Més de 50.000 músics valencians participaran en la major campanya musical de la història

Després de tretze anys d’existència del programa d’Intercanvis Musicals creat per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i l’extingit Institut Valencià de la Música (IVM), les demandes dels músics valencians sobre l’ampliació del mateix s’han vist satisfetes este exercici.

Una esmena, que no va fer cap gràcia al Conseller Marzà en un primer moment i que no obstant això fou acceptada de bon grau més endavant, després d’una reunió del titular del departament primer amb els seus socis en el tripartit i més tard amb els responsables musicals, possibilitarà que les més de dos mil unitats artístiques que constitueixen les federacions citades, puguen realitzar una campanya que rebrà 1.550.000 euros de les arques públiques per a aquest exercici.

Des de 2005 la Generalitat ha donat suport a aquest programa que s’ha mantingut congelat en dotació des dels seus inicis. Ara gràcies a la insistència del Grup parlamentari de Podemos, amb l’ex president de la FSMCV Pepe Almería liderant aquest recolzament i a l’adhesió, finalment unànime, de la resta de grups, es configurarà la major campanya anual de concerts de música de la història tant pel nombre d’actuacions com pel nombre de grups i músics que hi participaran.

Músics pertanyents a les bandes de música, als diferents tipus d’orquestres, cantants, cors, dolçainers, tabaleters, bailarins i d’altres de les agrupacions folklòriques més variades estan cridats a fer història enguany.

Les quatre Federacions [Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Federació de Cors de la CV (FECOCOVA), Federació de Folklore de la CV (FFCV) i la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters (FVDiT)] han aconseguit el seu propòsit, permetent que aquest siga l’inici d’una col·laboració desitjada per ells des de fa algun temps.

El President de les societats musicals, Pedro Rodríguez, l’agrupació més antiga i nombrosa de les quatre, ha remarcat que “este acord és el primer d’altres que permetran que la música valenciana i els músics d’aquesta terra comencen a ocupar el lloc que mereixen en la nostra societat, la unió fa la força i de segur que els nostres polítics han sigut sensibles al fet que les quatre entitats més representatives s’hagen unit en aquesta demanda“.

La resta de presidents José Cantó (FECOCOVA), José Ramón Peinado (FFCV) i Juanjo Trilles (FVDiT) han manifestat així mateix la voluntat de que aquest programa siga un primer pas que possibilite noves vies de col·laboració, no sols en matèria d’intercanvis sinó en projectes de gran calat que permeten avançar en una línia conjunta d’actuació per a la millora de les formacions artístiques valencianes.

Agraïment a Podemos

En un esmorzar de treball en què es van fixar les primeres línies d’actuació per a la convocatòria, els quatre presidents van volver agrair al Grup Parlamentari de Podemos la seua obstinació en treure endavant aquesta esmena per a aquest exercici. Almeria, diputat en Les Corts per Alacant, present en l’esmorzar, va expressar als assistents que podien estar ben segurs de que sense el recolzament que el seu partit havia mostrar a l’hora de incloure a les societats musicals en l’Acord del Botànic, la música valenciana podia haver quedat fora d’accions com aquesta per part del Govern de la Generalitat.

INFORMACIÓ ADICIONAL

La Federació de Cors de la Comunitat Valenciana (Fecocova) és una associació sense ànim de lucre que agrupa a 170 corals amb 178 agrupacions artístiques, 5.340 coralistes i 190 professors i directors. Els objectius de l’entitat són promoure la difusió i el coneixement de la música coral, coordinar i assessorar per a assolir una major eficàcia en la tasca cultural i musical i ser via de representació, participació i suport de tots els cors federats davant totes les instàncies, organismes i entitats tant públiques com privades.

La Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana (FFCV) és una associació sense ànim de lucre amb 24 anys d’existència que agrupa a 146 associacions culturals: 61 grups de dansa, 48 grups de tabal i dolçaina, 23 cors polifònics i populars, 14 rondalles i orquestres de pols i púa. Està formada per un total de 3.850 socis, 2.700 músics, 1.100 ballarins i 160 professors. Compta amb grups a Alacant, Castelló i València i en la majoria de les seues comarques. La FFCV té com a fins la investigació, promoció, protecció, reanimació, difusió i dignificació de tradicions en l’ensenyament i la pràctica de la música, cors, dansa, cant i resta de tradicions de la Comunitat Valenciana.

La Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters (FVDiT) és una associació sense ànim de lucre creada en 1997, que agrupa a 72 associacions amb 175 professors i directors, 2.100 músics i 10.000 persones relacionades amb aquest col·lectiu. La seua finalitat és la conservació, difusió, ús, ensenyament i estudi d’aquestos instruments, i té com a objectius promoure el seu reconeixement social i institucional, restaurar i divulgar la música tradicional valenciana, estimular econòmicament i social la creació de noves composicions i impulsar la seua integració dins d’altres formacions musicals. El Consell Valencià de Cultura va emetre un informe a favor de declarar les colles de dolçainers i tabaleters Bens d’Interés Cultural Immaterial, agrupacions presents en el 80% de les poblacions valencianes.

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) és una associació sense ànim de lucre que aglutina actualment a 547 societats musicals, amb les seues respectives escoles de música, que agrupen a 40.000 músics, 60.000 educands, 4.000 professors i directors i més de 5.000 directius que formen part d’aquest entorn associatiu i que disposen en les seues estructures de recursos humans, artístics i materials que la FSMCV pretén potenciar i difondre, com a mostra del ric patrimoni musical que atesora el nostre territori, derivat d’un moviment associatiu únic a nivell nacional i internacional. Alhora, aquestes entitats agrupen a 1.075 bandes, 174 orquestres, 233 cors, 133 grups de cambra, 52 big bands i 19 grups de dolçaina i tabal. La FSMCV té el caràcter d’unió entre les associacions que la integren per a promoure, difondre i dignificar l’afició, ensenyament i pràctica de la música, potenciar l’associacionisme i proporcionar a la societat civil un mitjà de desenvolupament i articulació cultural, realitzant principalment les seues activitats en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, sense menyscapte de la seua activitat a nivell nacional i internacional.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías