Search
Close this search box.

Levante-EMV trau a la venda el setzé disc-llibre de la col·lecció “Societats Musicals de la Comunitat Valenciana” només aquest dissabte 18 de maig

El setzé lliurament de la col·lecció de disc-llibres que el diari Levante-EMV dedica a les Societats Musicals valencianes eixirà a la venda exclusivament el dissabte 18 de maig. Aquesta cuidada sèrie ha sigut possible gràcies a la col·laboració de la FSMCV i la Fundación SGAE.

Protagonitzaran aquest exemplar les formacions bandístiques de la Unió Artístico Musical “Sant Francesc de Borja” de Gandia i de la Societat Musical “La Nova” de Xàtiva. Juntament amb aquestes bandes trobarem la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana dirigida en aquesta ocasió per Teo Aparicio Barberán.

Recordem que el setzé volum de la col·lecció únicament podrà adquirir-se aquest dissabte 18 de maig per 5,95€ amb el diari Levante-EMV en el vostre punt de venda habitual. No vos ho perdeu!

Unió Artístico Musical “Sant Francesc de Borja” de Gandia

Es té notícia de la seua existència a partir de la meitat del segle XIX, però hi ha continuïtat des del 1881 segons consta en l’Arxiu Municipal de Gandia, a més de fotografies que evidencien la seua existència. Des de la seua creació, la Banda experimenta una continuïtat només truncada per la guerra civil espanyola.

Entre els seus directors cal destacar a Salvador García “Panxa Verd”, Hermenegildo Amorós, Juan Vercher Grau, Miguel Vercher Talens, Jesús Cantos Plaza i Jacobo Ferrer Cortell.

La Banda Simfònica assisteix a nombrosos festivals de música tant a nivell provincial com nacional. Ha participat en certàmens en poblacions com: Catarroja, Altea, Torrent, Alacant, Cullera i València, entre altres poblacions. En diverses ocasions, ha assistit al Certamen Internacional de Bandes “Ciutat de València” on ha obtingut diversos guardons.

Amb Miguel Vercher Talens com a director, es van crear noves agrupacions com l’Orquestra Jove “Ciutat de Gandia”, la “San Francisco Big band”, i grups de cambra. I des de 1999 compta amb la Banda Juvenil composta per joves músics preparant-se amb il·lusió per a poder formar part de la Banda Simfònica de la Societat.

El 2011 és declarada pel Consell de la Generalitat, Bé d’Interés Cultural de Rellevància Local.

En aquestos últims anys destaquen els premis obtinguts sent director Jesús Cantos Plaza, com en 2011, quan va obtindre el 2n premi de 2a secció en el Certamen de la Diputació de València, i també el 2n premi en el Certamen de Bandes de Cinema de Cullera. En 2012 va participar en el Certamen de Diputació de València obtenint el 2n premi de 2a Secció.

La Societat Musical compta amb una Escola de Música i un Centre Autoritzat d’Ensenyament Elemental. En 2015, i sota la presidència de Juan Emilio Espí Grau, se li atorga a més l’autorització de Centre Artístic Professional de Música.

Actualment la Banda està dirigida per Vicente Mendoza Sánchez.

Obres que interpreta en el CD

– Conqueridor (Marxa Cristiana), Jacobo Ferrer Cortell.
– Josenet (Pasdoble), Jacobo Ferrer Cortell.
– Alba (Marxa Mora), Jacobo Ferrer Cortell.
– Beatus Noster (Marxa de Processó), Jacobo Ferrer Cortell.
– Juan Monzó (Pasdoble), Jacobo Ferrer Cortell.

Societat Musical “La Nova” de Xàtiva

Les primeres anotacions històriques sobre la música de banda a Xàtiva estan datades el 5 d’agost de 1800, en l’acta capitular referida a les festes de la Mare de Déu de la Seu, on es deixa constància de l’actuació d’un conjunt instrumental de díhuit músics, al qual Sarthou Carreres torna a citar amb el nom de “Música de Carchano” (pel seu promotor Cayetano Carchano).

En el període 1813-1840, més crescut ja el grup, es va produir la seua divisió i els músics separats del grup originari van formant l’agrupació anomenada “de Benet”, adoptant l’uniforme a l’ús, que donava lloc al qualificatiu de “prussians” als membres d’aquesta banda, i per extensió, als socis i simpatitzants. Ja l’any 1861, la “música de Benet”, va començar a ser coneguda “Música Nova”, de la qual es conserva un programa de la seua actuació en la Fira de l’any 1863 i una curiosa fotografia de 1894.

