Ateneu Musical d’Asp inaugura l’exposició de ‘Dones pioneres en les bandes valencianes’ divendres 19 de juliol

Divendres 19 de juliol l’Ateneu Musical d’Asp inaugurarà l’exposició “Dones pioneres en les bandes valencianes” en el Museu Històric d’Asp amb un recital. L’exposició, que romandrà oberta fins al 28 de setembre, està coordinada per la FSMCV i la Societat Musical Ateneu Musical Mestre Gilabert d’Asp.

Entorn d’aquesta exposició es duran a terme diverses activitats com la programada per al dia 13 de setembre, amb una taula redona entorn de les dones músiques d’Asp, així com l’acte de clausura el dia 27 de setembre, que culminarà la mostra amb la celebració d’un concert.

Durant el temps que dure la mostra, l’exposició serà visitada per escoles que treballaran al voltant d’aquesta, reconeixent així i aprenent, les dificultats que van tindre les primeres dones que van decidir incorporar-se al món de la música.

Aquesta exposició mostra la investigació realitzada pel grup de dones “Dones i Bandes” que té l’objectiu de trobar a aquelles dones que, com elles mateixes, van formar part de les Societats Musicals quan encara no era comú.

Explicació del projecte

El projecte “Dones i Bandes” va començar amb la trobada de dues dones que en els anys 80 havien sigut les primeres a formar part de la seua banda. Després de més de 40 anys, van coincidir quan les seues filles es van iniciar en l’educació musical tal com ho havien fet elles.

En eixe moment es van adonar que era molt probable que en la resta de la Comunitat Valenciana estiguera ocorrent el mateix ja que, eixe canvi social que es va donar a l’Espanya dels anys 80 havia portat la incorporació de la dona a nombrosos àmbits que fins llavors, no tenia accés.

Van decidir reunir-se en 2017 per a trobar a altres dones en la mateixa situació i amb la finalitat de reconéixer l’esforç que en altres circumstàncies, van haver de realitzar en contra de les raons socials del moment.

Eixe mateix any van crear una xicoteta comissió i en poc més de dos anys, el projecte està compost per un centenar de dones amb els mateixos objectius. Gràcies a la difusió i investigació que han anat realitzant de manera autònoma i amb la promoció de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, el projecte està aconseguint trobar experiències testimonials que permeten conéixer la història viscuda de la incorporació de les dones a les bandes de la Comunitat Valenciana.

Les Societats Musicals com a reflex de la realitat social permeten mostrar com s’ha anat progressant cap a un col·lectiu més inclusiu i igualitari. És per això que, aquest fenomen musical únic en el món, pot ser un impuls per a crear consciència de l’esforç que va suposar la incorporació de la dona al món de la música.

A l’octubre de 2018, coincidint amb l’últim acte del 50é Aniversari de la FSMCV, es va exposar per primera vegada la mostra fotogràfica “Dones pioneres a les bandes valencianes” / “Mujeres pioneras en las bandas valencianas” en el Palau de Congressos de València. En eixe mateix any, el projecte “Dones i Bandes” va ser guardonat amb el Premi Euterpe a “la Igualtat de Gènere en la Música”, convocats per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Amb aquesta mostra s’aconsegueix materialitzar la investigació que està realitzant aquest grup de dones que es van trobar després d’haver-hi coincidisc quan eren xiquetes. A través del projecte “Dones i Bandes” es vol continuar descobrint a pioneres que van formar part del fenomen musical fins i tot abans dels anys 80 i dels quals es tenen testimoniatges directes.

Una memòria viscuda que ha de ser recollida perquè no s’oblide i que forma part de la història de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías