Search
Close this search box.

Un centenar de pianistes i compositors de quatre continents assisteixen des de hui a València a una nova edició de la VIPA

Des de hui dilluns 2 de juliol València acull la VIPA (València International Performance Academy), l’únic curs-festival internacional de música que se celebra en la ciutat i al que assisteixen un centenar de músics procedents de catorze països de quatre continents, rigorosament seleccionats d’entre més de cent cinquanta sol·licituds. Així mateix, el festival portarà a València dotze dels professors de piano i composició més prestigiosos del panorama internacional.

A més, VIPA 2018 Composition compta amb dos grups residents: Mivos Quartet (New York, USA), que oferirà dos concerts durant el festival i el B3:Brouwer Trio (València, Espanya). Juntament amb ells col·laboren el multifacètic percussionista i investigador Philippe Spiesser (responsable de percussió de la Haute École de Musique de Gènova) i la violinista Mieko Kanno (nomenada recentment responsable d’Estudis Doctorals de la Sibelius Academy de Finlàndia), a més de la pianista Anna d’Errico i el percussionista local Juanjo Llopico.

En la seua vuitena edició, la València Internacional Performance Academy (VIPA) tindrà lloc en el Conservatori Municipal José Iturbi i en el Conservatori Superior Joaquín Rodrigo. Tots dos centres acullen, respectivament, els dos programes en els quals s’estructura la VIPA: el Programa de Piano (del 2 al 6 de juliol) i el Programa de Composició (del 10 al 20 de juliol). Els concerts del VIPA Concert Festival es repartiran entre el Centre del Carme i els auditoris de tots dos conservatoris.

Activitats obertes al públic

La VIPA 2018 s’inaugurarà hui dilluns 2 de juliol en el Conservatori Municipal José Iturbi de València amb l’inici del programa de piano. Una setmana després, del 10 al 20 es desenvoluparà el programa de composició en el Conservatori Superior Joaquín Rodrigo.

Els concerts del VIPA Concert Festival són gratuïts i oberts al públic.

Dins del programa de piano es realitzaran quatre concerts en el Centre del Carme Cultura Contemporània els dies 2, 3, 4 i 5 de juliol a les 22 hores i un el divendres 6 a les 19 hores en el Conservatori José Iturbi.

En el marc del programa de composició, els concerts es realitzaran els dies 12, 13, 14, 16, 18 i 20 a les 19 hores en l’Auditori del Conservatori Superior de Música.

Caràcter internacional

Sota la direcció artística del pianista, director i compositor Carlos Amat, es tracta d’una trobada de marcat caràcter internacional que s’ha anat consolidant edició després d’edició, convertint-se en un punt de referència per a estudiants de música de tot el món que acudeixen cada any a València per a rebre classes d’un professorat també internacional i treballar amb intèrprets de gran nivell. En aquest sentit, la VIPA aspira a seguir creixent a través de la convocatòria de noves especialitats instrumentals, tenint com model festivals de prestigi internacional com el Aspen Music Festival School o el Tanglewood Music Center.

En aquesta línia, Amat considera imprescindible guanyar visibilitat i treballar per a “aprofitar la condició de València com a ciutat moderna, turística i d’emplaçament privilegiat, alhora que aglutinant d’una enorme vocació musical històrica.” Segons Amat, “el fet només d’atraure a la nostra ciutat el gran nombre de talents que vénen cada any ja és de per si mateix una estupenda contribució a la ciutat, que es materialitza en l’interessantíssim programa de concerts (més de deu) que s’ofereix en diferents espais, com el Centre del Carme i els auditoris dels Conservatoris implicats.” No obstant açò, el director artístic insisteix que l’aspiració de la VIPA està en la consolidació d’un macro festival-curs d’estiu que es convertisca en una activitat reconeguda mundialment i que puga atraure a públics de tot el món, de la mateixa manera que succeeix en els festivals esmentats anteriorment. A aquests efectes, Amat indica que ja la VIPA suposa una aportació en despesa turística d’uns 125.000€ per a la ciutat de València, encara que açò no és gens comparat amb el capital que suposaria si es compliren els objectius plantejats. I tot açò al voltant d’una oferta cultural de nivell superior, com afirmen ja els centenars de participants que han passat pel festival en els seus vuit anys d’existència.

La VIPA compta amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura, el Consorci de Museus de la CV, el Conservatori Superior Joaquín Rodrigo, el Conservatori Professional José Iturbi i la col·laboració habitual de Pianos Clement. Quant als suports internacionals, VIPA rep la col·laboració del Ithaca College de NY i de la University of South Califòrnia, Sant Diego.

Professors del curs de piano:

– Juan Lago, Director del Programa de Piano (Conservatori “José Iturbi” de València)
– Pavel Nersessian (Conservatori Tchaikovsky de Moscou / Boston University)
– Alexander Kobrin (Eastman School of Music, Rochester, NY)
– Pascal Nemirovski (Royal Birmingham Conservatoire, UK)
– José Ramón Méndez (Penn State University, EUA)
– Jura Margulis (University of the City of Vienna, Àustria)
– Yuanxizi Li (Central Conservatory of Music of Gulangyu, Xina)
– Michael Bulychev-Okser (Concertista Internacional, Estònia)
– Daniel Abalos (Conservatori Professional de Màlaga)

Tots els estudiants reben cinc lliçons individuals, i participen en altres activitats del curs: workshops, master classes, presentacions, concerts, etc. A més els alumnes ofereixen al llarg de la setmana concerts en els quals interpreten el repertori que han estat treballant durant el curs.

Professors del curs de composició:

– Jorge Villavicencio Grossmann (Ithaca College, NY)
– Stefano Gervasoni (Conservatori de Música de París)
– Lei Liang (Universitat de Califòrnia, Sant Diego)
– Gregorio Jiménez (Conservatori Superior de Música de València)

Els alumnes porten al curs composicions que la direcció del programa els ha encarregat prèviament i que tenen l’oportunitat d’assajar i estrenar amb els millors intèrprets de música contemporània del panorama actual. En aquest sentit, el VIPA 2018 compta amb dos grups residents:

– Mivos Quartet (New York, USA), que oferirà dos concerts durant el festival i el B3:Brouwer Trio (València, Espanya)
– Philippe Spiesser, percussió (Haute École de Musique de Ginebra)
– Mieko Kanno (responsable d’Estudis Doctorals de la Sibelius Academy de Finlàndia)
– Anna d’Errico, piano (Directora artística del Ensemble Interface)
– Juanjo Llopico, percussió (membre del Ensemble d’Arts)

Un valor afegit a aquest curs de composició de música contemporània és que tots els concerts es graven en directe i cada participant rep un enregistrament al final del festival.

Es pot consultar el programa complet en: http://www.vipafestival.org/festival/

Compartir:

Últimas noticias

Categorías