Search
Close this search box.

El patrimoni musical de la Corona d’Aragó s’aborda en un congrés internacional amb nombrosos experts, ponències, taules redones i concerts

La Fundació Cultural Capella de Ministrers (FCCdM) organitza el congrés internacional El patrimoni musical de la Corona d’Aragó (1418-1707), estat de la investigació, transferència del coneixement i reptes en el segle XXI” que tindrà lloc en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València del 21 al 23 de març i que abordarà l’estat de la investigació, la transferència del coneixement i els reptes del segle XXI amb nombrosos experts, ponències, taules redones i concerts.

Després del 600 aniversari de la creació de la Generalitat Valenciana, celebrat en 2018, com a institució permanent del Regne de València instaurada pel rei Alfons el Magnànim en 1418, la Fundació Cultural CdM organitza aquesta trobada per a avaluar els avanços en el coneixement i reflexionar sobre els nous reptes que planteja la investigació sobre la cultura musical en la Corona d’Aragó. Es farà balanç a través d’un viatge pel temps entre el naixement d’aquesta institució històrica i la seua supressió en 1707, juntament amb la personalitat jurídica del Regne de València i de la mateixa Corona.

El congrés internacional plantejarà, més alla del seu estudi com a entitat política i cultural, l’exploració de les connexions i divergències en el camp específicament musical entre els diversos territoris que la conformaven, els estudis pendents i si es pot parlar d’un patrimoni musical amb entitat pròpia dins d’aquest àmbit geogràfic, les seues característiques i visió actual.

Està dividit en dos blocs, el primer serà “El patrimoni musical de la Corona d’Aragó (1418-1707): Una mirada des de la investigació històrica”, que comptarà amb tres sessions: “Els Trastàmara (1412-1516). El trànsit al Renaixement”; “Els Àustries majors (1516-1598). La integració dinàstica i cultural en la monarquia hispànica”; “De Felip III a la Guerra de Successió (1598-1707). La Corona d’Aragó en el Barroc”. El segon serà “El patrimoni musical de la Corona d’Aragó: Transferència del coneixement, innovació i difusió social” que inclou la sessió “Transferència del coneixement i recuperació del patrimoni musical de la Corona d’Aragó”.

Els resultats d’aquest congrés, que connecta les seues sessions amb la innovació i la difusió social, es publicaran en una monografia sobre l’estat actual de la investigació sobre el patrimoni musical de la Corona d’Aragó així com amb les noves perspectives i objectius de la societat del segle XXI.

El Congrés Internacional està dirigit per Rosa Isusi-Fagoaga (Universitat de València), i Francesc Villanueva Serrano, (Universitat d’Alacant) i el seu comité científic està compost per Allan Atles, The Graduate Center of The City University of Nova York (els EUA); Ana María Botella Nicolás, Universitat de València (Espanya); Antonio Ezquerro Esteban, Institució Milà i Fontanals – CSIC (Espanya); Greta Olson, University of Hong Kong, Professora emèrita (la Xina); Kenneth Kreitner, University of Memphis (els EUA); Luisa Tolosa Robledo, Universitat Politècnica de València (Espanya); Maite Ferrer Ballester, Valencian International University (Espanya); Maricarmen Gómez Muntané, Universitat Autònoma de Barcelona (Espanya); Tess Knighton, Institució Milà i Fontanals-CSIC (Espanya); Walter Clark, University of Riverside, Califòrnia (els EUA).

Concerts i activitats

Dins de les activitats complementàries, Capella de Ministrers oferirà un concert en la Capella de la Sapiència de la Nau el 21 de març, data de naixement de Johann Sebastian Bach, que es retransmetrà en directe per les xarxes socials de la Fundació Cultural CdM al costat de diversos esdeveniments simultanis en tota Europa amb la iniciativa de la Xarxa Europea de Música Antiga (REMA) – European Early Music Network, sumant-se així a la celebració del Early Music Day 2019 [Dia de la Música Antiga].

El programa que oferirà la formació, Septem Verba: les set últimes paraules de Crist en la creu, recupera música sacra i profana de Pedro de Pastrana (circa 1495 – 1563). Per part seua, Robert Cases interpretarà obres de Luys de Milà per a vihuela i per a vihuela d’arc en la Corona d’Aragó. A més, es realitzaran visites guiades per a veure els àngels músics de l’Altar Major de la Catedral de València i a la Llotja de la Seda.

El Congrés Internacional, organitzat per la Fundació Cultural CdM i l’Associació Cultural Comes, compta amb el suport de Presidència de la Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Turisme Comunitat Valenciana (TCV), Vicerrectorat de Cultura de la Universitat de València, Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM), Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València i Fundació Banc Sabadell.

Així mateix, col·laboren amb aquesta iniciativa l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València, Valencian International University (VIU), Institut Superior d’Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana (ISEACV), Ingenio-CSIC de la Universitat Politècnica de València, Societat Espanyola de Musicologia (SEDEM) i l’Associació Valenciana de Musicologia (AVAMUS) i Comissions de treball Música i Cerimonial i Música i contextos en el món ibèric medieval i renaixentista de la Societat Espanyola de Musicologia (SEDEM).

Documentació

Descàrrega el tríptic del congrés amb la programació diària. [PDF]

Compartir:

Últimas noticias

Categorías