Orquestra de Cambra per a donar cabuda als desitjos dels músics joves d’estudiar els instruments de corda. La Banda Jove arribaria en 1988 per a completar la formació dels alumnes de l’escola amb les actuacions en grup.

En 1995 rep l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i a l’any següent 1996, la Insígnia d’Or de la Ciutat d’Alzira.

Hui la Societat Musical d’Alzira és una de les agrupacions musicals valencianes que major prestigi ha obtingut en els pocs anys que relativament porta en funcionament, tant pels seus èxits com per la seua qualitat.

Resultat de la seua política cultural la Societat Musical convoca des de l’any 2001 el ”Concurs Nacional de Composició del Pasdoble Faller” i des de 2002 el Festival Spanish Brass Alzira, festival pioner i únic en el camp de la música per als instruments de metall.

La trajectòria de la Banda Simfònica de la Societat Musical d’Alzira va lligada a la participació en certàmens com el Certamen Internacional de Bandes “Ciutat de València”, en el qual participa des de 1972, obtenint Premis en totes les seccions, destacant l’Esment d’Honor obtinguda el 1994. Una característica important de la seua participació és l’encàrrec d’obres, destacant Raíces del compositor alzireny Joan Colomer en 2000 i La Vall de la Murta en 2002, d’Andrés Valero Castells.

Han sigut directors d’aquesta agrupació José Mª Sanchis Chapa, Francisco Hernández Guirado, Ramon Herrero García, Ernest Artal, Nicanor Sanz Sifre, Ángel Crespo García, i Ramón García i Soler. Actualment es troba en un procés de selecció per a la direcció de la seua banda simfònica.

Obres que interpreta en el CD

Roque Baños (pasdoble), José Grau Benedito.
Flor de Azahar (selecció), Gregory Fritze.
Sinfonía nº 0: IV. Flight to the Heliopolis. Ceremony for Ra, Bart Picqueur.
Ernani: I. Preludio, Giuseppe Verdi i llibret de Francesco Maria Piave.

Agrupació Artística Musical de Dénia

El mes d’abril de 1952 es va crear l’Agrupació Artística Musical de Dénia, una formació que recollia la llarga tradició musical d’una ciutat que a principis del segle 20 comptava amb tres bandes de música.

El nom de la banda de Dénia, com popularment se la coneix, va lligat al de Manuel Lattur Catalá, alma mater de la primera directiva. A la seua mort, Manuel Lattur Montón (el seu fill) es va fer càrrec de la presidència. També el primer director seria substituït pel seu fill, Santiago Almiñana, que va prendre les regnes de la banda a l’abril de 1953 i les va mantindre durant 25 anys.

El 16 de maig de 1974, l’Agrupació va gravar el seu primer disc. De la mà del segell Columbia i acompanyada per la Coral de Crevillent i la Banda Municipal d’Alacant. Quatre anys abans, en 1970 havia quedat segona en el Concurs de Bandes de Música organitzat per la Diputació a Elx.

El nom de Josep Sendra i Piera es lligaria a la història de la banda en 1978, quan es va fer càrrec de la direcció i de l’escola d’educands. Amb ell, un director atípic que va apostar per sacrificar el tecnicisme a favor del component social i humà de la formació, la banda va evolucionar cap al que és ara. La incorporació de la dona, el rellançament de l’escola d’educands i la creació de la Banda Juvenil marquen una època de canvis i obertura en la història de l’Agrupació Artística Musical.

Des de 2002 el director de la banda és Frank de Vuyst. Anteriorment han dirigit a la formació Enrique Almiñana, Santiago Almiñana Guallart, Josep Sendra i Piera, i Javier Piera Gil.

Obres que interpreta en el CD

Solera Fina, Pascual Marquina Narre.
Centenari Musical, Ramón García i Soler.
Ghost Train: I. Ghost Train | II. At the Station | III. The Motive Revolution, Eric Whitacre.

Jove Banda Simfònica FSMCV – Directors: José Martínez Colomina (2010) i Francesc Xavier Martínez Martínez (2012)

José Martínez Colomina

José Martínez Colomina (Alberic, 1973) va ser el director de la Banda Federal en la temporada 2010. Van ser tres els concerts que la formació va dur a terme eixe any: primer als jardins del Palau de la Música, després en les festes d’Alberic i finalment a Albaida.

Durant la seua carrera ha estudiat amb professionals de la trompeta com Maurice Andrée, Pierre Thibaud, Allen Vizzutti i amb el seu professor i mestre, Don Vicente Campos. Ha obtingut a més diversos premis amb el seu instrument, com el segon premi en el Primer Concurs Nacional de Trompeta (1989) i el segon premi en el Concurs Internacional de Trompeta “Concurs de Lutece” (1996).

En 2002, obté el màster en Estètica i Creativitat Musical per la Universitat de València, amb la més alta qualificació. Seguidament obté el Diploma d’Estudis Avançats (D.E.A).

Des de l’any 2004 fins al 2015 ha sigut encarregat de la Càtedra de Trompeta del Conservatori Superior de Castelló i ha col·laborat habitualment amb l’Orquestra Simfònica i el Grup Instrumental de València. En els últims 15 anys ha exercit com a professor en 60 cursos de trompeta nacionals i internacionals celebrats al nostre país.

Des de 2005, és el director de l’Associació Musical Canalense (València) guanyant en 2006 el Primer Premi i Esment d’Honor de la Diputació de València. Més tard, en eixe mateix any, guanya el primer premi i Esment d’Honor de la final provincial.

Francesc Xavier Martínez Martínez

Natural de Quart de Poblet, Francesc Xavier Martínez Martínez va dirigir a la JBS en la temporada 2012. Professor superior en l’especialitat de trompeta, va cursar els seus estudis de trompeta, harmonia, contrapunt, direcció de cors, musicologia i Història de la Música en els conservatoris superiors de Castelló i València.

Ha dirigit les bandes de Corbera, Godella, Font de la Figuera, Alberic, Unió Musical d’Alcoi i la Societat Musical ‘’Santa Cecilia’’ de Canals. Com a director convidat va dirigir les bandes de Xiva, Aldaia, Quart de Poblet, Le Havre (França), Força Aèria (Portugal), Orfeó Universitari de València.

Ha sigut membre en jurats i tribunals en diferents concursos d’interpretació i composició.

Des de 2003 és director del Conservatori Professional de música “Mestre Molins” de Quart de Poblet, on exerceix com a professor de banda i orquestra.

Obres que interpreten en el CD

Yakka (pasdoble), José Rafael Pascual Vilaplana.
Antañona (pasdoble), Fernando Tormo Ibáñez.
A Navaixes (pasdoble de concert), Salvador Chuliá Hernández.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías