Search
Close this search box.

La Banda Federal presentarà a l’ADDA d’Alacant el projecte “Reestrenes simfòniques”

La Banda Federal encetarà el pròxim mes de juliol una nova temporada, amb la primera trobada del 2017 que tindrà lloc entre el 3 i el 9 de juliol.

D’aquesta primera trobada, cal destacar la celebració del 125 aniversari de la Societat Artístico Musical El Valle de Càrcer que la Jove Banda Simfònica de la FSMCV celebrarà amb els músics de la centenària entitat i que tindrà lloc el 9 de juliol a les 20 hores; i el concert amb què la Banda Federal encetarà aquesta nova temporada, que es celebrarà a l’ADDA d’Alacant el 7 de juliol a les 20 hores amb el programa “Reestrenes Simfòniques”.

Amb aquest projecte, la Banda Federal vol recrear els coneixements dels seus integrants amb el treball compositor-intèrpret, fer l’ullet als diferents estils musicals i posar en valor les diferents creacions actuals de diversos compositors valencians.

Programa

1ª Part

Concert per a Banda op. 4, de José Vicente Fuentes Castilla (1986-).

Obra dedicada al mestre José Rafael Pascual Vilaplana, i Premi Villa de Madrid “Maestro Villa” 2008. Fou estrenada per la Banda Municipal de Madrid el 9 de novembre de 2009.

Es tracta d’una obra amb una durada de 18 minuts en forma de sonata. Està construïda a partir de dos elements generadors: el primer d’ells és el ritme que mitjançant un canon comencen els trombons, i acaba evolucionant en noves fòrmules que sostenen tota la composició fins el final; el segon motiu és una sèrie de dotze sons. Harmònicament, l’obra està feta a partir de camps sonors, d’acordes d’ombra i la direccionalitat es troba sota el principi de fonaments virtuals. Les melodies de timbres, els estrats sonors i els canvis de caràcter són els principals impulsors d’una obra amb una mena de caràcter expressionista.

L’arbre blanc, de Pere Vicalet (1987-)

Obra dedicada a Andrés Valero i José Rafael Pascual Vilaplana. Fou estrenada pel CIM La Armónica de Bunyol el 7 de gener de 2017 al Palau de la Música.

L’obra està basada en la llegenda que va tindre lloc durant la guerra de la independència. El setge dels francesos al poble de Gata de Gorgos fou marxar tot el poble buscant refugi fins l’ermita. En eixe lloc es va produir el miracle de l’Arbre Blanc, que va cegar els cavalls dels francesos. La disposició de l’agrupació en dos bandes i diversos motius musicals estrets de la data, 1812, donen lloc a combinacions de melodies, sèries i harmonies que s’enreden en batalla i són en essència el germen de l’obra que termina en pau després de la retirada dels francesos.

2ª Part

Leo (Pasdoble), de Víctor Vallés Fornet (1984-)

Obra dedicada al segon fill d’uns grans amics teberners: David Pont i Mariló Prada. Fou estrenada per l’Agrupació Musical Santa Bàrbara de Piles al Palau de la Música el 13 de maig.

Més que un pasdoble, “Leo” és concebuda més com un “pasdoble de joguet”, doncs està pensat per ser el regal d’un xiquet d’un any: Leo, fill d’uns grans amics del poble alacantí de Tàrbena: David i Mariló. Intenta allunyar-se de qualsevol sonoritat simfònica utilitzant timbres purs, poques duplicacions innecessàries i sobretot, una utilització de la percussió que cridaria molt l’atenció a qualsevol xiquet, donat que intenta imitar els sons nítids (i “cansins”) que tenen de vegades els joguets: triangle, carraca, glock, templo blocks… Amb unes melodies que semblen burlesques i que són simplement la metàfora de la corda què tirem per fer sonar un joguet.

Leonardo Dreams SGS17, de Saül Gómez Soler (1982-)

Obra encarregada per la Banda de Santa Cecília de Cullera, i dedicada a la banda simfònica Santa Cecília de Cullera i al seu director Carlos Garcés. Fou estrenada el 23 d’abril del 2017 al marc del 70 Certamen “Ciutat de Cullera”.

A través de l’obra descobrim la fantàstica imaginació del geni que va ser Da Vinci i què el portà a dissenyar un gran nombre de màquines enginyoses que van des de la bicicleta fins instruments científics o màquines voladores. Tota l’obra gira al voltant de dos motius que van transformant-se al llarg de l’obra. Les parts són: introduction, Florencia, Leonardo’s notebooks, The Vitruvian Man, Flying machines, The virgin of the rocks, War machines, Leonardo’s bicycle, The death of Leonardo i The genius.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías