Search
Close this search box.

La Banda Municipal de Castelló llança el CD ‘Música valenciana del segle XX’ amb obres úniques

La gravació presenta obres d’Artola, Magenti, Palau i Asencio rescatades de l’arxiu propi, recuperant i descobrint important repertori de referència

La Banda Municipal de Castelló llança un nou disc, titulat ‘Música valenciana del segle XX per a banda’ (Creotzmusic, 2023), amb peces de quatre compositors clau per al paisatge musical valencià del segle XX: Perfecto Artola, Leopold Magenti, Manuel Palau i Pascual Asencio. Les obres surten de l’Arxiu propi de la Municipal de Castelló per prendre vida i materialitzar-se, recuperant així un patrimoni que s’obri al món per primera vegada en anys.

Els artífexs d’aquest enregistrament són els mateixos músics de la banda, que, coneixedors que a l’arxiu hi ha tresors que no han vist mai la llum, van despertar la curiositat al director titular, Marcel Ortega i Martí, cosa que l’ha portat a rescatar partitures originals i materials manuscrits, que serviran ara de referència per a altres formacions.

Obri el disc ‘Caín i Abel’, ballet en dos moviments d’un jove Perfecto Artola basat en un text de Vicente Enrique Monferrer Callao. Els materials d’aquesta obra es conserven en format mixt (partitura general d’orquestra i particel·les de banda) a l’Arxiu, al costat d’un important fons de partitures de l’autor i del seu fill Desiderio.

Sonen després les ‘Estampes mediterrànies’ de Leopold Magenti, única de les partitures del CD que ha estat publicada, dins la col·lecció “Retrobem la nostra música” de la Diputació de València. ‘Crepuscle a Mallorca’ és el primer dels quatre moviments, seguit de ‘La Pavana de València’, un arranjament per a banda d’aquesta tonada tradicional de la capital del Túria. El més profund és el tercer, ‘Idil·li al Penyal d’Ifac’, de caràcter rapsòdic, potser el menys conegut i interpretat per la seua complexitat, i tanca l’obra la sardana ‘La Costa Brava’.

La versió de la Banda Municipal de Castelló dels ‘Poemes de llum’ de Manuel Palau és única. L’obra va ser estrenada als anys 30 en la seua versió original per a orquestra, amb tres moviments, ‘Nocturnal’, ‘Crepuscular’ i ‘Matinada’, però la transcripció que atresora la Banda Municipal només en té dos: el primer i l’últim. Aquesta transcripció està signada per Vicent Garcés, germà de l’antic director de l’agrupació castellonenca, Joan Garcés, tots dos alumnes directes del compositor. ’Nocturnal’ s’inspira en el moment més profund de la nit i recull instantànies com una pregària sota forma de cant gregorià, una cançó de bressol o el canvi de guàrdia pels carrers; mentre que ‘Matinada’ és el clar preludi d’un dia de festa, d’alegria, amb el so mediterrani i vertiginós d’una melodia de clar color valencià.

L’ ‘Ensueño andaluz’ de Pascual Asencio, fill del primer director de la Banda Municipal, s’ha treballat a partir dels materials originals manuscrits de la peça, dedicats a la banda per part del compositor. Sobrietat i ànima de superació endurida en el treball de la terra van succeint-se en les notes de la peça, plena de sons profunds i evocadors, amb una instrumentació rica i fluida i un preciós solo central del corn anglés.

El cedé ha estat enregistrat a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló sota la batuta del director titular, Marcel Ortega, pels 50 professors de la Banda Municipal i amb la col·laboració d’alumnat del Conservatori Superior de Música Salvador Seguí de Castelló. Es pot adquirir a la Llibreria Municipal de Castelló, al web https://publicaciones.castello.es o a l’Arxiu Municipal, a més d’estar present per a la seua descàrrega a les principals plataformes d’streaming com Spotify, iTunes, Amazon Music, Deezer i Tidal.

Castelló, 31 de març de 2023

portada cd bmc

Compartir:

Últimas noticias

XI Festival Música i Família

Divendres que ve 31 de maig arriba a Cocentaina l’esperat Festival “Música i Família”, organitzat per la FSMCV, la Diputació

Categorías