Search
Close this search box.

La FSMCV lliura set guardons en la primera edició dels “Premis Bankia al talent musical en la Comunitat Valenciana”

La primera edició dels “Premis Bankia al talent musical a la Comunitat Valenciana”, organitzats per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura i el patrocini de Bankia, s’ha resolt amb la decisió de lliurar un total de set guardons en les cinc categories donada la qualitat dels projectes presentats.

La gala, que s’ha celebrat al Palau de les Arts de València, ha comptat amb la presència d’Abel Guarinós, Director General de l’Institut Valencià de Cultura, Margarita Landete, Directora adjunta de Música i Cultura popular valenciana, Marina Sánchez Costas, Directora General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, Josep Almeria, Diputat per Podem a les Corts, i Maria José Catalá, en representació del Partit Popular.

En aquesta primera edició, els set guardonats a les cinc categories, dotades amb 20.000 euros cadascuna, han sigut:

  1. Premi al músic valencià, per a Carles Santos Ventura ex aequo amb Llorenç Barber Colomer.
  2. Premi a la formació musical valenciana de caràcter professional, per a Capella de Ministrers ex aequo amb Spanish Brass.
  3. Premi a l’investigador musical, per a Jorge Sastre Martínez.
  4. Premi al projecte educatiu musical, per a “Experimentarts: música, creativitat i aprenentatge col·laboratiu” de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent.
  5. Premi a l’activitat empresarial o emprenedoria relacionada amb la música, per a Consolat de Mar, S.L.

L’objectiu d’estos premis, que tindran una periodicitat bienal, és recolzar el desenvolupament de la societat valenciana mitjançant el reconeixement de les persones i entitats que estan desenvolupant projectes d’excel·lència de referència nacional i internacional en els diferents àmbits de la música.

“La qualitat dels projectes presentats ha estat molt elevada, i per això al jurat hem decidit lliurar dos guardons extra en la modalitat de ‘Premi al músic valencià’ i de ‘Premi a la formació musical valenciana de caràcter professional’. Estem molt satisfets amb l’acollida que ha tingut aquesta primera edició dels premis perquè han mostrat la enorme envergadura de la tradició musical en la Comunitat”, ha destacat Pedro Rodríguez, president de la FSMCV.

En aquesta línia, el director corporatiu de la Territorial de Bankia a la Comunitat Valenciana, Miguel Capdevila, ha subratllat que “la fallada del jurat, amb eixe doble premi, posa de manifest el nivell dels músics i de l’educació musical en la regió, així com l’encert que significa haver posat en marxa uns guardons que eren necessaris per reconéixer el talent que al voltant de la música i les seues diferents vessants tenim a la Comunitat”.

Per al director general de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat, Abel Guarinos, “un conveni a tres parts ha permès organitzar per primera vegada uns premis com els que hem atorgat i que serveixen per visibilitzar i reconéixer el talent de compositors, intèrprets i estudiosos valencians de la música. Pam a pam anem avançant cada dia en un projecte global dins del pla “Fes Cultura” de la Generalitat que passa per generar accions com aquesta en què agraïm especialment el treball de Bankia i l’organització de la FSMCV”.

Jurat i lliurament de premis

El jurat, que ha estat presidit per Pedro Rodríguez, l’han integrat personalitats rellevants del món de la cultura i institucions culturals com Abel Guarinos, director de l’Institut Valencià de Cultura; el professor Álvaro Zaldívar, catedràtic d’estètica i història de la música al Conservatori Superior de Múrcia; el professor Pau Raussell, director de l’àrea d’investigació en economia de la cultura i el turisme de la Universitat de València; Marga Landete, directora adjunta de música i cultura popular de l’Institut Valencià de Cultura; i el reconegut director d’orquestra Cristóbal Soler, amb Maria Martínez Iturriaga, directora de Berklee.

Els premis han sigut lliurats per persones rellevants de la societat valenciana i del món de la moda, la comunicació, la medicina, la gastronomia i la educació amb alguna vinculació especial amb la música, com són la directora general de la Societat Valenciana de Mitjans de Comunicació i directora de à, Empar Marco; el dissenyador Francis Montesinos; Pilar Román, coordinadora de la Unitat de Medicina de la música i les arts escèniques de l’Hospital de Manises; Encarna Cuenca, president del Consell Escolar Valencià; i el chef Ricard Camarena.

