Search
Close this search box.

Més de 14.000 músics de les societats musicals de la Comunitat Valenciana tocaran en les pròximes Falles

Més de 14.000 músics procedents de les societats musicals de la Comunitat Valenciana tocaran en les més de 400 comissions falleres de la ciutat de València i altres poblacions.

La relació entre les Falles i la música tradicional valenciana és inqüestionable i ambdues són un segell del nostre patrimoni cultural i musical. De fet, la música és clau en les Falles des dels seus orígens i la seua funció ha sigut la d’anunciar, acompanyar i exaltar les diverses fases de la festa fallera.

A més, en 2018 les societats musicals de la Comunitat Valenciana com a màxima expressió de la nostra música popular desenvolupada a través de les bandes de música van ser declarades Bé d’Interés Cultural (BIC) i les Falles són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Des d’aquesta perspectiva, la FSMCV treballa per a afermar aquesta relació mitjançant el projecte Música i Falles, que persegueix la millora musical en la festa fallera, augmentant el repertori i incentivant a la innovació en l’àrea musical.

De fet, la Federació forma part de la Comissió de seguiment de les Falles-UNESCO i ha participat en la creació del primer decàleg de bones pràctiques en l’àmbit de la música, que es recomana que seguisquen tant les comissions falleres com els grups musicals (bandes de música, collas de dolçainers, etc.) per a preservar la festa.

En aquest codi s’han inclòs mesures com recuperar i fomentar el repertori musical valencià aportat per les societats musicals i grups de música tradicional incentivant també la creació de noves composicions; les agrupacions musicals hauran d’avalar la qualitat artística dels seus components; potenciar el reconeixement de les agrupacions musicals en les activitats festives; i ser conscients del seu paper i del de les comissions falleres per a fer de les Falles una festa oberta i inclusiva evitant la interpretació d’obres que, pel seu contingut, puguen menysprear o ferir la sensibilitat de qualsevol col·lectiu o persona, entre altres mesures.

I Concurs de composició de música Fallera

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha anunciat que convocarà el I Concurs de Música Fallera dirigit a compositors de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu d’impulsar la innovació en el repertori de música fallera i posar en valor la importància fonamental de les societats musicals en les Falles.

La Federació valorarà principalment la innovació i l’especial tractament de compositors i compositores novelles.

La idea és que la forma de l’obra, que haurà de tindre una durada màxima de quatre minuts, siga triada lliurement pel compositor, però haurà de poder ser interpretada en les cercaviles de desfilades de les festes josefines.

De fet, es vol que els compositors busquen una Banda de Música federada per a interpretar la seua obra durant algun dels actes de les Falles 2020, ja que possiblement serà en aquest moment quan el jurat valorarà l’obra.

Les obres guanyadores seran editades sota el segell FSMCV Edicions. Posteriorment, podran ser editades en un CD de música de les Falles 2020.

El jurat estarà compost per cinc membres de reconegut prestigi del món de la música i els qui desitgen participar podran consultar les bases del concurs en la web de l’entitat pròximament: www.fsmcv.org.

Sobre la FSMCV

La FSMCV aglutina actualment a més de 550 societats musicals, amb les seues respectives escoles de música, que agrupen 40.000 músics i 60.000 educands que formen part d’aquest entorn associatiu i que disposen en les seues estructures de recursos humans, artístics i materials que la FSMCV pretén potenciar i difondre, com a mostra del ric patrimoni musical que atresora el nostre territori, derivat d’un moviment associatiu considerat com a únic en el món.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías