Director d’Orquestra. President fundador de l’Associació Espanyola de Directors d’Orquestra. Director de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV.
Cristóbal, als set anys vas començar a estudiar música a l’escola de música de la Santa Cecília d’Alcàsser, com va ser aquell inici? Què et va impulsar a estudiar a l’escola del teu poble?
L’habitació de ma casa on dormia era mitgera amb l’aula d’instruments de la Societat Musical; podria haver odiat la música o bé al contrari que em captivaren els sons que escoltava, que és el que va succeir. Després recorde que l’ambient era meravellós, a més de rebre una educació transversal amb persones més majors i amb més experiència no solament en l’aspecte musical sinó a més de la vida en general. Va ser una excel·lent educació de base.
Què et va portar a decidir-te per la direcció d’orquestra?
Va ser el meu mestre mentor, el director d’orquestra José Collado, qui em va introduir en el món de la direcció i em va fer descobrir un apassionant univers.
Enguany has sigut el director de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV, què destacaries d’aquesta experiència?
El talent i la potencialitat dels joves músics valencians.
Com veus als joves músics de la Comunitat Valenciana?
Famolencs de tindre oportunitats musicals.
Quin consell els donaries als joves que somien dedicar-se professionalment a la música?
Que mantinguen el nivell de l’excel·lència als valors humans i al terreny musical des de la perseverança i la tenacitat com a modus vivendi.
Eres una persona compromesa amb la docència i conscient de la labor social i cultural que realitzen les nostres Societats Musicals, penses que s’ha d’impulsar la creació d’orquestres en elles?
Clar, és fonamental i més després de més de 100 anys de tradició bandística, és el moment de créixer. Però em sent feliç; ja hi ha molts “bebès orquestra” que estan naixent, hem de cuidar-los, estant tranquils de que la nostra tradició en les bandes no desapareixerà si no més bé al contrari, s’enfortirà.
Entre altres fites, has sigut director artístic musical i fundador de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (1995-2010), vas aconseguir el 1er Premi del Concurs Internacional de Joves Orquestres Simfòniques (celebrat a Viena en 1998), has sigut convidat per les principals orquestres espanyoles, has fet gires per tot el món, durant sis temporades (2010-2015) vas ser titular del Teatre de la Zarzuela de Madrid, actualment col·labores amb l’ORTVE, eres director artístic de la Setmana de Música Religiosa de Conca, eres el president fundador de l’Associació Espanyola de Directors d’Orquestra… Hi ha encara algun repte o somni que t’agradaria aconseguir?
El repte és no perdre la il·lusió i la passió en cada projecte com si fóra el primer i el més important. Perquè per a nosaltres val el dia de hui, no el passat, som com una muletilla al ruedo a la recerca de tindre una oportunitat.
Eres considerat un dels millors directors del moment. Si fas la vista enrere i veus tot el que has aconseguit, què sents? Quines imatges et vénen al cap?
Satisfacció, però al mateix temps amb l’exigència de cada dia donar el millor de mi mateix, tenint en compte, des de la humilitat, la gran veritat que va dir Sòcrates: “Només sé que no es res”, o almenys ben poc.
Qui t’han inspirat en el desenvolupament de la teua carrera?
Els meus pares, la meua dona i la meua filla, i els meus dos professors i mentors, D. José María Cervera Lloret i D. José Collado.
Quin ha sigut el teu major aprenentatge des que vas començar?
L’experiència de la vida aplicada a la interpretació de la música.
Foto: Cristóbal Soler dirigint en el Palau de les Arts de València a la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV en la clausura de la temporada 2017.