La Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM) sol·licita al Govern espanyol una rebaixa del 21% al 10% de l’IVA als instruments musicals i la supressió d’aquest impost per als destinats a l’educació. Aquestes eines de treball, ensenyament o teràpia no han sigut incloses, sorprenentment, dins del denominat IVA cultural com altres manifestacions (cinema, teatre i dansa).
La CESM inclou aquest assumpte entre una de les seues reivindicacions en defensa d’un marc normatiu diferenciat per a les societats musicals i professionals del sector. Per açò, s’uneix a la campanya promoguda per Comúsica, una organització empresarial sense ànim de lucre composta per fabricants, importadors i comerciants, que desenvolupa diverses iniciatives per a sensibilitzar sobre aquest assumpte a l’administració pública i que els instruments musicals deixen de ser considerats un article de luxe.
Les accions que s’estan duent a terme són la recollida de signatures a través de la plataforma Change.org (www.change.org/p/firmas-por-la-música), enviament de cartes a diverses instàncies del Govern espanyol (Ministeri de Cultura, Hisenda…), cerca de suports d’associacions, entitats, conservatoris…, i difusió en mitjans de comunicació i xarxes socials.
A Espanya toquen un instrument musical 3,6 milions de persones, el 7,8% de la població segons el Ministeri de Cultura; i s’estima que la rebaixa beneficiaria a unes 750.000. La CESM representa a diverses federacions espanyoles que agrupen a 1.100 societats musicals, 80.000 músics, 120.000 alumnes d’escoles de música i un milió de socis, un important col·lectiu que recolza i col·labora en aquesta mobilització que adverteix sobre l’ús cultural, pedagògic i social dels instruments de música.
Vicente Cerdà, president de la CESM, ha manifestat que “esperem que el Govern espanyol siga sensible i tinga en compte per a 2019 la petició que als instruments musicals se’ls aplique un IVA reduït i deixe exempts d’aquest impost els que es destinen per a educació”. Cerdà considera que “hi ha multitud d’arguments de pes, no solament en el plànol artístic, que justifiquen prendre aquesta important decisió per a la música a Espanya”.
En el sector, músics aficionats i professionals, estudiants, professors, editorials, luthiers, fabricadors, comerciants i persones relacionades amb la indústria musical, no s’entén aquesta exclusió de l’IVA cultural i es posa com a exemple la política que s’ha dut a terme en països com Portugal que ha inclòs en 2018 els instruments musicals en l’IVA reduït; a Regne Unit s’està suprimint l’impost a través dels seus ‘Local Educational Authority’ i Itàlia compensa la compra facilitant el finançament.
Convenis amb Cuba i Amproband
D’altra banda, la CESM ha signat un conveni amb la Universitat de les Arts de Cuba per a col·laborar en les àrees de docència, gestió i administració. En concret, es preveu organitzar activitats formatives en gestió cultural, líders comunitaris i directors de banda; tallers dirigits a professors, arranjadors, xiquets i joves instrumentistes.
També es col·laborarà en la coedició i intercanvi de repertoris musicals, publicacions i enregistraments, en la realització de pasanties en tots dos països i en actuacions artístiques en l’àmbit de les escoles i bandes de música de Cuba.
Amb l’Associació de Músics de Bandes Professionals (Amproband) la CESM ha signat un conveni per a desenvolupar activitats de formació, divulgació i promoció musical; l’elaboració d’un document conjunt que servisca per a la dignificació de les bandes professionals i els seus integrants i el foment de les bandes amateurs, formacions on van iniciar els seus primers estudis aquestos professionals.
Les dues entitats també elaboraran accions conjuntes, així com ponències i conferències que cerquen la motivació, innovació i evolució de les bandes en general i dels músics en particular. Amproband té entre les seues finalitats la representació, defensa i promoció dels interessos professionals, laborals, econòmics i socials dels seus associats a nivell estatal; la promoció de la cultura i de la música, així com donar a conèixer la importància històrica que han tingut les bandes de música i el paper cultural i social que exerceixen en el present i poden dur a terme en el futur.
La CESM és una entitat associativa sense ànim de lucre formada per les federacions de societats musicals de cada comunitat autònoma. L’organització aglutina i representa a tot el moviment bandístic a Espanya, és membre del ple del Consell Estatal de l’INAEM, com a únic interlocutor per a abordar, a nivell nacional, totes les qüestions relacionades amb aquest enorme col·lectiu que tradicionalment ha contribuït a conservar una part important del patrimoni cultural i musical.
Federacions a Espanya
Actualment, aquestes són les federacions de societats musicals a Espanya: Federació de Bandes de Música d’Andalusia, Federació Aragonesa de Societats Musicals i Escoles de Música Amateurs, Federació Balear de Bandes de Música i Associacions Musicals, Federació Regional Castellà-Manxega de Societats de Música, Federació Castellà-Lleonesa d’Associacions Musicals, Bandes i Escoles Música, Federació Catalana de Societats Musicals, Federació Extremenya de Bandes de Música, Federació Gallega de Bandes de Música Populars, Federació Gran Canària de Bandes de Música, Federació Regional de Societats Musicals de la Comunitat de Madrid, Federació de Bandes de Música de la Regió de Múrcia, Federació De Tenerife de Bandes de Música, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Navarresa de Bandes de Música.