Search
Close this search box.

SM el Rei i la FSMCV analitzen l’impacte del covid19 en les societats musicals

S. M. el Rei s’ha reunit aquest dijous amb la Presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana  (FSMCV), Daniela González, per mitjà de videoconferència, per a abordar la situació de les societats musicals de la Comunitat Valenciana derivada de la pandèmia del Covid-19 i el seu greu impacte en el col·lectiu.

La Presidenta ha remarcat davant don Felipe que les societats musicals de la Comunitat Valenciana són reconegudes dins i fora de les nostres fronteres com un moviment artístic i social únic en el món. Amb més de 557 societats musicals, més de 1.100 bandes de música, més de 40.000 músics, 60.000 alumnes, 5.000 professors i més de 200.000 socis, aquest ampli col·lectiu representa més de la meitat de societats musicals de tota d’Espanya, a més de ser reconegudes com el primer agent cultural de la Comunitat Valenciana, segons la Universitat de València.

Durant l’entrevista, en la qual han participat representants d’institucions i col·lectius culturals valencians com el Palau de les Arts, la Ciutat de les Arts i les Ciències i representants del col·lectiu de les Falles, la Presidenta de la FSMCV ha destacat el potencial social, artístic i econòmic de les societats musicals.

Malgrat això, González ha expressat la seua preocupació per les “inassumibles” pèrdues econòmiques que ha patit el col·lectiu fins al moment per la pandèmia. Així, la FSMCV xifra en 5 milions d’euros l’impacte econòmic patit durant els tres primers mesos del Covid19 i pronostica que aquesta xifra puga arribar fins als 20 milions en el que queda d’any, convertint-ho en un dels col·lectius culturals més afectats. “Les SSMM són entitats sense ànim de lucre i actualment ens quedem fora de les ajudes a nivell nacional que s’estan implantant”, ha afegit la Presidenta.

Durant la reunió, la Presidenta ha recordat que les societats musicals van ser declarades Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC) en 2018, la qual cosa suposa el grau màxim de protecció que contempla la Llei 16/1985 de Patrimoni Històric Espanyol. Així mateix, la Llei 4/1998 de Patrimoni Cultural Valencià preceptua el deure dels poders públics de vetllar per la preservació d’aquells béns que hagen sigut objecte de la màxima protecció com a Béns d’Interés Cultural. Cal recordar en aquest sentit, que el 30% de les societats musicals són centenàries i el 2% bicentenaries, la qual cosa suposa “una riquesa patrimonial incalculable”, indica la Presidenta. En aquest sentit, “creiem que és ara quan realment s’ha de demostrar la vertadera aplicació pràctica de la transcendental declaració institucional del fenomen per excel·lència de tots els valencians, la música i les seues bandes”, ha defensat Daniela González.

Enfront d’aquesta difícil situació, la Presidenta ha destacat ”la gran labor d’aqueixos milers  de voluntaris” que estan al capdavant d’aquest col·lectiu i sostenen les societats musicals i que amb el seu esforç diari han fet possible que aquestes tiren avant. No en va, el col·lectiu de les societats musicals es compon per una de les xarxes de voluntaris més extensa del país: “Milers i milers de persones que de manera altruista treballen dia a dia per a fer d’aquest col·lectiu el meravellós fenomen cultural que és”, ha defensat González davant don Felipe.

 

Les escoles de música en risc

 

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat de València (FSMCV) llançava aquesta setmana la seua campanya ‘Apunta’t’, en la qual convida a les famílies de músics a matricular als seus fills el pròxim curs escolar 20/21 en la seua Xarxa d’Escoles de Música. En la reunió mantinguda hui amb S. M. el Rei, les escoles de música també han tingut protagonisme. “Els nostres quasi 600 centres educatius, en els quals treballen més de 5.000 professors impartint classe a més de 60.000 alumnes, són en la seua major part deficitaris” explicava Daniela. Aquests depenen en gran manera dels ingressos que recapta la banda de la seua societat musical en actuar en els diversos actes festius i que enguany s’han vist afectats directament per les restriccions de l’estat d’alarma. 

“Una autèntica pedrera de talent que és la base indispensable d’un moviment artístic i cultural únic en el món que vertebra la Comunitat Valenciana i que està en risc de desaparició”, ha conclòs Daniela González.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías