El termini d’inscripció és de l’1 al 25 de juliol i les sol·licituds han de tramitar-se per via telemàtica
El VII Concurs CaixaBank d’Orquestres, patrocinat per CaixaBank, tindrà lloc els dies 29 i 30 de novembre en el Palau de les Arts de València
València. 30/06/2025. L’Institut Valencià de Cultura ha convocat la setena edició del Concurs CaixaBank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i el patrocini de CaixaBank. El termini d’inscripció és des de l’1 fins al 25 de juliol i les sol·licituds han de tramitar-se per via telemàtica.
Després de la cancel·lació de l’edició anterior del concurs d’orquestres a causa de la dana, enguany es torna a realitzar amb normalitat tot el programa d’activitats de ‘CaixaBank Escolta València’ i a més, està en preparació un esdeveniment solidari que tindrà lloc el tercer trimestre de l’any.
El concurs, dins del programa ‘CaixaBank Escolta València’, se celebrarà els dies 29 i 30 de novembre de 2025 en el Palau de les Arts de València, i consta de dues categories: Salvador Giner, per a orquestres d’entre 30 i 60 músics, i Martín i Soler, per a orquestres d’entre 61 i 85 músics.
Participaran un màxim de quatre orquestres per categoria, que seran seleccionades prèviament pel comité organitzador d’entre totes les orquestres inscrites, segons la seua trajectòria, el nombre de concerts realitzats, els anys d’antiguitat i el currículum del seu director. Les orquestres seleccionades per a participar en el VII Concurs CaixaBank d’ Orquestres s’anunciaran abans del 31 de juliol de 2025.
Podran participar en el concurs totes les orquestres no professionals pertanyents a les societats musicals valencianes federades en la FSMCV. La plantilla ha d’incorporar, com a mínim, huit violins primers, sis violins segons, quatre violes, quatre violoncels i dos contrabaixos.
Cada orquestra participant interpretarà un repertori de dues obres de lliure elecció, però una de les dues ha de ser obligatòriament del repertori orquestral compost entre 1750 i 1850. La duració del repertori serà d’entre 30 i 55 minuts per a la categoria Salvador Giner i entre 45 i 70 minuts per a la categoria Martín i Soler, de manera que es penalitzarà l’incompliment d’estes indicacions.
El jurat estarà compost per tres professionals del món de la música de reconegut prestigi sense cap vinculació amb les entitats organitzadores ni amb les orquestres participants.
Les orquestres participants rebran un diploma acreditatiu de la seua selecció per participar en el VII Concurs CaixaBank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana i hi haurà un únic premi per categoria, amb una dotació econòmica de 6.000 euros. A més, el jurat concedirà un premi de 1.500 euros al millor director de les orquestres participants en cadascuna de les categories.
Amb la finalitat d’estimular el moviment orquestral valencià, les dues orquestres guanyadores del concurs i les dues que hagen tingut la segona millor puntuació en cada categoria participaran en el VII Festival CaixaBank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana.
Les bases completes del VII Concurs CaixaBank d’*Orquestres i els formularis d’inscripció poden descarregar-se en la web del IVC: http://ivc.gva.es.

‘CaixaBank escolta València’
‘CaixaBank escorta València’ és una iniciativa posada en marxa en 2014 per CaixaBank en col·laboració amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i l’Institut Valencià de Cultura, dirigida a fer costat a les societats musicals valencianes i promoure l’activitat musical i educativa en el territori.
Entre les seues línies destaquen la convocatòria anual de beques per a estudiants de les escoles de música; els concursos, festivals i cicles de concerts d’orquestres de la Comunitat Valenciana; el projecte de recuperació de patrimoni ‘Música a la llum’, i L’Alqueria Julià-Casa de la Música, rehabilitada per CaixaBank, i que alberga des de finals de 2020 la seu de la FSMCV.
Les societats musicals en la Comunitat Valenciana representen un fenomen social i cultural d’una envergadura enorme que vertebra el territori a través d’una nombrosa comunitat musical repartida sense distinció entre pobles xicotets i ciutats, entre comarques i províncies. Un fenomen que els valencians viuen des de xiquets, perquè la música s’aprén des de la infància i es comparteix al llarg d’una vida. Un fenomen que els valencians viuen des de xiquets, perquè la música s’aprén des de la infància i es compartix al llarg d’una vida.
En la Comunitat Valenciana és present el 50% de les societats musicals i escoles d’Espanya. Un total de 546 societats musicals federades, amb més de 1.100 bandes de música, més de 47.000 músics, 60.000 alumnes, 200.000 socis, 600 centres educatius i més de 5.000 professors. Les societats musicals van ser declarades manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial el mes de març de 2021.