Search
Close this search box.

El saxofonista Josep Lluís Galiana aborda el procés creatiu de la improvisació en un taller de l’Associació Música Jove

València, 6 de maig de 2016

L’Associació Música Jove (AMJ) acollirà un taller pràctic en el qual el reconegut saxofonista Josep Lluís Galiana abordarà el procés creatiu de la improvisació lliure amb l’objectiu de construir situacions sonores i identificar els elements essencials i els fonaments d’aquesta forma de fer música que es dirigeix, de manera interdisciplinària, a músics, artistes, creadors de diferents arts escèniques o qualsevol altre àmbit creatiu.

Galiana (Pedralba, València) treballa l’autoconeixement mitjançant la creativitat i l’expressivitat, per a ajudar a manifestar les emocions, sensibilitat i intuïció i desenvoluparà diverses actituds i capacitats: l’escolta, concentració, col·laboració, intuïció, confiança, respecte, compromís, responsabilitat, disciplina, interacció, empatia, decisió, joc i espontaneïtat. Així mateix, en un torrent d’efectes derivats del procés creatiu i l’intercanvi d’experiències persegueix superar la por i se submergeix en l’exploració melòdica, rítmica i tímbrica, memòria, passant per l’assertivitat, generositat, solidaritat i la sinceritat.

El plantejament del taller és eminentment pràctic i explicarà entre els seus alumnes amb músics professors de conservatori, professionals i concertistes que a partir de diferents exercicis, individuals o en grup, construiran situacions sonores totalment noves i imprevisibles, familiaritzant-se amb l’escolta atenta, el valor del silenci, l’afinación, pulsació i la permeabilitat de l’evolució de la improvisació en la qual el so és l’únic vehicle que guia als intèrprets en el seu deriva sonora.

Orquestra d’improvisadores

El músic, compositor i escriptor valencià, que ha impartit nombrosos cursos a Argentina, Grècia, Suècia i Espanya, conclourà aquesta tercera edició formant una orquestra o ensemble d’improvisadores i creant una obra sonora a partir dels continguts i objectius assolits. A més, es realitzarà un concert final obert al públic que tindrà lloc l’últim dia de classe.

Els continguts que abordarà en la improvisació lliure es realitzen com un procés heurístic (indagació i descobriment) i rizomático (ramificació) al voltant d’una música de participació i d’autoria col·lectiva; amb el so com a únic vehicle del procés creatiu, desenvolupant estructures, aprenentatge de tècniques i un vocabulari de senyals i gestos. Recerca i exploració Samuel Gómez, president de l’Associació Música Jove de Benimaclet (València), pensa que “iniciativas com aquesta suposen una aposta ferma per a aportar valor afegit al projecte educatiu de la societat musical entorn de la recerca i exploració musical amb el prestigi d’un músic com Galiana”. Gómez entén que “tenim que compartir aquests universos nous que obrin l’horitzó creatiu i artístic”.

El taller, que començarà en uns dies amb dos horaris de matí i vesprada, se celebrarà durant els mesos de maig i juny. És necessari aportar instrument (siga musical, textos, objectes sonors…) encara que els pianistes disposaran d’un piano en la sala i un equip d’amplificació per als instrumentistes electrònics o amplificats.

Polifacètic

Galiana ha format part de diversos ensembles instrumentals contemporanis, col·lectius de jazz i formacions de música popular. Diplomat en Estudis Avançats (DEA) per la Universitat Politècnica de València i titulat superior de Saxofon pel Conservatori Superior de Música de València, ha sigut professor en diversos conservatoris de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, ha publicat assajos i recopilacions d’escrits musicals. Les seues composicions han sigut estrenades i interpretades en importants festivals d’Espanya, França, Grècia, Itàlia, Polònia, Suècia, EUA, Xina, Brasil, Argentina, Mèxic i Cuba. Amb unes cinquanta composicions en catàleg i més de vint-i-cinc referències discogràfiques, ha gravat per a Canal Clàssic-RTVE, RNE-Radie Clàssica i Radie 3.

Improvisació pedagògica

L’Associació Música Jove, en una aposta per la innovació pedagògica, ha acollit els cursos de formació de professorat de l’Institut d’Educació Musical (IEM) Emilio Molina, dirigits a professorat de música de primària i secundària, conservatori, escoles de música, ensenyament i estudiants d’Ensenyaments Superiors de Conservatori (Grau Superior) de qualsevol especialitat.

La improvisació com a sistema pedagògic és un mètode integral d’educació musical desenvolupat pel IEM que abasta l’ensenyament de tots els instruments, llenguatge musical, formació coral, grups instrumentals, acompanyament, harmonia, anàlisi, contrapunt i composició, establint entre tots ells uns llaços de coherència basats en el desenvolupament integral de la creativitat, en la participació interactiva de l’alumnat i en la improvisació com a control del llenguatge.

Diumenge passat va tenir lloc la clausura del curs amb el lliurament de diplomes i un concert a càrrec de Molina, un referent pedagògic. És el segon any que es compta amb aquest tipus de formació per al professorat en l’Associació Música Jove. El IEM, amb seus a Madrid, València i Barcelona, té organitzats diferents cursos formatius que consten de dos nivells que es desenvolupen en dos anys consecutius.

Control del llenguatge musical

El IEM és una associació sense ànim de lucre, creada i dirigida per Molina, que se centra a promoure i potenciar un sistema pedagògic per a l’aprenentatge i l’ensenyament de la música basat en el desenvolupament integral de la creativitat i de la imaginació, i en la improvisació entesa com a control del llenguatge musical. El seu objectiu més important és difondre les teories i els mètodes de treball que defineixen la metodologia IEM (www.iem2.com) mitjançant cursos, concerts, conferències, col·loquis i publicacions.

L’Associació Música Jove és una societat musical fundada al juny de 1994 que agrupa tres grans activitats: la docent (Taller de Música Jove), l’artística (Orquestra, Cor i Banda Música Jove) i la divulgativa (el Mini Auditori, Concurs Internacional de Composició, Biblioteca…) La societat musical realitza activitats setmanalment organitzades i amb la participació de les més de cinc-centes persones entre socis, alumnat i professorat que la conformen. AMJ, una organització sense ànim de lucre, és membre de la FSMCV, la Federació de Centres de Música Autoritzats i Conservatoris de la Comunitat Valenciana (Fecemac-CV), la Xarxa Espanyola d’Escoles de Música (REEM) i l’European Modern Music Network (EMMEN).

Compartir:

Últimas noticias

Categorías