La col·lecció de disc-llibres “Societats Musicals de la Comunitat Valenciana” del diari Levante-EMV entregarà el seu nové volum aquest dissabte 30 de març

El pròxim dissabte, 30 de març, arriba a tots els quioscos el nové lliurament de la col·lecció de disc-llibres que el diari Levante-EMV dedica a les Societats Musicals valencianes en col·laboració amb la FSMCV i la Fundación SGAE.

En aquest exemplar podrem gaudir de les interpretacions dutes a terme per part de les bandes de l’Associació Artístic-Musical Sant Blai de Potries i la Societat Musical L’Artística Manisense. Completa aquest volum la participació de la Jove Orquestra Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana dirigida per Cristóbal Soler Almudéver.

Recorda! El 9é volum de la col·lecció només es podrà aconseguir aquest dissabte 30 de març amb el diari Levante-EMV per 5,95€.

Associació Artístic-Musical Sant Blai de Potries

La fundació d’aquesta Associació s’inicia el mes d’octubre de 1989 quan a instàncies de don Josep Escrivá Gregori van començar a organitzar-se unes classes de música per als xiquets del Col·legi Públic “El Salvador”.

Prompte va veure la necessitat de crear una associació que poguera ser el camí a través del qual es desenvolupara l’activitat musical. Així doncs, el dia 14 de desembre de 1989 es va realitzar la primera Assemblea General i es va triar la junta directiva. Es va inscriure amb el nom d’Associació Artístic-Musical Sant Blai i en 1990 s’integra en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

L’associació va fer la presentació oficial de la seua Bandera en 1992, la qual va ser donada pel soci Joan Morant Peiró i la seua esposa Fina Peiró Morales.

En 2018, l’Associació Artístic-Musical Sant Blai de Potries es va alçar amb el Primer premi i Esment d’Honor de la Quarta Secció del 40é Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana. Sota la direcció d’Adrián Ronda Sampayo (actual director titular), la banda va interpretar el pasdoble La flor del taronger, de Miguel Asins Arbó i Nautilus, de Joan L. Roig, a més de l’obra obligatòria, Trafalgar, de Javier Pinto.

Obres que interpreta en el CD

Dolça Memòria (pasdoble), José Rafael Pascual Vilaplana.
A la Colla (marxa cristiana), Mario Roig Vila.
Morer (marxa mora), Saül Gómez Soler.
Andrés Contrabandista (pasdoble), Óscar Navarro González.
Entrada Cristiana d’Elda (marxa cristiana), Juan Enrique Canet Todolí.
Abd el-Aziz (marxa mora), Ramón García i Soler.
Entre Cassoles (pasdoble), Adrián Ronda.

Societat Musical L’Artística Manisense

Per a conéixer els antecedents de la Societat Musical L’Artística Manisense ens hem de remuntar a 1888. En aquell any es va crear la primera banda de música a Manises, denominada “Del Círculo”. Poc després, en 1899, es produeix una escissió i naix una nova entitat: la Societat Instructiu Musical, coneguda com “La Nova”, per a distingir-la de l’altra, “La Vella”. No obstant això, en integrar-se aquesta última en el Círculo Católico La Paz prendria aquest nom.

Comença així el camí d’aquestes dues agrupacions musicals de Manises, La Paz i El Musical, estrenant obres en els seus respectius locals socials, en els concerts i processons del poble i en els apassionats certàmens de la Fira de Juliol de València.

En arribar la Guerra Civil, les dues bandes van desaparéixer materialment, però va quedar l’esperit d’unes quantes persones, gràcies a les quals es va poder mantindre l’afició musical a Manises. Trenta anys després, en 1968, es va crear l’actual Societat Musical L’Artística Manisense. La seua fundació va respondre a la iniciativa d’aquells músics procedents de La Paz i El Musical, que van reunir alguns xavals aficionats a la música perquè reberen classes de solfeig. Dos anys després, en 1970, la Banda oferiria el seu primer concert.

