Search
Close this search box.

Suport musical per a l’Om de Navajas

L’Om de Navajas és candidat espanyol a Premi Arbre Europeu 2019 en un concurs que organitza Bosques Sin Fronteras i patrocina el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi ambient i la Fundació Feu Vert. Està dirigit a significar i valorar arbres que per diverses característiques són mereixedors d’un reconeixement i respecte social.

Per aquest motiu, la Unión Artística Musical de Navajas junt a la Coral A Capella oferiran aquest pròxim dissabte a les 12:30 hores en la plaça de l’Om un concert en suport a aquesta candidatura i es llegirà un manifest on participaran les catorze societats musicals de la comarca de l’Alt Palància.

Història, llegenda i curiositats

L’Om centenari de Navajas és un dels majors orgulls històrics que tenim, ja que es troba en un poble on originàriament era l’agricultura el principal sustent i on sempre s’ha professat un gran amor i respecte als arbres.

En la placa que rememora el seu origen es pot llegir “Este Olmo fue plantado por Roque Pastor en el año 1636” , dada amb la qual podem justificar els seus actuals 382 anys presidint les nostres vides en la Plaça de l’Om. Continuant amb les dades històriques cal afegir que la seua plantació va respondre a la necessitat d’afirmar i reforçar llaços entre els nous repobladors cristians després de l’expulsió dels moriscs, tenint com a símbol d’eixa unió el magnífic exemplar d’om que a dia de hui encara conservem en la Plaça, “El nostre Om”.

Des de llavors i durant tots aquests anys, L’Om ha contemplat el pas de generacions, ha estat present en les nostres alegries i en les nostres tristeses. Però no solament està en la plaça, presidint la vida del poble, sinó en el cor de cada navaixer, de naixement o de sentiment. I com aquells antecessors, també nosaltres afirmem la nostra voluntat comunitària de convivència, respecte i tolerància, cada vegada que ens reunim sota la seua ombra que acull el nostre oci, les nostres festes, i qualsevol esdeveniment que es realitze en la localitat.

Al llarg de tota la seua longeva vida, sempre se li han dedicat atencions especials encaminades a preservar la seua salut i el seu entorn. En aquest sentit, des de l’Administració Local i Autonòmica s’han responsabilitzat de la seua neteja, poda, fumigació, tractaments i remodelació del basament que ho alberga. En referència al basament, on se situa la font, Manolo Rodríguez Vázquez escultor nascut a Navajas conegut internacionalment per les seues escultures, va realitzar un relleu en bronze que representa els jocs dels xiquets en la plaça.

Com a curiositats podem apuntar que forma part de l’escut de la població com es pot constatar en el Decret 562/1961 del 6 d’Abril de la Prefectura de l’Estat.

A més, l’any 1986 va tindre lloc una celebració molt especial commemorant el seu 350é aniversari, per al qual es va constituir una associació, “Asociación 350 aniversario del Olmo” que durant tot un any va estar organitzant i desenvolupant diverses activitats culturals, esportives i festives entorn de l’Om. Arribant fins i tot a realitzar-se donacions per part de la població per a assumir al principi totes aquestes despeses.

Per a tal celebració es va estrenar El Himno al Olmo, música de D. Salvador Chuliá Hernández director en aquell moment de la banda UAM de Navajas, i lletra de Plácido Benet Muñoz, president de l’Asociación 350 aniversario del Olmo.

L’any 2002, Correus va emetre dos mata-segells un de corró i un altre de finestreta dedicats al nostre Om, tots dos dissenyats per Manolo Rodríguez Vázquez.

L’any 2011, l’ONCE va emetre un cupó del nostre Om, commemorant així el seu 375 aniversari i es va estrenar l’himne dedicat a qui va plantar l’Om, Roque Pastor, compost per Manolo Aucejo Morales i interpretat per la coral A Capella i la banda UAM de Navajas, dirigides ambdues per D. Fernando Sánchez Manzaneque.

Aquestes dues commemoracions al nostre Om li van donar a conèixer a nivell nacional sent promogudes per navaixers que no van escatimar esforços per a aconseguir, amb molt treball, que el nostre Om fóra reconegut en tota la seua grandesa.

Importància de l’arbre i motiu de la presentació al concurs

Navajas és un poble turístic per excel·lència dins de la Comarca de l’Alt Palància en la província de Castelló. Tot aquell que visita la nostra localitat fa una parada obligatòria per a contemplar la majestuosidad de l’Om en la plaça.

L’OM de Navaixes, es troba situat en la plaça del poble, a la qual li dóna nom “Plaza del Olmo”, centre neuràlgic de la població, i així ha sigut durant diversos segles des que es va plantar, testimoni de generacions de navaixers i visitants que ho han sabut cuidar i valorar, motiu pel qual no s’ha vist afectat per la graffiosis.

És costum arrelat celebrar en aquesta plaça tot tipus d’esdeveniments culturals, festius, esportius, etc…així com ser punt de trobada de la població per a acollir-se sota la seua frondosa ombra convertint-se en centre social de relació.

Des del punt de vista de l’educació mediambiental, el Col·legi de Navajas “Virgen de la Luz”, amb el suport de l’Ajuntament i la Regidoria de Medi ambient, així com el professorat i l’AMPA, han estat treballant any rere any en la celebració de el ”Dia de l’arbre” tradició que des de mitjan segle passat se celebra recitant poesies pels xiquets i xiquetes del col·legi en la Plaça de l’Om i plantant arbres en diferents llocs del poble.

El nostre Om té una important rellevància en la nostra història i així es pot contemplar, tant en l’escut del poble del que forma part juntament amb la torre àrab del segle XI , com en l’Himne de Navajas en el qual es canta “…el Olmo en la plaza, que a todos nos ha visto nacer…“.

El motiu que impulsa presentar aquest exemplar al concurs no és més que seguir inculcant a la població i properes generacions, aquest amor i respecte cap al medi ambient centralitzant el nostre esforç en la cura i atencions necessàries que requereix aquest centenari Om de la població, considerant que li hem de donar el major protagonisme posat que es troba en la seua fase més adulta.

Com votar a l'”OM de NAVAJAS” com a ARBRE EUROPEU 2019

No et portarà més de mig minut:

1 Entra en http://arboleuropeo.es/vota-arbol-del-ano-en-espana-2019/
2 Selecciona “Olmo de Navajas”.
3 Indica una direcció de correu electrònic personal, del treball, etc.
4 Acceptes les normes de concurs i privacitat (Ja vénen seleccionades)
5 Marques que no eres un robot.
6 Li dónes a VOTO.

T’apareixerà la confirmació de vot correctament registrat.

Votacions del 23 d’octubre al 23 de novembre.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías