Search
Close this search box.

El dissabte 6 d’abril fes-te amb el desé disc-llibre de la col·lecció “Societats Musicals de la Comunitat Valenciana” amb el diari Levante-EMV

La col·lecció de disc-llibres que el diari Levante-EMV dedica a les Societats Musicals valencianes amb la col·laboració de la FSMCV i la Fundació SGAE arriba a la meitat dels seus lliuraments amb aquest desé volum aquest dissabte 6 d’abril.

La Unió Musical de Benaguasil i la Unió Musical Utielana seran les protagonistes d’aquest exemplar en el qual reprenem la presència de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana dirigida en aquesta ocasió pel seu director en la temporada 2006, Henrie Adams.

No ho oblides: El 10é volum de la col·lecció només el podreu adquirir aquest dissabte 6 d’abril amb el diari Levante-EMV per 5,95€ en els vostres quioscos o punts de venda habituals.

Unió Musical de Benaguasil

A la fi del segle XIX coexisteixen a Benaguasil dues formacions bandístiques denominades “La Primitiva” i “La Nova”, totes dues de reconegut prestigi en la Comunitat a causa dels nombrosos actes i premis aconseguits en el Certamen de la Fira de Juliol de València.

A principis del segle XX, després d’un període de bastant inactivitat, van decidir tantejar la fusió aconseguint-lo l’any 1905, quan els músics d’una i una altra banda van donar començament a una compenetració íntima, van ajuntar instruments, havers i dèbits de cadascuna. El 8 d’octubre de 1905, Anselmo Ruiz Romero, director de la Primitiva i Juan Bautista Navarro Balaguer, director de la Nova, representant a totes dues entitats, comuniquen a l’Ajuntament la seua fusió en una sola Banda sota el nom oficial de Banda Municipal de l’Ajuntament, coneguda popularment com a Unió Musical.

Aconseguida la Unió Musical, la formació resultant es posa sota la direcció de José Mª Ibáñez Talón. En 1907 es participa en el Certamen de la Fira de Juliol de València, on es guanya el primer premi de la primera secció, màxima categoria d’aquest certamen. Aquest guardó continua obtenint-se fins al 1910, i en aquest últim any sota la direcció del Mestre Pérez. Després d’aquests anys gloriosos la banda entra en un període de letargia, aconseguint durant aquest lapse algun reduït premi en la dècada dels anys 20.

Els problemes de divisió i enfrontament social, que afecten la societat dels anys trenta, tenen la seua repercussió en la Unió Musical. L’esdevenir polític de la Segona República, la Guerra Civil del 36 i les seues conseqüències provoquen que la banda es limite a prendre part en els actes oficials de la localitat. En aquesta etapa, no obstant això, s’ha de reconéixer el mèrit del músic Emilio Trovador Navarro conegut popularment com a “Trobador”, que juntament amb un grup de músics es van encarregar, amb constància, d’ensenyar solfeig a nous educands.

Gràcies a ells es va evitar que s’apagara del tot l’interés i l’estudi de la música. El propi Trobador va actuar, en 1944 i 1945, com a mestre de la Banda, que en aquells moments començava de nou a emergir.

Enquadrada en l’Obra Sindical d’Educació i Descans, i comptant sempre amb el desig de l’afició d’aconseguir recuperar el prestigi de l’època fundacional, la Banda es posa sota la batuta de José Miguel Peñarrocha Arastey, qui, amb una magnífica visió, fa reviure l’essència dormida de les glòries passades, aconseguint en pocs anys una potent entitat artística, capaç de competir amb agrupacions similars de tota la província i aconseguint multitud de premis en Certàmens com els de Llíria, Gandia, Elx o Almansa.

A partir de 1955 i fins a 1975, la Banda Simfònica Unió Musical de Benaguasil continua progressant en la Secció Especial, on obté huit tercers premis, dos segons premis i el primer premi, màxim guardó de totes les seccions en els anys 1969, 1970, 1972 i 1973, competicions on participaven les més prestigioses agrupacions musicals de la Comunitat Valenciana. Ha de reconéixer-se que la Unió Musical de Benaguasil està entre les tres societats Musicals de València, que més premis ha obtingut en la màxima categoria del Certamen Internacional de la Fira de Juliol de València.

Des de 1981 a 1991 dirigeix la Banda Simfònica Unió Musical José Onofre Díez Monzó. Durant aquests anys la Societat dedica quasi tots els seus esforços a l’edificació del seu nou centre sociocultural. L’edifici és una magna obra, fruit del sacrifici personal i econòmic de nombrosos fills de Benaguasil.

En l’estiu de 1993 el Departament de Presidència de la Generalitat Valenciana deposita la seua confiança en aquesta agrupació artística, perquè represente als músics valencians en la Fira de Laussane (Suïssa) amb la finalitat de difondre la Comunitat Valenciana a Europa Central.

Després del pas de múltiples directors al llarg de la dilatada història d’aquesta formació, i després d’haver aconseguit nombrosos premis en certàmens i concursos des de la seua creació, al juny de 2014, i fins a l’actualitat, pren el relleu en la Direcció Artística de la Unió Musical Vicente Balaguer Doménech.

Obres que interpreta en el CD

– Carmina Burana: I. O Fortuna | II. Ecce Gratum | III. Tanz | IV. Were diu werlt alle min | V. In taberna quando sumus | VI. Ave formosissima | VII. O Fortuna, Carl Orff.

