Search
Close this search box.

La Banda de Dones de la FSMCV realitzarà un concert per reivindicar el paper de la dona en l’àmbit musical

Amb motiu de la celebració el pròxim 8 de març del Dia Internacional de la Dona Treballadora, la Banda de Dones de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) realitzarà un concert el diumenge 11 de març al Palau de la Música de València.

En aquesta trobada, en la qual participaran 76 dones músiques sota la direcció de Mercedes Femenía, l’objectiu principal és reivindicar el paper de la dona en l’àmbit musical a través de la interpretació d’obres també compostes per dones o on són homenatjades.

La FSMCV ha rebut més de 200 sol·licituds per a formar part de la Banda de Dones en 2018. Per províncies, el 24,5% de les candidatures han sigut d’Alacant, el 13,5% de Castelló i el 62% de València. Pel que es refereix a la tipologia de músiques que són, el 22% de les presentades eren amateurs, el 32% professionals i el 46% estudiants de música.

La Banda de Dones va ser una iniciativa de la FSMCV engegada en 2015 amb l’objectiu de donar veu a les dones en l’àmbit musical, silenciades durant segles, mitjançant el reconeixement del seu treball des de la interpretació, la direcció, la composició o la gestió.

Des de la FSMCV estem fermament compromesos amb fomentar la igualtat entre homes i dones en el món de la música i en l’entramat de les nostres Societats Musicals, així com en la societat en general. El concert del pròxim 11 de març compta amb un gran valor simbòlic que posarà en evidència el talent, aportació i qualitat de la dona a la música, que necessita d’una vegada ser reconegut”, ha declarat Pedro Rodríguez, president de la FSMCV.

Segons una anàlisi realitzada des de la FSMCV per a analitzar la presència d’homes i dones en les juntes directives de les Societats Musicals, s’extrau que el 33% dels membres de les juntes són dones i, d’aquestes, el 24% són presidentes, el 44,36% són secretàries, el 35,95% tresoreres, 19,59% són vicepresidentes, el 37,5% sotssecretàries, el 35,64% vocals i el 21,57% delegades de músics.

A més, el 37% dels músics de les Societats Musicals federades són dones i en la franja d’edat que arriba fins als 20 anys la presència femenina supera en alguns casos cotes del 50%.

Tant les xifres de candidatures per a formar part de la Banda de Dones com les que reflecteixen la seua participació a les juntes directives de les nostres Societats Musicals reflecteixen clarament com cada vegada hi ha una major implicació de la dona en aquest àmbit i que, encara que queda camí per recórrer, cada vegada estem més prop d’arribar a xifres que igualen la presència d’homes i dones en les Societats Musicals. Açò és tota una fita, sobretot, si atenem a la dada que fins a a la fi dels anys 70, les dones no es van incorporar a aquestes”, ha afirmat Lourdes Gavilá, membre de la Junta Directiva de la FSMCV i coordinadora del projecte del concert del Dia de la Dona.

Concerte Dia de la Dona: 11 de març

El concert que celebrarà en exclusiva la Banda de Dones de la FSMCV el diumenge 11 de març serà a les 18.30h al Palau de la Música de València. En ell, 76 dones, sota la direcció de Mercedes Femenía, mostraran i reivindicaran el talent musical femení en les nostres Societats Musicals.

L’entrada és lliure fins a completar aforament i es podran adquirir una hora abans del concert en la pròpia taquilla del Palau de la Música.

És una gran oportunitat per a mi poder dirigir a tantes dones músiques que s’uniran des de totes les Bandes de la Comunitat Valenciana per celebrar el Dia de la Dona. A través de la música farem que la nostra unió siga especial i intentarem que el públic gaudisca de la nostra actuació. A més, suposa un doble motiu de satisfacció per a mi perquè, la Federació i jo mateixa, estem de celebració. La Federació compleix els seus 50 anys d’història i jo els meus 25 anys com a directora a càrrec de diferents bandes de la Marina Alta”, ha comentat Mercedes Femenía.

Entre el repertori que s’interpretarà en aquesta ocasió, destaquen obres com a Deliri, Ché o Flames d’Art de les compositores de principis del segle XX, Mª Teresa Andrés o Mª Dolores Soriano, respectivament. Aquesta última és la compositora més antiga que consta en l’arxiu de la Banda Municipal de València i va ser la creadora del primer himne del València C.F.. A més, s’interpretarà el pasdoble Femme Force compost per Mercedes Femenía per a un col·lectiu en defensa dels drets de la Dona, o Àngels i Dimonis i Transformació Anímica de Raquel Sánchez i Alba Misó, respectivament, guanyadores del I Concurs de composició per a dones organitzat per la FSMCV.

Projecte “Dones i Bandes” de la FSMCV

A més de la celebració del Concert del Dia de la Dona, des de la FSMCV s’estan duent a terme nombroses iniciatives per a impulsar la presència i el lideratge de la dona en l’àmbit musical. Entre elles, destaca que en 2017 es va desenvolupar un decàleg amb la finalitat d’assentar bases constructives a l’entramat musical que permeten acabar amb les desigualtats de gènere en aquest sector i es van modificar els seus Estatuts per a alinear les finalitats de l’entitat amb l’objectiu d’incorporar entre ells la defensa de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en el món musical. A més, es va engegar el I Concurs de composició per a dones.

En 2018, la FSMCV ha ficat en marxa el projecte “Dones i Bandes” amb la finalitat principal d’investigar per a l’obtenció de material d’interès, dades i testimoniatges sobre les dones que van ser pioneres a les Societats Musicals en qualsevol dels vessants (direcció, músiques, composició, gestió, etc.).

Amb tot el material recopilat, es crearà una exposició de gran valor testimonial i històric que serà presentada a l’Assemblea General que celebrarà la FSMCV a l’octubre de 2018.

El projecte “Bandes i Dones” ha sorgit gràcies a la iniciativa d’un grup de dones, pioneres en les seues Societats Musicals com a instrumentistes, que van decidir assistir a la FSMCV per a trobar el recolze en aquest treball d’investigació i recuperació. Des de la Federació recolzem els projectes on es fomente la igualtat en la música i, per descomptat, els de la recerca de músiques que, gràcies a aquestos projectes, ixen a la llum i que suposaran una aportació de gran valor a la cultura valenciana”, ha explicat Lourdes Gavilá.

Com a part d’aquest projecte, també s’organitzaran conferències, taules redones i ponències sobre la dona en el món de la música a través de testimoniatges en tres vessants: la música amateur, la música que viu professionalment d’ella i la música que va deixar la seua formació per aspectes socials.

 


Fotografia: Àlex Oltra

Compartir:

Últimas noticias

Categorías