El huité disc-llibre de la col·lecció “Societats Musicals de la Comunitat Valenciana” del diari Levante-EMV eixirà a la venda aquest dissabte 23 de març

Aquest dissabte 23 de març és el torn del huité lliurament de la col·lecció de disc-llibres que el diari Levante-EMV dedica a les Societats Musicals valencianes amb la col·laboració de la FSMCV i la Fundació SGAE.

Les bandes protagonistes d’aquest exemplar provenen de les agrupacions del Centre Instructiu Musical de Benimaclet i de la Societat Instructiva “Unió Musical” de Montserrat. Elles, junt a la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana dirigida per Jesús Cantos Plaza, ens faran gaudir amb la interpretació de les peces seleccionades per a aquest volum.

No ho oblides: Només aquest dissabte 23 de març fes-te amb el 8é volum de la col·lecció “Societats Musicals de la Comunitat Valenciana” amb el diari Levante-EMV per 5,95€.

Centre Instructiu Musical de Benimaclet

Inicialment, el nom de la societat era Centre Instructiu i Benèfic de Benimaclet. Al novembre de l’any 1909, amb motiu de la possessió com rector de Nostra Senyora de l’Asunción de Benimaclet del Reverend En Miguel Zaragoza Barber, un grup de veïns de la localitat, músics tots ells, va decidir obsequiar al nou capellà amb una serenata. Per tal ocasió, es van agrupar sota la direcció d’En Mariano Baró Martínez i van festejar la vinguda a Benimaclet del qual seria durant molts anys el pastor de la parròquia.

L’any 1911, el local es va quedar xicotet per a albergar a músics i socis i es va produir, junt amb la dimissió del Director, una divisió de la Banda i la seua societat: una part es va unir al Casino Instructiu i Benèfic (La Mà) i l’altra va crear la Societat Instructiva i Musical (La Peülla).

Les dues societats, sense cohesió, van buscar l’acostament però no va ser fins al 13 de març de l’any 1932 quan es va produir la fusió d’aquestes societats musicals en “la Festa de l’Abraç”, data que actualment es commemora amb un concert de la seua banda simfònica.

La Banda concorreria per primera vegada al Certamen de València en 1914. Des de llavors, la participació ha sigut assídua als diversos certàmens i concursos. Alguns dels guardons aconseguits són: Primer Premi en el Certamen de la Diputació de València (1987, 1997, 1999), Primer Premi del Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana (1987), Primer Premi del Certamen de Cullera (1995), Primer Premi de la 1a Secció en el Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana (1999), 2n premi en el Certamen de Bandes Ciutat de Cullera (2002), 2n premi en la Secció Especial en el Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València (2003), 2n premi en el Certamen de la Diputació de València en 2010 i 2n premi en la Secció Primera en el Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València (2011). Així mateix, la Banda Simfònica del Centre Instructiu Musical de Benimaclet ha oferit concerts a l’estranger, en països com França, Itàlia, Àustria o Alemanya.

En l’actualitat el seu director és Ramón Ramírez i Beneyto.

Obres que interpreta en el CD

13 de marzo, Manuel Belando
Sicània, Rafael Talens Pelló
Dance Movements, Philip Sparke

Societat Instructiva “Unió Musical” de Montserrat

L’actual agrupació musical es va formar en 1925, fruit de la unió de les dues formacions musicals que ja existien a Montserrat: “La Música Vella” i “La Música Nova”. Aquestes dues formacions mantenien una gran rivalitat i eren molts els enfrontaments entre familiars partidaris d’una o d’altra banda posat que quan hi havia algun acte social al poble eren les dues bandes les que actuaven.

La fundació d’aquestes dues bandes no té data exacta però possiblement es remunta més enllà de 1870, la qual cosa demostra que Montserrat sempre ha sigut terra de músics i de gent aficionada a la música que gaudeix amb ella.

La unió entre les dues formacions rivals va ser possible gràcies a la col·laboració del llavors alcalde del municipi, En Asensio Alemany Campos, qui, amb afició i dedicació, va aconseguir reunir en el saló d’actes de l’ajuntament el dia 1 d’octubre de 1924 als components de les dues bandes i els va fer veure que la rivalitat que mantenien solament comportava enfrontaments que no beneficiaven a ningú.

Entre altres premis, la banda ha obtingut el primer premi del Certamen de Cullera (1985), primer premi del Certamen de la Diputació de València (1989), primer premi del Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana (1989), primer premi i esment d’honor en la primera secció del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València (1990, 1998), segon premi de la secció especial del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València (2002), o el segon premi en la ara nomenada secció d’honor del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València (2009).

El director de la banda simfònica de la SIUM de Montserrat des de 2018 és Àngel Martínez Escutia.

La societat compta amb una escola de música on s’imparteixen classes de solfeig i de tota mena d’instruments. A més la societat també compta amb un centre autoritzat d’ensenyaments professionals on els alumnes reben formació professional i es preparen per a la carrera musical.

La societat no solament està formada per la Banda sinó que també compta amb altres agrupacions com el cor, una banda juvenil, una banda infantil i una orquestra de cambra que ajuden a enriquir i a omplir d’orgull a tots els veïns de Montserrat.

Obres que interpreta en el CD

Sinfonía Sevillana, Joaquín Turina

Jove Banda Simfònica de la FMSCV – Director: Jesús Cantos Plaza

El director gandiense, Jesús Cantos Plaza, és titulat Superior pel Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València en clarinet, pedagogia i musicologia, direcció de cors i direcció d’orquestra. Així mateix, posseeix els títols de professor d’harmonia, contrapunt i composició i instrumentació.

Cantos ha obtingut 16 premis dirigint diferents agrupacions corals i instrumentals en nombrosos concerts. Destaca el premi a la millor direcció en el 50é Certamen Internacional de Torrevella, la realització d’enregistraments per a ràdio i televisió i el seu treball d’assessor en el CD titulat Visitatio Sepulchri de Gandia.

Ha sigut director de la banda de la Unió Artístic Musical San Francisco de Borja de Gandia, de la banda de l’Ateneu Musical de Cullera, i de l’Orquestra Simfònica i Banda Simfònica del Conservatori d’Oliva, entre altres. Va dirigir a la Banda Federal en la temporada 2011.

Obres que interpreta en el CD

Escenas levantinas. I. Ball de Velles, Gonzalo Barrachina
Centenari, J. Salvador González Moreno

Compartir:

Últimas noticias

Categorías