Search
Close this search box.

Bankia Escolta València recolza amb 4,4 milions a les societats musicals de la Comunitat Valenciana

Bankia Escolta València, el projecte de Bankia dirigit a promocionar i recolzar la música a la Comunitat Valenciana, ha recolzat amb 4,4 milions d’euros a les societats musicals de les tres províncies des del seu naixement l’any 2014.

Bankia demostra així el seu compromís i suport al moviment associatiu musical de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i l’Institut Valencià de Cultura (IVC), a través d’un conveni subscrit en 2014 amb la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana i renovat per les tres entitats a l’agost de 2016.

Així ho ha anunciat la directora general adjunta de Comunicació i Relacions Externes de Bankia, Amalia Blanco, en una roda de premsa, celebrada en el Centre Cultural La Nau, per fer balanç dels cinc anys de Bankia Escolta València.

En la presentació han participat, també, el director general d’IVC, Abel Guarinos; el president de la FSMCV, Pedro Rodríguez; la directora corporativa de Marca de Bankia, Silvia Baix, i la coordinadora de la Direcció general de Comunicació a la Comunitat Valenciana, Isabel Rubio, que han exposat les principals línies del programa i que han sigut presentats pel vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño. “La música influeix positivament en el procés educatiu i afavoreix la integració social, obri portes a l’ocupació com a part de les indústries creatives, enriqueix el panorama cultural i connecta la tradició amb el futur”, ha destacat Blanco per a subratllar que “per a Bankia la música representa els nostres propis valors: professionalitat, integritat, compromís, proximitat i orientació a l’assoliment”.

A més, la directora general adjunta de Comunicació i Relacions Externes de Bankia ha posat en valor que “les societats musicals a la Comunitat Valenciana representen un fenomen social i cultural d’enorme envergadura que vertebra el territori”. “El compromís de Bankia amb la Comunitat Valenciana, com a part de les seues arrels, s’ha anat desenvolupant amb accions per a acompanyar als músics des de la seua formació fins al reconeixement del seu esforç”, ha explicat.

En aquest sentit, el director general de IVC ha apuntat que “el programa Bankia Escolta València és una mostra palesa de col·laboració entre diferents institucions que es consolida i amplia amb els anys per a benefici de tota la societat i, en particular, del moviment associatiu musical de tota la Comunitat Valenciana”.

El Concurs d’Orquestres Bankia, a més, serveix per a promoure i recolzar la interpretació i la difusió de la música com a part fonamental del patrimoni cultural valencià, dotant al món orquestral de les societats musicals d’estímuls per a la seua activitat”, ha afirmat Abel Guarinos.

Per la seua banda, el president de la FSMCV ha insistit que “el programa Bankia Escolta València ha sigut i és de gran importància per a la visibilitat, creixement i divulgació del gran treball realitzat per les nostres societats musicals”.

Volem mostrar el nostre agraïment tant a Bankia com a l’Institut Valencià de Cultura pel seu compromís perquè el programa funcione. Entre les diferents accions engegades, un exemple són les beques atorgades als alumnes de les escoles de música. Gràcies a aquestes s’incentiva l’estudi de música sense que repercutisca en l’economia de les famílies de la Comunitat “, ha afirmat Pedro Rodríguez.

Beques per a estudiants

Bankia Escolta València té cinc grans línies d’actuació. La primera d’elles és el programa de beques dirigides a estudiants de formació no reglada de la xarxa d’escoles de música de la FSMCV que té per objecte afavorir la formació musical de les noves generacions.

El passat mes de juny es va llançar la cinquena edició d’aquestes beques, corresponent al curs acadèmic 2018-2019, que té una dotació de 300.000 euros.

A la fi d’aquest mes es coneixeran els resultats d’una convocatòria a la qual s’han presentat 1.881 estudiants de les escoles de música de la Comunitat Valenciana. Des que es va engegar la primera convocatòria, en el curs 2014-2015, més de 3.700 alumnes de 500 escoles de música de València, Alacant i Castelló s’han beneficiat d’aquestes ajudes.

Concurs Bankia d’Orquestres

La segona gran iniciativa contemplada en el programa Bankia Escolta València passa per la celebració del Concurs Bankia d’Orquestres de la Comunitat Valenciana que promou i recolza la difusió de les més de 170 orquestres que hi ha en la regió.

El Concurs té dues categories: la ‘Salvador Giner’, per a orquestres amb una plantilla de 30 a 50 músics, i la ‘Martín i Soler’, per a orquestres formades entre 51 i 70 músics. Els concerts se celebraran el dia 17 de febrer en el Palau de les Arts Reina Sofia de València.

Les orquestres participants rebran un diploma acreditatiu de la seua selecció per a participar en el III Concurs Bankia d’Orquestres de la Comunitat Valenciana i hi haurà un únic premi per categoria, amb una dotació econòmica de 6.000 euros.

El jurat concedirà un premi de 1.500 euros al millor director de les orquestres participants en cadascuna de les categories. Aquesta línia s’ha vist reforçada per un cicle de concerts i el Festival Bankia d’Orquestres, que han celebrat en 2018 les seues primeres edicions, amb l’objectiu d’incrementar l’activitat orquestral, incentivar l’estudi dels instruments de corda, l’excel·lència dels músics i la seua ocupabilitat.

Premis Bankia al talent musical

Com una forma de reconèixer el talent musical a la Comunitat Valenciana, al juny de 2017 es va celebrar en el Palau de les Arts la primera edició dels Premis Bankia al talent musical de la Comunitat Valenciana.

D’aquesta forma, Bankia, l’IVC i la FSMCV recolzen projectes d’excel·lència i de referència a nivell nacional i internacional en diferents àmbits de la música a través d’uns guardons que es convoquen cada dos anys i que estan dotats de 20.000 euros per categoria.

La pròxima edició d’aquests premis es convocarà en la primavera de 2019 i reconeixerà al músic valencià, a la formació musical valenciana de caràcter professional, a l’investigador musical, al projecte educatiu musical i a l’activitat empresarial o emprenedora relacionada amb la música.

Música a la Llum

Bankia Escolta Valéncia pretén, a més, posar en valor i difondre el patrimoni cultural custodiat pels arxius de les societats musicals de la Comunitat Valenciana, a través del seu programa Música a la Llum.

Gràcies a aquesta iniciativa, la posada de la qual de llarg tindrà lloc en el primer Congrés Internacional Música a la Llum que se celebrarà al desembre a València, es realitza un treball de recopilació de la documentació emmagatzemada en els arxius de les societats musicals, tals com a partitures, fotografies, instruments o arxiu administratiu que està a la disposició de tots els interessats en la web www.musicaalallum.

Al voltant d’aquest projecte està prevista l’organització d’exposicions, l’enregistrament de discos, la coordinació de’investigacions i la publicació d’estudis i entrevistes.

Música a la Llum compta amb la col·laboració d’un equip de musicòlegs de l’Associació Valenciana de Musicologia (Avamus) i d’un equip de documentalistes membres del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana que, des de 2017, han visitat 45 societats musicals.

La Nova d’Alcoi, amb 175 anys d’història, ha sigut la primera societat musical que ha formalitzat un acord per a catalogar i digitalitzar els seus fons documentals.

Alqueria Julià, la Casa de la Música

La cinquena gran iniciativa contemplada en el projecte Bankia Escolta València és la reconstrucció de la Alqueria Julià, immoble del segle XVII situat en el barri de Nou Moles / Olivereta a València, propietat de l’entitat financera i declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) per la Generalitat Valenciana en 2007, per a convertir-ho en la Casa de la Música.

La Alqueria serà la seu de la FSMCV i comptarà amb espais destinats al desenvolupament d’activitats culturals i de formació, investigació i arxiu, així com amb un auditori i una sala d’assaig.

La Casa de la Música, amb la qual Bankia reafirma la seua vinculació amb València i amb el moviment associatiu musical de la Comunitat Valenciana, es convertirà en un centre cultural destinat al suport i promoció musical i obert al veïnat del barri.


Foto (d’esq. a dta.): la directora corporativa de Marca de Bankia, Silvia Baix; el president de la FSMCV, Pedro Rodríguez; el director general de IVC, Abel Guarinos; la directora general adjunta de Comunicació i Relacions Externes de Bankia, Amalia Blanco, i la coordinadora de la Direcció general de Comunicació a la Comunitat Valenciana, Isabel Rubio.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías