La Unió Musical Santa Cecília de L’Alqueria de la Comtessa reivindica la música històrica de banda

La Unió Musical Santa Cecília de L’Alqueria de la Comtessa al costat de «El clau de vents: registre sonors» han recuperat «Valencia oriental» una serenata del valencià Juan Benlloch Mestre, composició publicada en 1919 per la revista Harmonia.

14 de març de 2023.

Actualment, la investigació musicològica que reivindica el repertori històric de les bandes, va guanyant adeptes més enllà de les universitats i els projectes dirigits per institucions públiques. Aquest ha sigut el cas de la Unió Musical Santa Cecília de L’Alqueria de la Comtessa, societat musical de la Safor, que sota la direcció de Jaume Moscardó Tudela, han decidit dur a terme l’enregistrament de la serenata «Valencia oriental» de Juan Benlloch Mestre (1873-1945).
El director i compositor Juan Benlloch és un clar exemple de músic oblidat. Natural de la ciutat de València va fer carrera professional en l’Exèrcit com a músic major, és a dir, director de bandes militars, ocupant entre altres la direcció de la música del regiment Mallorca amb seu a València o la del Biscaia a Alcoi. Al costat d’això va tindre un gran reconeixement degut a la seua participació en els conflictes colonials en el Protectorat espanyol del Marroc, fets que li van valdre diferents condecoracions militars.
Quant a «Valencia oriental» es tracta d’una serenata de curta duració i delicada interpretació. La premsa del moment li va elogiar el fet de realitzar composicions concertants originals per a banda en un moment de clar predomini de les transcripcions procedents de l’òpera, la sarsuela i els musicals. D’ella es va assenyalar que «és una obra senzilla de proporcions, d’inspiració fàcil i d’agradable execució».
Aquesta composició va ser una de tantes de les quals es van editar en Harmonia revista musical, la principal revista de repertori per a banda del passat segle XX. Una publicació periòdica que va estar en actiu entre 1916 i 1962, que va donar a la llum més de 900 composicions entre música original i transcripcions. En concret, «Valencia oriental: serenata», va eixir en 1919 dins de la seua primera secció amb el número de sèrie de 41
La peça ha sigut gravada pel tècnic Arnau Múria el passat 12 de febrer de 2023 per a «El clau de vents: registre sonors» a fi de deixar constància de la importància del repertori històric generat pels compositors amb les nostres societats musicals.

El projecte «En clau de vents: registres sonors» és una iniciativa sense ànim de lucre desenvolupada en Youtube i Instagram. Es tracta d’una proposta de musicologia aplicada dedicada a la recuperació de la música de banda composta abans de 1975. Va nàixer en 2020 i està coordinat per l’historiador Frederic Oriola Velló (Quatretonda, 1978) i la musicòloga Mari Ángels Faus Mascarell (Rótova, 1977).
La iniciativa compta amb la col·laboració de diferents investigadors, tècnics de so, directors de banda i musicòlegs, tant valencians com de la resta de l’estat espanyol, que col·laboren en la recuperació del patrimoni musical de les bandes de música.

Link: «Valencia oriental: serenata» (1919).

Dades de contacte:
Mail: enclaudevents@gmail.com
Instagram: @en_clau_de_vents
Frederic Oriola Velló: 687 016 779
Mari Àngels Faus Mascarell: 686 964 414

Compartir:

Últimas noticias

Categorías