La Fundació SGAE i el Centre Nacional de Difusió Musical (CNDM) han obert la convocatòria de la XXX edició del Premi Joves Compositors 2019 Fundació SGAE-CNDM. Consolidats ja entre els professionals de la música, aquests guardons tenen l’objectiu d’estimular la creació en el camp de la música clàssica contemporània entre els joves compositors i contribuir al desenvolupament social mitjançant el coneixement de nous llenguatges, tendències i maneres d’expressió musicals.
Podran concórrer tots els compositors en qualsevol país del món amb obres de qualsevol llenguatge o tendència estètica dins de la música contemporània, sempre que siguen menors de 35 anys al tancament de la convocatòria i socis/as de la SGAE. Aquells autors les obres dels quals van ser distingides amb el primer premi en les edicions convocades a partir de 2016 no podran participar.
Les obres hauran de ser necessàriament inèdites, d’autoria única, amb una durada entre set i dotze minuts, i ajustar-se a una plantilla instrumental conformada per un mínim de cinc intèrprets i un màxim de nou. Només podran presentar-se obres d’autoria única i cada concursant només podrà presentar una única obra.
El 6 de setembre: tancament de termini
La recepció dels treballs a concurs s’estendrà fins al divendres 6 de setembre de 2019. Per a presentar les obres, hauran d’entregar-se 3 còpies de la partitura general acompanyades d’un sobre tancat que contindrà les dades de contacte de l’autor.
Un jurat, compost per destacats experts en música, seleccionarà les quatre obres finalistes que optaran a guardons valorats en 11.700 euros, repartits com segueix: Primer Premi “Xavier Montsalvatge” (6.000 euros i diploma), Segon Premi “Carmelo Alonso Bernaola” (3.000 euros i diploma), Tercer Premi “Francisco Guerrero Marín” (1.500 euros i diploma) i Menció honorífica “Juan Crisóstomo Arriaga” (1.200 euros i diploma). A més, per a contribuir a la posterior promoció i difusió de les obres guanyadores, la Fundació SGAE editarà un disc promocional amb l’enregistrament en directe de les interpretacions en el concert final.
Premi especial: Compositor Resident de la Xarxa de Músiques
A aquestos quatre guardons se suma el “Premi Especial JM España”, que atorgarà Joventuts Musicals d’Espanya. D’aquesta manera, el guanyador del Primer Premi d’aquesta edició es convertirà en Compositor Resident de la Xarxa de Músiques de JM Espanya durant la temporada 2020-2021. JM España li encarregarà tres obres de música de cambra i atorgarà 1.000 euros per cada peça. El compositor triarà tres formacions dels seleccionats en la Xarxa de Músiques que les estrenaran i interpretaran en tots els recitals que donen en aquest circuit que organitza més de 200 concerts a l’any.
Els guanyadors, al novembre
El 18 de novembre de 2019, dins de la temporada de concerts SÈRIES 20/21 del CNDM, se celebrarà a l’Auditori 400 del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia el concert amb les quatre obres finalistes i es donaran a conéixer els guardons atorgats. En la passada edició de 2018, el compositor Hugo Gómez-Chao Porta (La Corunya, 1995) va obtindre el Primer Premi amb la seua obra Límites del negro; José Luis Valdivia Arias (Granada, 1994), va aconseguir el segon premi per Gouache. El tercer guardó va recaure en Román González Escalera (Miguelturra, Ciudad Real, 1987) per Espejismo Volatil. Finalment, la menció honorífica va ser per a Inés Badalo López (Olivenza, Badajoz, 1989) per Evanescent Latir.
Sobre el Premi
El premi, que va ser creat en 1987 per la SGAE amb una freqüència anual, s’ha convertit en un dels més importants certàmens del seu tipus, pel seu nivell d’organització i la seua rigorositat, pel prestigi dels intèrprets i dels jurats participants.
A través de les seues vint-i-nou edicions, el Premi ha servit d’aparador promocional en els inicis professionals d’alguns dels autors contemporanis que actualment gaudeixen d’un major reconeixement, les obres dels quals són habituals dels circuits internacionals dedicats a la música actual.
Més informació
Els interessats podran ampliar la informació en les web www.fundacionsgae.org i www.cndm.mcu.es o mitjançant el correu electrònic de la Fundació SGAE informacion@fundacionsgae.org