Els Premis Euterpe han arribat a la seua edició número vint-i-tres homenatjant les persones i entitats que millor representen els valors de les societats musicals valencianes. El President de la Generalitat, Ximo Puig, i la presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Daniela González, han entregat els guardons anuals creats per la Federació en un acte realitzat en el Palau de la Generalitat.
En els últims anys, els guardons han incrementat les seues categories per a reconéixer i fomentar el treball de les agrupacions en principis com la inclusió social o la igualtat entre dones i homes en el si de la seua entitat. En 2022, el Premi Euterpe a la contribució a la igualtat de gènere ha sigut per a la Societat Musical La Nova de Xàtiva, pel projecte Música per a la Igualtat de Gènere desenvolupat des de la seua escola de música. El guardó a la inclusió social ha sigut, d’altra banda, per a la Unió Musical Santa Cecília de Canals el seu treball i exemple en este camp, amb un projecte de referència posat en marxa per la seua escola de música José Luis Biosca Guerola que permet proporcionar i facilitar una educació musical inclusiva als seus alumnes amb discapacitat visual greu; per a això compta amb la col·laboració d’ONCE.
Els Premis Euterpe reconeixen també la dedicació en les societats musicals durant tota una vida. Tres veterans músics han rebut enguany esta especial tribut: Carlos Sanjuán Nácherpels seus 73 anys vinculat com a intèrpret i directiu a la Unió Musical Atzeneta d’Albaida; Francisco Cirugeda Riberapels 72 anys tocant la trompa i el bombardí en la Sociedad Musical La Constancia de Moixent; i Manuel Blanch Romeroper set dècades com a saxofonista de la Unión Musical Santa Cecilia de Viver.
La FSMCV també reconeix a les societats musicals que més activitat desenvolupen al llarg de l’any. Este 2022, el Premi Euterpe a la participació federal ha recaigut en el Centre Artístic Musical de Xàbia, la banda del qual ha sigut l’encarregada de concloure l’acte amb una actuació.
A més, la Federació ha concedit dos premis extraordinaris. En primer lloc al mestre Cristóbal Soler Almudéver, com a reconeixement a la seua trajectòria en el món de la direcció musical, tant a nivell nacional com internacional, i pel seu suport incondicional al projecte orquestral i formatiu de la FSMCV des de la seua posició de director de la seua Jove Orquestra Simfònica.
El segon dels premis extraordinaris d’este 2022 ha sigut per a CaixaBank pel seu suport social, educatiu i cultural a les societats musicals, per l’impuls orquestral les mateixes, per la recuperació del patrimoni cultural valencià custodiat pels arxius de moltes agrupacions, i per l’ajuda indispensable als centres educatius de les societats musicals.
En el seu discurs, el President de la Generalitat, Ximo Puig, ha manifestat que les societats musicals constitueixen «una realitat social i econòmica que ens impulsa i, sobretot, una realitat cultural que ens singularitza i que cal preservar». Així mateix, ha assenyalat el seu paper, al llarg de la història, com a «pedra angular per a la socialització de la cultura en molts pobles», i ha valorat que actualment són un «moviment educatiu únic en el món i una manera d’entendre la vida».
Per la seua banda, la presidenta de la FSMCV, Daniela González, ha subratllat que «estos premis ens permeten visibilitzar a autèntics referents, no sols per al col·lectiu de les societats musicals, sinó per a tota la societat». «Cada guardonat ens inspira per la seua entrega, la seua excel·lència, el seu altruisme i per lluitar per valors com la igualtat i la inclusió, els quals, creiem, són pilars fonamentals en el nostre col·lectiu», ha remarcat González.
Els guanyadors dels XXIII Premis Euterpe es van donar a conéixer en la 54a Assemblea General de la FSMCV, celebrada el passat 22 d’octubre a Canet d’en Berenguer, i representen un col·lectiu integrat per 550 societats musicals, les quals reunixen més de 47.000 músics, 60.000 alumnes a les seues escoles de música i més de 200.000 associats.
Amb una de les masses de voluntaris més àmplies d’Espanya i més de la meitat de bandes de música al nostre país, les societats musicals de la Comunitat Valenciana constituïxen un moviment artístic, social i educatiu únic en el món. Per això han sigut reconegudes com a Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC) i Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.