La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) s’ha reunit este matí amb el personal del Conservatori Superior de Música de Shanghai, i aquesta mateixa vesprada (hora local) amb el President de la Federació Xinesa de Bandes de Música (CASBE).
A la reunió amb el Conservatori, s’ha passat revista a l’estructura dels estudis de música a Espanya i Xina, les seues simil·lituds i diferències i s’han ofert llaços de col·laboració entre ambdós entitats. A la reunió de treball s’han posat damunt la taula l’estructura de la formació musical, els seus cursos i continguts generals, els títols als quals permet accedir així com l’estat de la música als estudis superiors, tant en estudis de grau, com de màster o de doctorat universitari.
Com resultat de la trobada ambdós entitats s’han emplaçat a col·laborar, i per iniciar aquesta relació, la FSMCV enviarà en les properes setmanes una proposta per a que músics xinesos puguen participar en les trobades de la Jove Banda Simfònica i de la Jove Orquestra de la FSMCV, tal i com ja ocorre amb músics de Colòmbia en virtut de l’acord entre la FSMCV i el Ministeri de Cultura del país llatinoamericà.
Més tard, la delegació valenciana s’ha entrevistat amb una delegació de CASBE encapçalada pel seu president Yu Hai que ha repassat el detall de les activitats conjuntes a realitzar en aquesta vista.
La FSMCV ha sigut convidada al prestigiós certamen The Wind Band Festival del SSIMF (Shanghai Spring International Music Festival), que patrocina la CASBE i el govern del districte de Yangpu de Shanghai, i que es celebrarà del 29 d’abril al 2 de maig del 2017. En aquest festival actuaran 140 bandes de música i més de 9.000 músics i la FSMCV negociarà la possibilitat de que en 2018 participen en aquesta trobada bandes de música valencianes.
“L’assistència al certamen permetrà conéixer de primera mà la realitat artística de les bandes de música de Xina, que unit a una primera immersió en el seu sistema educatiu musical va a resultar essencial per poder millorar els nostres llaços de col·laboració amb Xina i els nostres projectes musicals conjunts. A més, la música tradicional xinesa té un gran cal·lat en la seua societat, com succeeix amb les nostres bandes de música, i aquestes iniciatives ens permeten ampliar fronteres per introduir qualsevol iniciativa que permeta millorar el nostre sistema actual”, ha declarat Pedro Rodríguez.
Per part de la FSMCV han assistit a aquesta trobada al país asiàtic el president, Pedro Rodríguez, el vicepresident i professor de la Universitat de València, Remigi Morant, i dos compositors espanyols de reconegut prestigi procedents del moviment de les bandes de música de la Comunitat Valenciana, com són Ferrer Ferran i Salvador González que la Federació ha volgut que participaren en aquesta primera trobada que permeta situar la realitat musical del gegant asiàtic.
Pròximes trobades FSMCV-CASBE
Està previst que el pròxim mes de novembre, representants de la CASBE viatgen a València per visitar les nostres societats musicals i les nostres escoles de música i conservatoris, de manera que també les autoritats xineses coneixen el nostre sistema d’educació musical, i a més, puguen assistir a la celebració del Certamen Autonòmic de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana per conéixer-lo de primera mà.