Els pròxims 11 i 12 de juny el Museu de Belles Arts de Xàtiva acollirà les XVIII Jornades de Musicologia que organitza l’Associació Valenciana de Musicologia (AVAMUS).
L’Associació Valenciana de Musicologia (*AVAMUS) celebra enguany les seues dihuitenes jornades i ho fa a Xàtiva, dins del marc del bicentenari de la capitalitat de província. Una segona part de les jornades es faran el novembre vinent a València en relació amb l’any Fuster i els seus escrits referents a la música.
Les Jornades de Musicologia d’AVAMUS han sigut des dels seus inicis l’activitat estrela de l’associació per a generar l’espai de trobada tan necessària en la investigació musicològica. Aquesta tasca sol ser sovint solitària, entre documents d’arxius i d’estudi, i són en aquesta mena de reunions on es creen les sinergies per a teixir l’entramat cultural i musical en clau valenciana. Amb el títol “Xàtiva, 1822: capital de província. La vida musical en el primer terç del segle XIX”a la sala de conferències del Museu de Belles Arts “Casa de l’Ensenyament” de Xàtiva es podran escoltar tres conferències i set comunicacions, totes elles referents a la música de l’esmentat període històric. Noms molt coneguts dins de la musicologia estatal com Juan José Carreras o Juan Carlos Galiano compartiran espai amb musicòlegs valencians i les seues investigacions en el terreny bandístic i musical dels primers anys de 1800.
Entre els eixos que es presentaran es posarà l’accent en els inicis de les bandes de música, amb les anomenades «harmoniemusik» que en el cas espanyol es van denominar «música de ayre». Al costat d’això es reflexionarà sobre el fort influx que l’obra de Giacomo Rossini (1792-1868) va tindre sobre la música teatral i bandística durant el primer terç de la centúria. Finalment, també hi haurà temps per a escoltar a Vicente Gabriel Pascual amb una conferència purament històrica i de gaudir d’altres activitats culturals com la visita a l’Arxiu Municipal i al Castell de la ciutat.
Hi ha diferents opcions d’inscripció amb descomptes per a nous socis i estudiants, així com la possibilitat de seguir per streaming la totalitat de les comunicacions i ponències de les Jornades. . Les inscripcions continuaran estant obertes fins al mateix dia d’inici i es pot trobar tota la informació en la pàgina web de l’associació. L’Associació Valenciana de Musicologia (*AVAMUS) és una entitat sense ànim de lucre que va ser creada l’any 2005. Té com a finalitat proporcionar un marc de trobada i cohesió per a totes aquelles persones interessades en la musicologia, fomentar la investigació musical i promoure l’estudi, la recuperació i la difusió del patrimoni musical valencià.