Search
Close this search box.

L’Orquestra de Ràdio Televisió Espanyola estrena l’obra “Kaleidoscope” del compositor valencià Saül Gómez Soler

L’Orquestra de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) estrenarà el divendres 2 de novembre en l’Auditori Nacional de Música l’obra Kaleidoscope del compositor valencià Saül Gómez Soler sota la direcció del bilbaí Diego Martín-Etxebarría. Es tracta d’un concert per a percussió solista i orquestra dedicat a José Luis González, percussionista d’aquesta formació.

El títol de l’obra, Kaleidoscope, fa referència a aquest instrument òptic format per tres espills que gràcies a la llum ofereix imatges transformadores de la realitat. És el que es proposa Saül Gómez, oferir una realitat que és canviant, efímera i subjectiva a través d’un concert que utilitza la metàfora de la interacció dels espills que conformen les diferents imatges del calidoscopi per a la construcció del discurs musical. D’aquesta forma, igual que les imatges van generant trasformaciones, la música està en constant desenvolupament i construcció.

Els colors del calidoscopi s’associen amb els diferents colors tímbrics que es presenten al llarg del concert. Encara que la marimba és l’eix sonor del concert, podem trobar un ampli color tímbric: des dels sons dels pedaços fins a sons cristal·lins i nous colors tímbrics mai abans utilitzats com el hand drum.

Saül Gómez està molt il·lusionat amb l’estrena d’aquesta obra per part d’una Orquestra com la de RTVE, ja que “es tracta d’un referent musical a Espanya i és un orgull que la meua música siga interpretada per la seua magnífica plantilla”. A més, la incorporació de Kaleidoscope a la programació de l’ORTVE significa un pas més en la seua ja consolidada trajectòria com a compositor i un impuls a la seua carrera.

Segons José Luis González, solista de percussió que durà a terme l’estrena de l’obra, “és necessari fomentar que compositors com Saül Gómez Soler, escriguen per al nostre instrument des d’un altre prisma, el de l’actualitat tècnica i sonora, el de la « saviesa heretada», el de la modernitat. Igual que és fonamental que concedim oportunitats, deixem espai als nous creadors i intèrprets i a un instrument en constant evolució. Que ajudem al fet que el repertori per a percussió cresca i s’actualitze és fonamental”.

L’estrena s’emmarca en l’aposta de la formació orquestral per la creació actual. En aquest sentit, a més de l’obra de Saül Gómez, s’estrenaran altres composicions al llarg de la temporada 2018/2019.

Saül Gómez Soler

Nascut a Ontinyent (València) en 1982, és Llicenciat en Percussió i Composició pel Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València i en Direcció d’Orquestra pel Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. A més, ha estudiat direcció de banda en la ISEB a Trento (Itàlia) amb Jean Cober, Félix Hauswith, Carlo Pirola i Franco Cesarini.

És director de l’Agrupació Musical Santa Cecilia de Castalla, l’Associació Artístic Musical d’Oliva i de l’Orquestra Simfònica Caixa Ontinyent i durant aquesta temporada és el director artístic de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).

En l’àmbit de la composició, ha escrit obres tant per a banda com per a grups instrumentals, ballets o música de cambra entre uns altres. Junt amb açò, ha desenvolupat l’obra obligada en el Certamen Internacional de València de 2015, música de cambra per a l’orquestra de RTVE, l’obra obligada per al festival Percute 2016 i també ha realitzat treballs per a solistes internacionals de la talla de José Franch o el duo Madrid Okho, havent rebut nombrosos premis i reconeixements.

Actualment, centra la seua carrera en la composició de música simfònica i música per al sector audiovisual. En aquest àmbit, ha rebut tres nominacions als Hollywood Music in MEdia Awards de Los Angeles i una per als premis Jerry Goldsmith.

En 2018, ha estrenat obres en Vancouver (Canadà) i Texas (EUA) i la seua música sonarà en auditoris de Japó, Bèlgica, Holanda, Itàlia, Portugal i Colòmbia.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías