La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i el Palau de les Arts Reina Sofia inicien una nova edició de ‘Bandes a Les Arts’, el cicle que obri la porta del coliseu a formacions federades de tot el territori, vinculant-les amb la temàtica programada per Les Arts.
La iniciativa arriba a les onze edicions programant a sis noves agrupacions, en jornades dominicals de doble concert, al matí (12.00) i a la vesprada (17.00) a l’Auditori fins a la primavera de 2023. Les primeres bandes a pujar a l’escenari el faran pròxim diumenge, 11 de desembre, i seran les del Centro Instructivo Musical Tendetes i la Unió Musical de Carlet.
Al matí, la formació del Centre Instructivo Musical Tendetes obrirà esta nova temporada amb una actuació que inclourà al cor de la societat per a la interpretació de passatges de West side story, a més d’oferir reconegudes peces com La concha flamenca o Mar i Bel. A la vesprada serà el torn de la Unió Musical de Carlet, que navegarà pel repertori líric, el jazz i la música tradicional valenciana.
La resta del cicle es desenvoluparà en els primers mesos de 2023. El 26 de febrer pujaran a l’escenari de Les Arts les formacions de la Unión Musical Mislata (12.00) i de la Sociedad Musical Santa Cecilia de Requena (17.00). Finalment, el 30 d’abril tancaran el cicle la Societat Musical de Benimodo (12.00) i l’Agrupació Artisticomusical de Tavernes Blanques (17.00).
Onze anys de ‘Bandes a Les Arts’
Conscients de la importància de les societats musicals en el teixit musical i cultural del nostre territori, el Palau de les Arts i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana van posar en marxa el projecte ‘Bandes a Les Arts’, que permet oferir concerts oberts a tots els públics per part de les societats musicals de la Comunitat Valenciana emmarcats en la temporada de Les Arts.
El cicle s’ha articulat tradicionalment en sessions dominicals de matí i vesprada, en les quals les societats musicals ofereixen un repertori relacionat amb les propostes artístiques de Les Arts. Per a participar, les agrupacions interessades han presentat un projecte en el qual s’ha valorat tant la qualitat de la proposta com la integració del repertori dins de la programació lírica de l’auditori, coincidint amb els compositors programats per a cada temporada. Juntament amb això, s’han tingut en compte altres factors com l’interés musical del repertori complet, la innovació de la proposta i l’aportació de valors associats al col·lectiu de societats musicals.
En la Comunitat Valenciana són presents més del 50% de les societats musicals i escoles d’Espanya. En l’actualitat, un total de 550 societats musicals pertanyen a la FSMCV, amb més de 1.100 bandes de música, més de 47.000 músics, 60.000 alumnes, 200.000 socis, 600 centres educatius i més de 5.000 professors. Les societats musicals de la Comunitat Valenciana són Bé d’Interés Cultural Immaterial i recentment han sigut declarades ‘Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial’ per part de Govern d’Espanya.