La Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) inicia la seua temporada de concerts 2019 amb una actuació en el Teatre de la Banda Primitiva de Llíria (València), el pròxim 5 de juliol a les 20.00 hores, amb motiu del 200é aniversari de l’Ateneu Musical i d’Ensenyament Banda Primitiva de Llíria. La temporada continuarà amb una completa agenda que recorrerà destacats auditoris de la Comunitat Valenciana com són els de Xirivella, Cocentaina i Bunyol.
La Jove Banda Simfònica és una unitat artística d’alt rendiment que està composta per 110 músics de 18 i 28 anys, amb nivells acreditats en els Conservatoris de grau mitjà i superior, provinents de les tres províncies de la Comunitat Valenciana i que han sigut triats de més de 307 candidats (73 d’Alacant, 42 de Castelló i 192 de València). Creada en 2001, la Jove Banda Simfònica de la FSMCV és una mostra del fenomen social, educatiu i cultural únic en el món que representen les societats musicals. En 2019 el seu director és Carlos Ramón-Pérez, que ha rellevat en el lloc a Saül Gómez.
“La Jove Banda Simfònica de la FSMCV s’ha convertit en un referent en el moviment bandístic de la Comunitat Valenciana i prova d’això són les més de 300 sol·licituds que es reben cada any per a formar part d’aquesta unitat artística que destaca per la gran qualitat musical i professional de tots els seus components que el públic pot gaudir en cadascun dels seus concerts”, ha afirmat Daniela González, presidenta de la FSMCV.
La temporada de concerts inclou una trobada pedagògica, que té lloc des del dia 1 fins al 5 de juliol, en les seus de la Unión Artística Musical de Navajas i la Sociedad Musical de Segorbe, comptant amb la col·laboració dels ajuntaments de tots dos municipis. En aquesta trobada els membres de la Jove Banda Simfònica estan reunits amb professors especialistes per a cadascuna de les seccions que componen aquesta unitat artística.
Així, en la secció de fusta compten amb Enrique Sapiña García (clarinet de la Banda Municipal de València); en metall, amb Patricio Soler Pérez (trompeta solista Banda Municipal de Barcelona); en metall greu, amb Eduardo Peris Signes (trombó solista de la Banda Municipal d’Alacant); en corda amb Silvia Cubells Lleó, professora de violoncello en el Conservatori Professional de València; i en percussió, tindran a Gratiniano Murcia Verdú (timbaler Orquestra Simfònica de la Comunitat Valenciana).
Juntament amb el concert que obrirà la temporada a Llíria, la Jove Banda Simfònica de la FSMCV té previst actuar el 6 de juliol, a les 20.00 hores, en la Plaça de l’Ajuntament de Xirivella (València); el 9 de juliol, a les 22.00 hores, en el Palau Comtal de Cocentaina dins de la programació del Simposium Trobada de Noves Tendències en Música i Educació (SENT-EM); i el 10 de juliol, a les 21.30 hores, a l’Auditori de San Luis de Bunyol, on actuarà com a banda convidada en el marc de la Conferència World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE).
Programa dels concerts
Per a l’ocasió, la Jove Banda Simfònica de la FSMCV interpretarà el següent programa:
Jules Strens: Danse funambulesque
Miguel Asins Arbó: Mare nostrum
Bocherini – Luciano Berio: Quattro versioni originali della “Ritirata notturna di Madrid” (Arranjament: Claudio Mandonico)
Luis Serrano Alarcón: Second Symphony for wind orchestra
1. Maestoso
2. Con vivacità
3. Lento
4. Presto
Sobre Carlos Ramón-Pérez, director de la Jove Banda Simfònica en 2019
Carlos Ramón-Pérez (1989) va iniciar la seua carrera en la música amb la trompeta, en el si d’una família fortament lligada a la Unió Musical de Crevillent. Després de la seua formació elemental i professional amb Moisés Gil Bernabé, va emprendre els seus estudis superiors de Trompeta en el Conservatori Superior Manuel Massotti Littel de Múrcia, sota la tutela de José Cháfer Mompó, finalitzant els seus estudis l’any 2012 amb la màxima qualificació. A més, altres trompetistes com Carlos Benetó i Juanjo Serna (en l’Acadèmia Spanish Brass), Rudolf Korp (en la Brass Academy Alacant) o Jordi Albert, han sigut els seus mentors en la seua carrera instrumental.
En la direcció es va iniciar de la mà de Manuel Mondéjar Criat, per a seguidament cursar els seus estudis en l’Acadèmia de Direcció de la Vall d’Albaida, amb els professors José Rafael Pascual Vilaplana, Ramón García i Soler, Tomás Gilabert i Juan Alborch. Més tard, va emprendre els seus estudis en la ZUYD University de Maastricht (Països Baixos), amb el mestre Jan Cober, obtenint en 2014 el Grau en Direcció i en 2016 el Màster en Direcció cum laude per aquesta universitat holandesa.
Ha assistit a cursos de direcció amb els mestres José Rafael Pascual Vilaplana, Bert Appermont, Alex Schillings, Felix Hauswirth, Eugene Corporon, Carlo Pirola, Johan de Meij, Rafael Sanz-Espert, Laszlo Marosi, Yves Segers i Douglas Bostock. Com a trompetista, ha format part de la Jove Banda Simfònica de la FSMCV durant tres temporades, sota la batuta de mestres com Vicente Soler Solano, José Vicente Díaz Alcaina, Vicente Carod, Ferrer Ferran i Henrie Adams. I en 2013 va rebre el reconeixement de la Junta Comarcal de la FSMCV Vega Baixa – Baix Vinalopó per finalitzar els seus estudis superiors amb la màxima qualificació.
En 2014 va ser finalista en el “Primer Concurs Internacional de Direcció de Banda” de la Universitat d’Alacant. A l’abril de 2017 es va proclamar vencedor del “7th European Conductors Competition” organitzat per la EBBA (European Brass Band Association) en Oostende (Bèlgica), obtenint a més el premi del públic.
Al juliol de 2017, es va alçar amb el premi de direcció de banda més important a nivell mundial, en guanyar la Batuta d’Or del International Conductors Competition, concurs que cada quatre anys s’emmarca en el World Music Contest de Kerkrade (Països Baixos).
Ha estat al capdavant de bandes com la Royal Wind Band of the Belgian Guides o la European Union Youth Wind Orchestra; orquestres com la Kammerorkest Brugge o l’Orquestra Haydn de Bozen o brass bands com la North Limburg Brass Band. Ha sigut director artístic de l’Agrupació Musical do Rosal (Pontevedra), així com director convidat en diverses formacions professionals com la Luxembourg Military Band “Grand Ducale”, Banda Municipal de Barcelona i Banda Municipal d’Alacant.
En l’actualitat, Carlos Ramón-Pérez és director titular de l’AMCE Santa Cecilia d’Elda i de la Unió Musical Torrevejense. Des de 2019 és també director de la Jove Banda Simfònica de la FSMCV i des del mes de juny Subdirector de la Banda Municipal de Barcelona.