Entre molts altres premis, la Banda compta amb els següents reconeixements: Primer premi IV Concurs de Bandes Civils celebrat a Foios (1976); Primer premi de la Secció d’Honor en el Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València” (1995); i Primer premi en el XXXIV Certamen Internacional de Bandes Vila d’Altea (2005).

Des d’aquells moments inicials, la Societat Musical L’Artística Manisense ha anat creixent i consolidant-se com un important referent cultural de Manises. A més de la Banda Simfònica que dirigeix Bram Sniekers, actualment L’Artística Manisense compta amb altres formacions que amplien l’oferta musical i educativa com, per exemple, l’Orquestra dirigida per Joan Francesc Miquel Zanón, la Banda Juvenil dirigida per Jesús Jareño González, o el Cor Polifònic dirigit per Cristian Cavero García.

A més, la Societat disposa d’una Escola de Música, Dansa i Teatre que ofereix classes de solfeig, solfeig per a adults, dansa i teatre.

La Societat compta amb Pablo Sánchez Torrella i José Miguel Micó Castellano com a Directors d’Honor, i amb Antonio Asunción Hernández com a President d’Honor.

Obres que interpreta en el CD

Gloria Ramírez, Rafael Talens Pelló.
Sinfonía nº 7 Leningrado, Dmitri Shostakovich.

Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV – Director: Cristóbal Soler Almudéver

Cristóbal Soler Almudéver (Alcàsser, 1967) està considerat com un dels directors d’orquestra més importants de la seua generació. Soler ha desenvolupat una trajectòria en constant ascens, formada per un ampli repertori, tant en el camp simfònic com en el gènere líric. La crítica ha sigut unànime en destacar el seu carisma i profunditat interpretativa, a més d’una precisa i consolidada tècnica de direcció. Tot això, fruit d’una formació sòlida i rigorosa a Viena, estudiant el gran repertori centreeuropeu dels S. XIX i XX, de la mà de grans directors com Nikolaus Harnoncourt, Wolfgang Sawallisch, George Prêtre, Vladimir Fedoseyev o Mariss Jansons.

Durant les seues sis temporades com a titular del Teatre de la Zarzuela de Madrid, ha dirigit noves produccions com El Gato montés (Premi Líric Teatre Campoamor a la producció lírica espanyola, 2013); o Los diamantes de la corona (nominació en els International Opera Awards 2015), a més d’un extens catàleg de sarsueles com a Doña Francisquita, La verbena de la Paloma, o Agua, azucarillos y aguardiente. En el camp operístic ha dirigit obres tan rellevants com Don Giovanni, Le Nozze di Figaro, Cosí fan tutte, La traviata, o Rigoletto. En tots dos gèneres, ha col·laborat amb directors com Graham Vick, Pier Luigi Pizzi, José Carlos Plaza, Emilio Sagi o Paco Mir, i en teatres com Maestranza de Sevilla, Teatre Campoamor d’Oviedo, Teatre d’Òpera de Sâo Carles de Lisboa, o el Palau de les Arts de València.

Ha prestat especial interés a la recuperació del patrimoni líric inèdit, al capdavant d’estrenes mundials en època moderna d’òperes com Le Revenant i Le Diable à Seville, de J. M. Gomis, Il burbero di buon cuore de Vicente Martín i Soler, o Los amores de la Inés de Manuel de Falla.

Fa cinc anys (2014) Cristóbal Soler va presentar a la FSMCV el projecte d’una Jove Orquestra Simfònica amb uns objectius prèviament dissenyats, entre ells destacaven: l’excel·lència dins d’un projecte de formació professional en la música, l’obertura de les SSMM valencianes al món de les orquestres simfòniques, l’ampliació en el repertori simfònic aprofundint en la gran literatura musical, una major visibilitat internacional i, l’objectiu que per al director era el més important, l’ocupabilitat del músic valencià en el mercat professional musical.

Actualment l’evolució del projecte és molt positiva tenint en compte que és un projecte a mig-llarg termini i ja és una jove orquestra simfònica de referència per als joves músics valencians

Obres que interpreta en el CD

Sinfonía en si menor, D 759 (“Incompleta”), Franz Schubert.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías