La setmana passada es van reunir totes dues entitats per a treballar conjuntament i posar fi a la problemàtica que l’aparició de la nova normativa ha ocasionat a Ajuntaments i Societats Musicals en la seua mútua relació perquè siguen contractades les bandes de música en els esdeveniments dels municipis.
En el que concerneix a aquest tema, la nova reglamentació estableix que únicament es pot contractar de forma directa a un artista o grup artístic si aquest té una singularitat específica. En aquest sentit la FMSCV entén que cada banda de música té eixa singularitat específica en el seu municipi, mentre els tècnics d’alguns Ajuntaments interpreten que no té per què ser així. Aquesta disparitat dóna com a resultat que alguns Ajuntaments estiguen traient a concurs públic l’actuació de les seues bandes de música en els actes locals, quan no directament s’està revertint al model de subvenció el que en realitat és una contractació per prestació de serveis. El resultat pot arribar a ser que en les festes majors d’una població o en el concert de festes, acabe tocant una banda que no és la pròpia del municipi, la qual cosa resultaria si més no estrany donada la bona relació habitual entre les Societats Musicals i els seus propis Ajuntaments o la dificultat d’explicar com d’una banda es finança a la societat local donada la seua activitat cultural, però no obstant això es contracta a la del municipi del costat per a un acte concret que tradicionalment ha sigut realitzat per la societat local.
“Aquesta és una situació realment complexa que està afectant les bones relacions habituals entre els Ajuntaments i les nostres Societats Musicals i necessitem posar-li solució el més prompte possible. Des de la FSMCV volem agrair la bona disposició que hem trobat en la Presidenta i Vicepresident de COSITAL per a trobar junts una solució que permeta que les bandes de música de cada municipi siguen contractades pels Ajuntaments dels seus propis municipis d’una forma absolutament legal i sense dubtes ni llacunes legals”, ha declarat Pedro Rodríguez, president de la FSMCV.
Des de COSITAL-València s’ha incidit en la dificultat de procedir a la contractació directa de les Bandes de Música dels respectius Municipis, a la vista de la normativa actual en matèria de contractació. No obstant això des de COSITAL-València es considera interessant realitzar una posada en comú per a analitzar les diferents alternatives existents emparades per la legislació vigent.
En la trobada, tant COSITAL-València com la FSMCV han manifestat la seua voluntat de treballar conjuntament per a trobar una solució a aquesta problemàtica en la interpretació de la nova reglamentació de contractes.
Totes dues parts han acordat que la primera acció que es duran a terme tindrà lloc durant el mes vinent d’octubre quan es realitze un taller amb la participació de tècnics COSITAL i de la FSMCV a la qual es convidaran a altres tècnics també experts en temes jurídics de contractació i patrimoni, per a debatre aquest assumpte i homogeneïtzar postures que permeten establir els criteris a seguir per a aquest tipus de contractacions en la Comunitat.
En la fotografia de dreta a esquerra: Joaquín Soler, assessor jurídic de la FSMCV; Jorge García, vicepresident de COSITAL; Vanesa Felip, presidenta de COSITAL; Pedro Rodríguez, president de la FSMCV; Carla Gomis, responsable econòmica i jurídica de la FSMCV; i Amparo Máñez, vocal de la Junta Directiva de la FSMCV i que serà la responsable pròximament.