El dia 22 de juny la Banda de Música Campanar va celebrar la Jornada sobre el paper de les dones a l’associació. Un matí ple d’emocions i música en el qual les dones van reflexionar sobre el seu passat, present i futur en la societat musical.
Durant l’any 2019 i en els últims anys la Banda de Música Campanar ha assumit el repte d’incloure la perspectiva de gènere en les seues activitats i de fer una reflexió conjunta sobre la situació de les dones i xiquetes.
Seguint aquesta línia es va iniciar el procés d’elaboració del Pla d’Igualtat en el qual treballa una comissió de la Junta Directiva i de l’Escola, i que actualment es troba en la fase de diagnòstic, analitzant les dades estretes aquestos mesos.
A més, s’han realitzat exposicions i activitats en el Dia de la Dona. Per acabar aquest curs escolar es va dissenyar aquesta jornada amb el principal objectiu de visibilitzar el paper de les dones a l’associació.
Durant els últims mesos un grup de dones fundadores s’ha reunit amb dones de l’actual Junta Directiva i músiques de la Banda, per a reflexionar sobre la situació a l’entitat. Un espai de debat que ha servit per a que diferents generacions de dones reflexionen sobre la igualtat de gènere en l’associació i sobre la importància de les dones en la fundació i el manteniment de la Banda de Música Campanar. S’han analitzat les diferents seccions, el professorat, l’alumnat, els instruments elegits i altres aspectes que ens han mostrat una realitat i unes conclusions que dissabte es van exposar.
Una jornada en la qual es va comptar amb tres eixos per a reflexionar: ÉREM, SOM I SEREM; que van posar de manifest una realitat complexa, donat que, al cap i a la fi, la Banda és un reflexe de la societat en la que reproduïm estereotips i rols de gènere.
Algunes de les conclusions a les quals es van arribar són que les dones estan als instruments de fusta i corda, principalment. I, en paper secundaris. Hi ha grans dificultats per a trobar obres composades per dones i directores dirigint bandes de música. A més, fixant-nos en l’edat dels components de la Banda Titular, s’observa una gran diferència donat que les càrregues familiars poden arribar a suposar un impediment per a la continuïtat de la dona en la banda. En canvi, es va visibilitzar la gran tasca realitzada durant anys per les dones en la gestió i direcció de l’associació.
Al llarg de la jornada l’emoció va estar present sobre tot al vore els resultats aconseguits. Dos intervencions de la Banda de Dones, dirigida per Mayka Solera Santiago i del Cor de Campanar, dirigit per Mª Dolores Bayarri Castelló van ficar el to musical a aquest dia.
Per a concloure es va posar l’èmfasi en el procés de preparació de la jornada i les dinàmiques creades a les reunions i als assajos. Aquestes van suposar un punt de trobada de diferents generacions de dones.
La Banda de Dones va plantejar un repte, ficant en papers principals a totes aquestes dones, de la Banda titular, de l’Escola i fundadores, que ens van acompanyar per a l’ocasió. Un espai que ha creat vincles entre aquestes dones i xiquetes, generant un ambient de recolzament mutu sense competitivitat, com bé va posar de manifest Amparo Gómez, presidenta de l’associació en el seu discurs sobre els reptes del futur.
El punt final de la Jornada el van ficar Marta Herrero i Teresa Martínez, membres de la Banda i de la Junta Directiva, que han acabat assenyalat la visibilització i l’empoderament que aquesta jornada va suposar per a totes “Nosotras podemos y somos referentes para futuras generaciones de mujeres. Porque todas podemos tocar cualquier instrumento, todas debemos ocupar papeles principales, todas podemos llegar a ser compositoras y directoras, y todas podemos y debemos ocupar puestos de relevancia en la gestión y dirección de nuestras sociedades musicales. Compañeras, todo esto hemos conseguido a lo largo de estos meses: VISIBILIDAD, CONCIENCIACIÓN, SORORIDAD Y EMPODERAMIENTO”.