– El lago de los cisnes: I. Escena | II. Danza de los cisnes | III. Danza Hungara | IV. Vals, Piotr Ilich Tchaikovski.

Unión Musical Utielana

La Unión Musical Utielana procedeix de la fusió el 18 de maig de 1940 de les dues agrupacions existents en aqueix moment: “La Primitiva Utielana” i “La Armónica”. En els antecedents de la Unión Musical Utielana trobem a una de les Bandes de Música més longeves de la Comunitat Valenciana: Va ser constituïda l’any 1845 amb el nom de “Sociedad Filarmónica de la Villa”.

Com a dada històrica és remarcable la participació en el Primer Certamen de Bandes de Música de València l’any 1886, on va aconseguir el Segon Premi.

La Societat compta en l’actualitat amb Banda Simfònica, Banda Juvenil i una Orquestra Jove, a més de 1000 associats i una junta directiva composta per 18 membres i presidida per Tomás Perona.

La seua seu social està situada en un modern edifici construït en 1993 que alberga, a més de les instal·lacions d’assajos i altres dependències de la Societat, el Conservatori Professional de Música “Plana d’Utiel”, on al voltant de 300 alumnes cursen estudis musicals oficials, en els graus elemental i mitjà.

La Unió Musical Utielana ha sigut dirigida per prestigioses batutes com Manuel Belando, José Llopis, Juan Bañón, Francisco Cebrián, José Pérez Ballester, Miguel Gorrea, José Miguel Rodilla, Álvaro Albiach, Esteban Esteve, Pedro José Sancho, José Ángel Zahonero, Ciro Rodríguez Perelló, Frank de Vuyst, Llorenç Mendoza, Enrique Artiga i Filibert Mira.

Ha participat, representant a la Comunitat Autònoma Valenciana, en els actes organitzats per l’Ambaixada d’Espanya a Brussel·les com a ocasió de la clausura de la Presidència Espanyola en el Parlament Europeu, actuant en Mons i Brussel·les (Bèlgica) durant el mes de juny de l’any 2002.

Com a reconeixement a la trajectòria artístic i cultural de la Unión Musical Utielana va ser condecorada amb la Medalla d’or de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana el 15 d’octubre de 2005.

Entre els últims reconeixements a la Banda Simfònica es troben el Primer premi i corbatín d’or en la Secció Simfònica del 37 Certamen d’Altea; el Segon premi en la Secció d’Honor i Accèssit a la Millor Interpretació de l’Obra de Lliure Elecció de Compositor Valencià del Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València 2006; o el Primer premi en el Certamen Nacional “Vila de Magallón” de 2007.

Des de desembre de 2016 Francisco Javier Ros és el director titular de la Banda Simfònica de la Unió Musical Utielana.

Obres que interpreta en el CD

– La Utielana (pasdoble), Luis Serrano Alarcón.

– Memorias de un homne de ciudad: I. Amanecer en la ciudad | II. Máquinas (y hombres) | III. Intermezzo (10.30) | IV. Máquinas | V. Sueños | VI. Vuelos nocturnos | VII. Amanecer en la ciudad, Luis Serrano Alarcón.

Jove Banda Simfònica de la FSMCV – Director: Henrie Adams

Va nàixer en Thorn (Holanda), va estudiar oboé i direcció en el Conservatori de Maastricht amb Antón Kersjes, Lukas Vis i Pierre Kuijpers.

Ha sigut director titular de l’orquestra de camera “Sinfonietta” de Maastricht (1985-1989) i de la Jove Orquestra de la Comunitat Valenciana (1992-1999).

Com a convidat, ha dirigit la Banda Simfònica “Real” de la Haia, la Banda Simfònica de “les Guides” de Brussel·les, la Banda Simfònica Municipal de Madrid, les Bandes Municipals de La Corunya, Alacant, Barcelona i les Orquestres Simfòniques de Limburg, València, Extremadura, Bilbao, Castelló, entre altres.

Henrie Adams ha impartit com a professor diversos cursos de direcció d’Orquestra i Banda a Madrid, Lalin, Tenerife, Bunyol, Milà o Rotterdam.

L’any 1989 va ser nomenat director titular de la Banda Simfònica i l’Orquestra de la Societat Musical “L’Artística” de Bunyol. Al juliol de l’any 2001 va guanyar al capdavant d’aquesta banda el títol “Campió Mundial” en el W.M.C. de Kerkrade (Holanda) aconseguint la major puntuació en la secció de concert.

Des de gener del 2014 fins a finals de l’any 2016 va ser Director Adjunt de la Banda Municipal de Barcelona.

Al gener de l’any 2008 va ser nomenat Director Principal de l’Orquestra simfònica de Castelló.

Adams va ser director de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en la temporada 2006. Al costat d’ell la formació bandística federal va oferir concerts al Palau d’Altea, a l’Auditori de Castelló i al Palau de la Música de València. També va ser l’encarregat de dirigir l’enregistrament d’un CD al Teatre Montecarlo de Bunyol amb les obres interpretades en la temporada i el qual posteriorment va ser llançat per l’empresa WWM sota el títol Traducciones.

Obres que interpreta en el CD

– Vents del Garbí, Josep Miquel Martínez Giménez.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías