Aquest dissabte 25 de maig arriba als quioscos i punts de venda habitual el disseté lliurament de la col·lecció de disc-llibres que el diari Levante-EMV dedica a les Societats Musicals valencianes amb la col·laboració de la FSMCV i la Fundació SGAE.
Gaudirem aquesta setmana amb les bandes pertanyents a la Societat Escola Musical Santa Cecilia de L’Olleria i la Unió Musical Santa Cecilia d’Onda, les quals interpretaran peces com la marxa mora Raschida o l’obra Music of the Spheres. A més en aquest disseté disc-llibre també comptarem amb la presència de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, dirigida en aquesta ocasió per la batuta de Francesc Xavier Martínez Martínez.
Reserva-ho ja en el teu quiosc! El dissabte 25 de maig fes-te amb el 17é volum de la col·lecció “Societats Musicals de la Comunitat Valenciana” amb el diari Levante-EMV per 5,95€.
Societat Escola Musical Santa Cecilia de L’Olleria
Les primeres notícies que tenim de l’existència d’un grup de músics de l’Olleria daten de l’any 1736 a Montaverner (Vall d’Albaida) i també de l’any 1739 a Caudete (Albacete).
A mitjan segle XIX es coneix l’existència de dues bandes, La Nova i La Vella, però és l’any 1880 quan es crea l’actual banda Santa Cecilia, que el seu primer director va ser Fernando Sellés. Va eixir per primera vegada al carrer al gener de 1881.
El primer premi guanyat en un certamen no va arribar fins a l’any 1894 sota la direcció de Fernando Sellés a la ciutat de Xàtiva.
L’any 1946 va ser Dionisio Pedro Estarelles qui va prendre la batuta de la banda i va fer una gran tasca durant 30 anys. Treballant amb molta gent jove, va aconseguir molts premis a Alcoi, Albaida, Ontinyent, Xàtiva o Alberic.
L’any 1976 Llibert Benet es fa càrrec de la banda impulsant-la amb fets com la incorporació de la dona. Així, va crear una escola de música per especialitats, incloses el ballet i els instruments de corda i va formar una banda jove. Durant aquest període es va participar en diferents certàmens i es van aconseguir nombrosos premis, entre els quals destaca el segon premi en el Certamen Internacional de València en 1981 i els primers premis a les ciutats de Cullera, Ontinyent, Paiporta, Benicarló o Cocentaina. Cal destacar l’enregistrament d’un disc per al primer centenari de la banda.
L’any 1988 es fa càrrec el director Marcos Mompó i Mompó, fill del poble i músic de la banda. Destaca en aquest període la participació en el Festival Internacional de Salzburg (Àustria) i Bratislava (Eslovàquia). La banda participa també en els festivals realitzats a les ciutats del Puig, Xixona, Montserrat o Canals. En 1995 es realitza l’enregistrament d’un CD de música festera.
L’any 2000 es fa càrrec de la banda Aurelio Chorro Vila, que va fer diversos concerts entre els quals destaquen la representació al costat del cor de la societat i el grup de teatre El Bunyol de “La Revetla del Colom”, o el concert de jazz amb Enclavament Latin Jazz Trio i en el qual van participar estudiants de Belles arts del poble. També es va registrar un CD de música festera per a commemorar els 50 anys de l’existència de les festes de moros i cristians del poble.
L’any 2005 es va celebrar el 125 aniversari de la societat amb un concert on van participar anteriors directors de la banda. També cal destacar el concert d’any nou de 2007, on es va projectar la pel·lícula “La Quimera de l’Or” en la qual la banda posava música a la banda sonora.
Des del mes de desembre de 2015, la banda està dirigida pel guitarrista, compositor i director d’Atzeneta d’Albaida, Ramón Garcia, amb qui, entre altres, ha obtingut el primer premi amb esment d’honor del Certamen Internacional de Bandes de Filarmoni de Ouro (Porto).
Obres que interpreta en el CD
– Raschida (Marxa Mora), Liberto Benet Martínez.
– Francesc Cerdá (Pasodoble), Josep Ros García.
– Camí de les Garlandes (Poema Musicado), Andreu Valor.
– Spartacus (Poema Sinfònic), Jan Van de Roost.
Unión Musical Santa Cecilia de Onda
Les primeres notícies que tenim de l’existència d’una banda de música a Onda es remunten al 21 d’abril del 1854. L’acta municipal d’aqueix dia permet que la societat filharmònica recentment formada per alguns veïns d’Onda prenga el títol de municipal. Aquest document va ser trobat en 2003 per Daniel Torner Huguet; abans es pensava que l’origen de la banda era el 1881. No obstant això sabem que anteriorment ja hi havia hagut algunes agrupacions musicals a Onda com la banda de la Confraria del Rosari o grups com a “Mà negra” o “Els Microbis” apareguts just després de la Guerra del Francés (1808-1814).
En 1881 s’adquireixen uniformes per a la banda de música, la qual cosa fa suposar que es tractava ja d’una agrupació ben consolidada. En 1886 es va participar en el primer certamen de Bandes de Música celebrat a la ciutat de València. A partir d’aqueix moment la banda canvia diverses vegades de nom sobretot per motius polítics i per enfrontaments quotidians, la qual cosa deixa entreveure la poca organització que tenia l’agrupació en el seu si. Durant la Segona República Espanyola existeixen a Onda dues bandes de música: una dirigida pel mestre Juan Bautista Ramos, assassinat en 1936, i una altra dirigida pel mestre Ismael Peris, mort en 1941. Acabada la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), les dues bandes s’ajunten i formen una sola entitat.
Cap a 1970 una forta crisi va sacsejar la Banda d’Onda. El 13 de maig de 1973 es va crear la Societat Musical Unió Musical Santa Cecilia d’Onda que va incorporar a la Banda de Música ja existent en aqueix moment i va posar en marxa el Conservatori.
L’activitat de la Unió Musical ha anat creixent a mesura que la tenacitat dels directors i presidents s’acreixia. D’aqueixa manera, des de l’any 1997 Onda ha sigut present, fins a tres ocasions, en el Palau de la Música de València, a més d’haver tocat en la població francesa de Montendre, ciutat germanada amb aquesta localitat i haver participat en la desfilada que tanca les instal·lacions del parc de Eurodisney a París.
En 1981 es va celebrar el cent aniversari de la Banda de Música però en 2004 es va celebrar el cent cinquanta aniversari, gràcies a la troballa realitzada per Daniel Torner.
Han sigut directors Luis Sanjaime Meseguer (1972 – 1981), Miguel Rodrigo Plasencia (1981 – 2002), Joaquin Ortells Agramunt (2002 – 2005), Antonio Alapont Casañ (2005 – 2011). Des de 2012 porta la batuta de la banda el director Daniel Gómez Asensio.
Obres que interpreta en el CD
– Bacchus on the Blue Ridge, Joseph Horovitz.
– Music of the Spheres, Philip Sparke.
Jove Banda Simfònica FSMCV – Director: Francesc Xavier Martínez Martínez
Natural de Quart de Poblet, Francesc Xavier Martínez Martínez va dirigir a la JBS en la temporada 2012. Professor superior en l’especialitat de trompeta, va cursar els seus estudis de trompeta, harmonia, contrapunt, direcció de cors, musicologia i Història de la Música en els conservatoris superiors de Castelló i València.
Ha dirigit les bandes de Corbera, Godella, Font de la Figuera, Alberic, Va unir Musical d’Alcoi i la Societat Musical ‘’Santa Cecilia’’ de Canals. Com a director convidat va dirigir les bandes de Chiva, Aldaia, Quart de Poblet, Le Havre (França), Força Aèria (Portugal), Orfeó Universitari de València.
Ha sigut membre en jurats i tribunals en diferents concursos d’interpretació i composició.
Des de 2003 és director del Conservatori Professional de música “Mestre Molins” de Quart de Poblet, on exerceix com a professor de banda i orquestra.
Obres que interpreta en el CD
– El agua prodigiosa, Francisco José Martínez Gallego.