La gala ha comptat, a més, amb les actuacions de Carlos Minguillón de la Berklee College of Music de València, i ja en clau valenciana, de Noelia Pérez i Josep Maria Zapater. A més, els assistents a l’acte han sigut rebuts per la música de la Banda Simfònica de Dones de la FSMCV dirigida per Lidón Valer Cabaleiro.

Categories de premis i guardonats

1. Premi al músic valencià: Carles Santos Ventura i Llorenç Barber Colomer

L’objectiu d’aquest premi ha estat el reconeixement a un músic professional valencià que desenvolupe una tasca rellevant a l’àmbit nacional o internacional. Podien presentar-se intèrprets, directors, compositors, docents o músics que fan la seua activitat en un o més d’aquests àmbits.

D’entre les 60 candidatures inscrites al premi, el jurat ha decidit reconèixer ex aequo a dos músics valencians, Carles Santos Ventura i Llorenç Barber Colomer, per representar des de l’excel·lència creativa, una generació de músics de la Comunitat que han assumit la tasca musical des del risc i la integració entre les arts amb prestigi nacional i internacional.

2. Premi a la formació musical valenciana de caràcter professional: Capella de Ministrers i Spanish Brass

Onze candidatures s’han presentat a aquesta modalitat que tenia com a finalitat reconèixer a un conjunt instrumental o vocal que tinguera un mínim de tres components, amb personalitat jurídica pròpia, no depenguera de cap administració i fora resident a la Comunitat Valenciana.

En aquesta categoria el jurat també ha decidit atorgar un doble guardó ex aequo a Capella de Ministrers i Spanish Brass. Capella de Ministrers ha sigut reconegut per representar, des de l’excel·lència interpretativa, la recuperació de la música antiga i la realització d’una important tasca de difusió del patrimoni musical valencià.

Per la seua banda, Spanish Brass ha sigut guardonat també per la seua excel·lència interpretativa i per la tasca que ha desenvolupat en el foment de la composició contemporània i la seua difusió arreu del món.

3. Premi a l’investigador valencià: Jorge Sastre Martínez

L’objectiu d’aquesta categoria, en què s’han presentat 31 candidatures, era premiar a l’investigador que haguera realitzat reflexions, innovacions o aportacions relacionades amb la música en qualsevol àmbit: educació, cultural, sociologia, història o economia. En aquest àmbit s’han tingut en compte els treballs d’investigació desenvolupats com a tesis doctorals o treballs de fi de màster, però també qualsevol publicació o projecte editorial. A més, el jurat ha valorat la rellevància, el rigor científic, la originalitat així com la potencial capacitat de l’estudi per transformar o millorar l’ecosistema mundial.

Per la seua excel·lència investigadora en la integració de les arts, les humanitats i la tecnologia en una aposta de caràcter internacional des de l’àmbit universitari valencià, el guardonat ha sigut Jorge Sastre Martínez.

4. Premi al projecte educatiu musical: ‘Experimentarts: música, creativitat i aprenentatge col·laboratiu’ de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent

Un total de 24 candidatures s’han presentat a aquesta modalitat, la finalitat de la qual era el reconeixement d’un centre educatiu valencià que desenvolupe un projecte educatiu innovador relacionat amb l’educació musical en qualsevol camp, des de l’elaboració de materials didàctics fins a la utilització de la música com a ferramenta per a la millora d’oportunitats dels alumnes.

El projecte premiat ha sigut ‘Experimentarts: música, creativitat i aprenentatge col·laboratiu’ de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent per demostrar que des d’un centre públic d’ensenyament general és possible una aposta per la innovació educativa que fomenta el treball participatiu col·locant a l’alumne com a centre del procés d’aprenentatge i l’ús de les noves tecnologies.

5. Premi a l’activitat empresarial: Consolat de Mar, S.L.

Esta modalitat ha tingut l’objectiu de premiar qualsevol entitat jurídica privada o persona física radicada a la Comunitat Valenciana que realitzara una activitat empresarial relacionada amb els diferents àmbits de la música, valorant-se la seua trajectòria, la seua dimensió innovadora i la seua capacitat per satisfer les demandes de la societat.

En este sentit, Consolat de Mar S.L. ha estat la companyia guardonada, d’entre les 19 presentades, per contribuir a la democratització i accés d’instruments musicals des de la responsabilitat social corporativa i com a exemple d’empresa compromesa amb el seu entorn i amb els valors establerts en les bases d’aquest premi.

Compartir:

Últimas noticias

XI Festival Música i Família

Divendres que ve 31 de maig arriba a Cocentaina l’esperat Festival “Música i Família”, organitzat per la FSMCV, la Diputació

Categorías