Les exigències legals van conduir a l’acord de 26 de febrer de 1901 de constituir-se en societat artístic musical, adoptant en els seus estatuts el nom de la Nova. En aquells dies era president de l’entitat Eduardo Blasco.

El Mestre Ramírez va compondre l’himne a la Mare de Déu de la Seu; va presentar a la Banda en el Certamen de València en 1928 i en el d’Alcoi en 1929; i va ser la seua labor docent de tal entrega que no hi ha xativí que no recorde el seu nom.

Després del lapse de la contesa civil, es reprenen les activitats amb freqüents canvis de domicili en precari, fins que en 1966 va passar a la Pl. de la Bassa, aconseguint construir edifici propi en l’emplaçament de l’Albereda, on actualment radica.

Amb motiu del seu centenari, els actes commemoratius del qual es van realitzar entre març del 2002 i març del 2003, li va ser atorgada la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Xàtiva i la Medalla d’Or de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Després de Juan Irnardo Colon han passat directors com Francesc Brunet, Rafael Rosell i J. Rafael Pascual Vilaplana. La banda està dirigida actualment per José Miguel Fayos.

Obres que interpreta en el CD

– Sociedad Musical La Nova de Xàtiva (pasdoble), David Penadés Fasanar.
– Asgard, Teo Aparicio Barberán.

Jove Banda Simfònica de la FSMCV – Director: Teo Aparicio Barberán.

Teo Aparicio-Barberan (Enguera, 1967) comença els seus estudis en la banda del seu poble de la mà de M.Vidal triant com a instrument el saxofon. Estudia en els conservatoris de Xàtiva, Carcaixent, i Superior de València, aconseguint dos esments d’Honor en el grau mitjà i superior en el Concurs per a premi extraordinari.

Paral·lelament als seus estudis de saxofon, estudia contrabaix, piano, harmonia, contrapunt, fuga, composició i direcció d’orquestra.

Durant tres anys assisteix a Girona, als cursos direcció d’orquestra amb Bruno Membrey i de composició i orquestració amb Carl Schahter. El compositor i director Bernardo Adam Ferrero contribueix a la seua formació a més del compositor alcoià Luis Blanes, vertader mentor en la seua carrera musical.

L’any 2016 adquireix la condició de Doctor en Humanitats per la Universitat Cardenal Herrera CEU per la seua tesi “Punts de referència en l’obra del compositor Luis Blanes: Tradició i modernitat”.

En el seu catàleg d’obres hi ha més de 150 treballs en la seua gran majoria per a banda. Moltes d’aquestes obres han sigut peces obligatòries a certàmens nacionals i internacionals. Les seues composicions han sigut editades per Piles, Tot per l’aire, Ed. Albadoc i per la prestigiosa editorial belga Beriato.

La seua música ha sigut interpretada a Àustria, Alemanya, França, Portugal, el Japó, els Estats Units, Suïssa, Bèlgica, Costa Rica i en el prestigiós Certamen Internacional de Kerkrade (Holanda). També per solistes de talla internacional com el saxofonista Manuel Miján, el trombonista Armin Rosín, el quartet “Adolphe sax”, el trompetista Thomas Scheibe, el trompista Abel Pereira, el tubista Vicent López, o la flautista Ana María Ribeiro.

Ha sigut director titular de les bandes d’Énguera, Font de la Figuera, Banda Simfònica de Vilanova de Castelló, Banda Simfònica de l’AM “L’Amistat” de Quart de Poblet, de la Unió Musical d’Alaquàs, de la “Primitiva Setabense” de Xàtiva i de “L’Entusiasta” de Benifairó, aconseguint al capdavant de les mateixes diferents premis en diferents certàmens.

El seu nom apareix ressenyat en el llibre “Mil músics valencians” i en el diccionari enciclopèdic de Música de la Generalitat Valenciana.

Durant les temporades 2007 a 2009 va ser director de la banda simfònica de la FSMCV. En 2012 se li concedeix el premi EUTERPE a la millor creació simfònica atorgat per la FSMCV.

Obres que interpreta en el CD

– En la quinta del sordo: I. Entrada-Aquelarre | II. Tránsito-Una manola | III.Tránsito-Saturno devorando a uno de sus hijos, Francisco Tamarit Fayos.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías