La regidora de Cultura, presidenta del Palau de la Música i del Comité organitzador del concurs, Gloria Tello, ha volgut ressaltar la importància d’esta trobada musical, en la qual «hi haurà una presència internacional més important» i en la qual «es tornarà a superar la xifra de 2.000 músics en els diferents escenaris on es desenvoluparà».
Per a Tello, este certamen «és l’únic d’esta magnitud que té un caràcter anual i en el que més societats musicals, en nombre de músics, participen de la resta de certàmens nacionals i internacionals». A més, ha afegit que «una dada molt important en estos temps és que este certamen és el que posseïx més quantitat de diners per premis i per participació».
Entre les diferents seccions que oferix el festival (honor, primera, segona i tercera), nou bandes provenen de diverses localitats de la Comunitat Valenciana, huit són de la resta del territori espanyol (Albacete, Madrid, Ciudad Real, La Corunya, Huelva, Tenerife, Toledo i Pontevedra) i quatre estrangeres (Colòmbia, Portugal i Bèlgica).
En les seccions tercera i segona participaran un màxim de sis bandes: tres valencianes i tres nacionals i internacionals, mentre que per a les seccions primera i d’honor, seran un total de cinc (tres valencianes, una nacional i una altra internacional).
Durant el sorteig, s’entregaran a les agrupacions participants les partitures de les obres obligades. Estes partitures són Los últimos días de Troya de David Rivas, per a la secció tercera; Brigantia dels vents de la compositora argentina Eva Lopszyc, per a la segona; La rosa del desierto de Martínez Gallego per a la primera i, Soulful Stones de José Suñer per a la secció d’honor.