Search
Close this search box.

Així va ser l’històric concert de la Banda Simfònica Unió Musical de Llíria amb tres dels millors trompetistes del món: Arturo Sandoval, Rubén Simeó i Yturvides Vílchez

El passat dissabte 8 de juny es visqué a la Unió Musical de Llíria com un dels seus dies històrics i importants en convertir-se la Societat en un referent mundial de la trompeta de la mà de tres dels  millors intèrprets del món: el mític cubà Arturo Sandoval, el jove unioner Rubén Simeó i el veneçolà Yturvides Vílchez. Cal dir que en un principi sols estava prevista l’assistència dels dos primers solistes però fou una gran sorpresa la participació d’un tercer trompetista solista internacional que no s’havia anunciat. Es tractava del prestigiós músic veneçolà Yturvides Vílchez que des de Puerto Rico havia vingut exclusivament per a compartir este dia i este concert amb els seus amics i companys Arturo Sandoval i Rubén Simeó.

Esta jornada tan intensa en la qual s’han combinat aspectes pedagògics i artístics, començà de bon matí amb una màster class a càrrec dels tres virtuosos que comptà amb l’assistència de 120 trompetistes vinguts de diversos llocs d’Espanya. Els tres mestres compartiren amb els joves trompetistes la seua saviesa i tècnica, a més de la seua psicologia per arribar a ser un bon músic.

La jornada continuà després de dinar amb l’assaig general de les obres del concert per part de la Banda Simfònica i els tres solistes internacionals, comptant amb la presència d’un nombrós públic. Cal dir també que el dia d’abans hi hagué un altre assaig que s’allargà fins a més tard de la una de la matinada i el mestre Sandoval manifestà que era la primera vegada en la seua vida que feia un assaig a eixes hores de la nit. La Unió Musical li agraí l’esforç que havia fet, a pesar de la seua completa agenda, ja que en esta última setmana  havia oferit tres concerts a Praga, des d’on es traslladà a Llíria arribant a la Unió en les primeres hores de la nit per a incorporar-se a l’assaig. Arturo Sandoval també tingué paraules d’elogi per a la Banda Simfònica reconeixent que havia tocat poques vegades amb bandes i d’açò ja feia molts anys, però que mai  ho havia fet amb una banda simfònica tan nombrosa i amb tanta força i joventut com la Unió Musical.

A les 20:30 h, i amb més de 850 persones que omplien l’auditori de la Unió, començà l’esperat concert que havia despertat una gran expectació entre els amants de la música.  De fet ja feia dies que s’havien esgotat les entrades i la Societat no pogué satisfer l’interés de tots els qui estaven interessats en assistir. Amb este concert, preparat amb tanta estima per la Unió Musical, es commemorava el 70 Aniversari de la construcció de l’actual  teatre-auditori en el qual han actuat prestigioses orquestres i bandes simfòniques, directors i solistes de projecció internacional, i que va substituir al de 1914.

En este concert, que és el primer que a nivell mundial han oferit junts els tres virtuosos trompetistes, assistí públic procedent de diversos llocs d’Espanya i de l’estranger. També assistí una selecció dels millors trompetistes com Pacho Flores, Vicente Campos, José Maria Ortí…, així com nombrosos professors de trompeta dels conservatoris valencians. Així mateix, assistiren  personalitats del món de la música com el compositor Oscar Navarro o la directora Beatriz Fernández entre altres.

En esta ocasió la Banda Simfònica estava formada per una plantilla de 105 músics  que comptà amb la participació de cinc professors que havien vingut expressament des del conservatori d’Úbeda il·lusionats per formar part en esta ocasió de la nostra Banda Simfònica. Sota la direcció i el bon fer de l’incansable mestre titular, Pablo Marqués, s’inicià el concert amb l’Obertura Festiva de Shostakovich, continuant amb  Concert per a Trompeta compost per Arturo Sandoval i interpretat  per Rubén Simeó. En este cas, la direcció de la Banda Simfònica estigué a càrrec del director, compositor i pedagog, Antonio Luis Suárez Moreno, que també s’havia desplaçat des d’Extremadura per a esta ocasió. Cal dir  que la versió per a banda d’este concert que tenia caràcter d’estrena mundial, estigué a càrrec del compositor gallec Andrés Álvarez, també present en la sala, i que rebé l’elogi de Sandoval per la seua elevada qualitat en la transcripció. La tercera peça que s’interpretà amb Rubén Simeó de solista fou Trompeta virtuosa amb arranjaments del pare de Rubén, José Vicente Simeó.

La segona part començà amb el Concert per a Trompeta d’Alexander  Arutunian i actuà de solista Arturo Sandoval. La segona i tercera obra (Concierto para una sola voz de Saint Preux i el Novo Fado da severa amb arranjaments de José Vicente Simeó) estigué a càrrec dels solistes Rubén Simeó i Yturvides Vílchez. L’última obra del programa fou l’emblemàtica La Virgen de la Macarena de Charles Kofe amb Arturo Sandoval de solista.

El públic que omplia la sala era conscient de que estava vivint un concert històric, espectacular i irrepetible. Un dels grans concerts que en poques  ocasions se té l’oportunitat d’assistir. Per això la seua entrega fou total, mostrant-se dempeus i oferint als tres solistes i a la Banda Simfònica uns calorosos i llargs aplaudiments acompanyats d’emotives ovacions en cada interpretació. Esta entrega tan efusiva del públic motivà especialment als solistes i músics que oferiren el millor del seu art.

En este magnífic concert podem dir que es presentaren tres estils diferents d’interpretar la trompeta a càrrec de dos generacions de virtuosos. En primer lloc l’experiència, el temple i l’esperit de showman d’Arturo Sandoval. La joventut i el domini dels aguts d’Yturvides Vílchez. I  finalment  la musicalitat, el timbre de so i també  l’experiència, malgrat la seua joventut, de Rubén Simeó. Des de la Unió Musical estem molt orgullosos de contar entre els nostres músics amb una figura tan excepcional i internacional com Rubén, que a més procedeix d’una família de músics tan vinculada a la nostra Societat i amb tantes arrels unioneres. Un geni de la trompeta al qual Maurice André el qualificà com el seu digne successor.

L’entrega entusiasta del públic fou premiada amb un bis a càrrec de Rubén Simeó i Yturvides Vílchez que interpretaren la famosa cançó My Way que popularitzà Frank Sinatra. Per altra part, Arturo Sandoval dirigí unes paraules al públic per les mostres d’estima, felicitant especialment als músics de la Banda Simfònica i al director titular, Pablo Marqués, pel treball i la musicalitat que havien mostrat. El concert finalitzà amb un altre bis oferit per Arturo Sandoval, el qual interpretà una improvisació al piano mostrant també que és un prestigiós pianista i compositor i per tant un dels músics més complets i polifacètics del nostre temps.

En definitiva fou una nit màgica pel virtuosisme que mostraren els solistes, per l’oportunitat única de veure per primera vegada a tres dels millors solistes del món en un concert, per l’entrega absoluta dels músics unioners i per l’excel·lència que també mostrà el benvolgut director titular, Pablo Marqués. I com no, pel comportament del públic completament bolcat amb estos tres titans de la trompeta. Un concert que passarà als annals de la història de la Unió Musical com un concert únic i irrepetible.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías