Search
Close this search box.

La Banda Federal participará al Festival Ensems 2018 amb una producció pròpia

La Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana participarà amb l’obra Fresco de Luca Francesconi (1956) en la 40 edició del Festival ENSEMS: Espai que sona, espai del so. Baix el lema de Recorreguts sonors a l’espai, 5 bandes en moviment es proposa una interacció sonora al Centre del Carmen (València) el pròxim 27 de abril a les 21 hores on participaran les bandes de la Societat Musical “La Primitiva” de Rafelbunyol, la Unió Musical de Llíria i la Banda del Conservatori Professional de Música d’Ontinyent,  juntament amb la Banda Federal FSMCV.

Per entendre el concepte d’aquesta obra cal fer una ullada històrica a la interacció de l’arquitectura amb l’escena musical. Cal traslladar-nos a Venècia amb el coro spezziato a finals del s. XVI on autors com Giovanni Croce o Gabrielli feien dialogar dos cors dins la capella de San Marcos en diferents espais.

La transversalitat ens duu més recentment a autors com Edgar Varèse amb Poème électronique i Iannis Xenakis amb Concret PH. Dues obres que foren concebudes per ser interpretades al Pavelló Phillips, dissenyat per l’arquitecte Le Corbusier amb l’ajuda de Xenakis. L’espacialització del so en moviment comença a rebre gaire importància sobretot en els últims 50 anys del segle XX, en part també pels avanços tecnològics desenvolupats per a la música per al cinema.

El concepte instrumental de l’obra Fresco podria tenir els seus antecessors en Charles Ives a l’obra Three Places in New England i també a Gruppen de K. Stockhausen. En aquestes obres, diferents formacions rítmiques acompanyades d’inusuals col·locacions dels instrumentistes ens dispersen noves sonoritats, moltes vegades de forma deliberada, com és el cas de Fresco.

Interpreten aquesta obra en moviment la Societat Musical “La Primitiva” de Rafelbunyol, la Unió Musical de Llíria i la Banda del Conservatori Professional de Música d’Ontinyent, el qual ha estat convidat com a projecte pedagògic per les institucions de la FSMCV i el mateix Festival, a més de la pròpia Banda Federal de la FSCMV que es dividirà en dos formacions. Els directors musicals de cadascuna de les 5 bandes són Inés Vila Giménez (Conservatorio Professional d’Ontinyent), Àngel Escutia (Rafelbunyol), Pablo Marqués (Llíria), Pere Vicalet (coordinador artístic i regidor), Saül Gómez (FSMCV) i Borja Zanón González (FSMCV).

Compartir:

Últimas noticias

Categorías